Solidariteitsrekening voor scholen

Fondsen werven om kwetsbare leerlingen discreet te ondersteunen.

Wordt uw school (kleuter-, lager of middelbaar), erkend en gefinancierd of gesubsidieerd door het ministerie van Onderwijs? Wil ze een reserve aanleggen om discreet leerlingen uit kwetsbare gezinnen tegemoet te komen en zo de gelijke onderwijskansen van alle leerlingen te bevorderen?

Met een solidariteitsrekening voor scholen, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, kan uw school in alle transparantie fondsen werven bij ouders, oud-leerlingen of andere sympathisanten. De ingezamelde middelen worden gebruikt voor individuele interventies voor kwetsbare leerlingen (schoolrekening, (buiten)schoolse activiteiten, (para)medische kosten…), niet om algemene kosten te dekken (werking, renovatie van gebouwen, infrastructuur…).

Looptijd

De solidariteitsrekening voor scholen heeft een looptijd van drie jaar, die kan worden verlengd.

Werking

Na goedkeuring door het Comité voor Lokale Filantropie van de Koning Boudewijnstichting wordt de solidariteitsrekening voor scholen geopend en kunnen giften overgemaakt worden. De school staat in voor de fondsenwerving. Uw project krijgt niet alleen erkenning, maar de Stichting regelt ook de fiscale aspecten en geeft op vraag de ingezamelde middelen vrij wanneer de school ze wil gebruiken.

Budget

De Stichting is gemachtigd ter financiering van haar eigen activiteiten om bij opstart van de rekening een uniek bedrag gelijk aan 250 euro van de eerste giften te gebruiken en om jaarlijks 2% op het bedrag van de gecumuleerde giften vanaf € 25.000 aan te wenden. Indien het bedrag aan ingezamelde giften binnen eenzelfde kalenderjaar € 500.000 zou overschrijden, zal een degressief tarief van toepassing zijn.

Fiscaliteit

Giften van schenkers met fiscale woonplaats in België vanaf 40 euro op rekening IBAN: BE10 0000 0000 0404 – BIC: GEBABEBB van de Koning Boudewijnstichting ten voordele van de solidariteitsrekening voor uw school geven recht op een belastingvermindering van 45% van het gestorte bedrag. Dit vindt u terug op het fiscaal attest dat de Koning Boudewijnstichting aflevert.

Verhalen
Engagement dat inspireert!

Hoe een voedselbos uit Zelem je terug naar de Seventies katapulteert: “We willen de mensen uit de buurt opnieuw dichter bij de natuur brengen”

De mensen uit de buurt zullen dus een cruciale rol spelen en zorgen ervoor dat het Voedselbos kan uitgroeien tot een ontmoetingsplaats en een ‘geniet-van-de-natuur’-plaats.
Nia Gelders
initiatiefneemster

Samen koken, samen genieten met de Authentieke Keuken

Dat is een van de doelen van ons project: mensen samenbrengen en zo de drempel verlagen voor anderstaligen om contacten te leggen en tegelijkertijd mensen kennis laten maken met andere culturen. Het is een manier om mensen te stimuleren en activeren. Veel nieuwkomers willen echt iets doen voor de maatschappij waarin ze wonen, ze willen tonen wat ze in hun mars hebben. En hier kunnen ze dat.
Sooi Gaethofs
Projectverantwoordelijke

Buurtbewoners trekken samen de kar

Lokaal

“De buurtkar creëert een laagdrempelige ontmoetingsplek die voor verbinding zorgt”
Vanessa Van De Vyver
Centrumleider Buurtcentrum De Griel