Onderwijs in Vlaanderen
Innovatie in het onderwijs aanmoedigen en de aantrekkelijkheid van het beroep van leerkracht promoten.
De Koning Boudewijnstichting stimuleert innovatie in het onderwijs, zowel op het vlak van nieuwe technologieën en pedagogische praktijken als van inclusie van leerlingen met specifieke behoeften. En omdat kwaliteitsvol onderwijs begint met geëngageerde en gemotiveerde leerkrachten helpt de Stichting het beroep van leraar aantrekkelijker te maken.
Onze acties
- spelers in het onderwijs ondersteunen bij de ontwikkeling van vernieuwende praktijken als antwoord op de uitdagingen, via veranderwijs.nu;
- het gebruik van het instrument ‘Sterk Schoolbestuur’ stimuleren waarmee scholen hun capaciteit voor goed bestuur en beheer kunnen evalueren;
- leerlingen uit de derde graad secundair onderwijs laten proeven van het leerkrachtenberoep. Leerkrachten versterken in hun rol van fiere ambassadeur.
Onderwijs Vlaanderen maakt deel uit van het programma Opleiding en ontwikkeling van talenten
Projectoproepen

2023B - Solidariteitsrekening Scholen in de schoot van de Koning Boudewijnstichting
Als school giften inzamelen om leerlingen uit kwetsbare gezinnen discreet financieel tegemoet te komen en het hen zo mogelijk maken met gelijke kansen het schooljaar te doorlopen…
Bekendgemaakt
2022B - Solidariteitsrekening Scholen in de schoot van de Koning Boudewijnstichting
Als school giften inzamelen om leerlingen uit kwetsbare gezinnen discreet financieel tegemoet te komen en het hen zo mogelijk maken met gelijke kansen het schooljaar te doorlopen…
Bekendgemaakt
Talent for Teaching: laat leerlingen proeven van het leerkrachtenberoep!
Financiële steun voor scholen die leerlingen uit de derde graad van het secundair onderwijs laten proeven van het leerkrachtenberoep.
BekendgemaaktKregen steun
Pulderbos - Revalidatiecentrum voor kinderen en jongeren
Vlaamse Parkinson Liga
Laagdrempelige informatieve bijeenkomsten, bewegingsoefeningen en sociaal-culturele activiteiten organiseren voor mensen met parkinson en naasten in de regio.
Kleuterschool Sint-Jozefcollege
Tent en tuin buiten schooluren openstellen voor muziekoptredens, milieuraad, sportraad, '100 dagen', internaat, maar ook voor bezoekers/vluchtelingen om te picknicken.
Evenementen

Studiedag Autonoom Leren
Gratis studiedag voor leerkrachten over autonoom en zelfsturend leren in het basis- en secundair onderwijs.
Partnerschappen, opdrachten en specifieke initiatieven

Talent for Teaching
Leerlingen uit de derde graad secundair onderwijs worden zelf leerkracht en proeven zo van het leerkrachtenberoep.

Sterk Schoolbestuur
Het platform www.sterkschoolbestuur.be biedt een gratis en concreet zelfevaluatie-instrument aan om te reflecteren over het beleidsvoerend vermogen van uw schoolbestuur.

Veranderwijs.nu
Veranderwijs.nu stimuleert onderwijsactoren in de Vlaamse Gemeenschap om te experimenteren met innovatieve onderwijspraktijken.
Fondsen en filantropieformules
LAB Sint-Niklaas
In september 2022 op de campus Sint-Niklaas, starten met 'LAB Gedreven Onderwijs', een onderwijsstructuur voor het secundair onderwijs naar Fins model, die al sinds 2017 als pilo…
Wilsele - non-profit school committee bleydenberg free elementary school (Projectrekening)
Het beschermd monument kapel van Bleydenberg wordt gerenoveerd om inzetbaar te zijn voor hetSchoolgebeuren: een totaal renovatie waarbij een extra ruimte gecreëerd.
Wommelgem - E-volve (Projectrekening)
E-volve is een opstartende secundaire school met vooruitstrevend en digitaal ondersteunt onderwijs in de Antwerpse rand, als antwoord op het grote capaciteitstekort.
Press Releases

Talent for teaching: leerling kruipt in de huid van leerkracht
Het project ‘Talent for Teaching’ wil leerlingen uit de 3de graad secundair onderwijs laten proeven van het leerkrachtenberoep en zo mee aan de wieg te staan van de volgende gene…

Met goesting leren: 35 scholen krijgen ondersteuning om autonoom leren doordacht uit te werken
Het onderwijsinnovatieplatform Veranderwijs.nu moedigt leerkrachten en schoolleiders aan om een visie op autonoom leren te ontwikkelen.
Alle 13 lerarenopleidingen zetten studenten in als extra hulp voor scholen
Studenten uit de 13 Vlaamse lerarenopleidingen staan klasleerkrachten in het basisonderwijs bij via teamteaching, om leerachterstanden in de coronaperiode te vermijden.
Verhalen

Leren programmeren voor VR-bril: “Super cool dat je er echt bent en toch niet”
Onderwijs in Vlaanderen
“Het was niet nodig de leerlingen te motiveren om te experimenteren met virtual reality, wel om ze te begeleiden.”