CENTRUM VOOR FILANTROPIE

Maximale impact voor uw filantropisch engagement.

U wil (een deel van) uw vermogen aanwenden voor een of meerdere goede doelen die u na aan het hart liggen?

Het Centrum voor Filantropie van de Koning Boudewijnstichting helpt u om uw filantropisch engagement vorm te geven: de toekomst van een kunstcollectie veilig stellen, medisch-wetenschappelijk onderzoek steunen, kwetsbare jongeren helpen, een natuurgebied beschermen… In uw eigen buurt, in België, in Europa en/of internationaal.

Elke filantroop heeft zijn eigen verhaal. Elk engagement is uniek. En elk traject is anders. Onze filantropieadviseurs werken daarom samen met u een oplossing op maat uit, die duurzame en doeltreffende resultaten garandeert voor de middelen die u aan filantropie wil besteden. Het hoeft niet om fortuinen te gaan: wij willen een toegankelijke filantropie. Iedereen kan een impact hebben wanneer de middelen juist worden gebruikt.

Ervaring en expertise

Ons Centrum voor Filantropie geeft u het voordeel van zijn lange ervaring: ruim dertig jaar al beheert het filantropische projecten en bouwt het aan zijn uitgebreide netwerk in België en internationaal.

Onze filantropieadviseurs bieden u een luisterend oor. Zij helpen u uw wensen te verduidelijken, projecten te plannen, activiteiten te organiseren, budgetten te beheren en de impact ervan te evalueren. Zij informeren u en staan u bij voor de juridische, fiscale en administratieve aspecten. Zij adviseren u over de verschillende filantropische formules om de beste strategie uit te werken die een maximale impact garandeert. U houdt de regie in handen en u kiest in welke mate u betrokken wil zijn bij het financieel beheer en/of de selectie van de projecten die uw steun krijgen.

Al onze adviseurs respecteren onze professionele en deontologische gedragscode. Vanuit hun onafhankelijke en pragmatische positie helpen zij u uw doel te bereiken, ook wanneer u dit zelf niet meer kan opvolgen.

Uw filantropisch project in 5 stappen

  1. Verduidelijken
    Wat is uw doel? Welke uitdagingen zijn er? Wie kan uw partner op het terrein zijn?

  2. Plannen
    Welke formule heeft de meeste impact en is het meest gepast voor u?

  3. Organiseren
    Hoe uw project organiseren, op strategisch, financieel en praktisch vlak?

  4. Beheren
    Hoe uw project en het geld dat ervoor is toegezegd beheren?

  5. Impact evalueren
    Zijn uw doelen gehaald? Moet er bijgestuurd worden?

Verhalen
Engagement dat inspireert!

Verhaal leraarskamer

De leraarskamers van Knack geven leerkrachten een stem

“Ik vind het heel belangrijk dat een leerkracht uit het beroepsonderwijs aan het woord komt. Die groep hoor je vaak niet.”
Yves Remue
Leerkracht in Tectura in Merelbeke

Hoezo, een doos? Het woonzorgcentrum als podium

Gezondheid

“De erkenning die het oplevert, is ook heel belangrijk. Je krijgt weer aanzien voor iets wat je gedaan hebt. Op een voorstelling of vernissage je werk bewonderd zien, jezelf in beeld zien, of ergens een award in ontvangst nemen… dan zie je mensen opfleuren"
Kurt Parmentier
hoofdverpleger wzc De Liberteyt

Textielkunst als tastbaar pad naar herinneringen en emoties

Gezondheid

“Tijdens de eerste bijeenkomst hebben we vooral de levensverhalen ontdekt van de bewoners. Vandaaruit bedachten we samen hoe een kledingstuk voor hen herinneringen of emoties kan losmaken. Er bestaan al voelschorten voor mensen met dementie, maar dat zijn standaardproducten. Wij maakten samen heel persoonlijke stuks, dat geeft nog meer diepgang. We hebben allebei een achtergrond als ontwerper, dus we vertalen de ideeën naar het textiel. Maar de mantelzorgers voeren ze mee uit.”
Elisabeth Claes en Harald Ligtvoet
MoMu