Verhaal

Buurtbewoners trekken samen de kar

2025

In het Waasland rijden er binnenkort niet één, maar drie buurtkarren rond. Deze mobiele ontmoetingsplaatsen brengen bewoners samen, versterken sociale banden en bieden ondersteuning in de buurt. Dankzij de steun van Buurten op den Buiten, een initiatief van de Koning Boudewijnstichting samen met de Vlaamse Landmaatschappij, kon Zorgpunt Waasland dit inspirerende project verder uitbouwen. We spraken met Kristien, Vanessa, Marina en Marie-Josée die vertellen hoe de buurtkar het verschil maakt.

De buurtkar is geen nieuw fenomeen in het Waasland en Sint-Niklaas. Vanessa Van De Vyver, centrumleider van Dienstencentrum De Griel, vertelt: "De eerste buurtkar werd gebruikt door het dienstencentrum in Nieuwkerken-Waas. Maar met negen dienstencentra in de regio was het bijna onmogelijk om hem overal in te zetten." Daarom diende Zorgpunt Waasland een projectvoorstel in om twee extra karren aan te schaffen. "Dankzij die financiële steun van Buurten op den Buiten kunnen we nu de drie buurtkarren inzetten en zo echt een verschil maken bij onze doelgroepen.”

De buurtkar is bedoeld om de sociale cohesie te bevorderen, legt Vanessa uit: "We merken dat buren elkaar steeds minder goed kennen, waardoor mensen die hulp nodig hebben vaak geïsoleerd raken. De buurtkar creëert een laagdrempelige ontmoetingsplek die voor verbinding zorgt. En wij vangen zo signalen op over wie het moeilijk heeft."

KOMMETJE GELUK

Marina De Smet is gepensioneerd, woont in de buurt en is vrijwilliger voor het dienstencentrum. Ze werd zelf door de buurtkar geïnspireerd om actief te worden in haar wijk. "Ik leerde het dienstencentrum kennen via Kommetje Geluk, een soepactie met de buurtkar in mijn straat. Het dienstencentrum werd voor mij een beetje een lichtbaken toen ik mijn man ondersteunde tijdens zijn laatste levensfase." Na diens overlijden besloot Marina haar steentje bij te dragen. "Ik ben altijd mantelzorger geweest. Via de buurtkar kan ik mensen helpen, luisteren naar hun verhalen en soms gewoon een praatje maken. Ik haal er heel veel voldoening uit."

Senior buurtbewoonster en vaste bezoeker van het dienstencentrum Marie-Josée (‘Marijke’) Buytaert, benadrukt hoe belangrijk dit project voor haar is geweest. "Ik woon al jaren in deze wijk, maar kende mijn buren nauwelijks. Ik ga niet graag alleen naar buiten. Door de buurtkar leerde ik mensen kennen en voelde ik me minder geïsoleerd. Soms stop ik gewoon om een praatje te maken of deel te nemen aan activiteiten."

De impact van de buurtkar gaat verder dan sociale ontmoetingen. Vanessa: "We proberen op verschillende locaties te staan, meestal voor een uur of twee. Ik breng er de kar te voet of met de fiets naartoe. Van deur tot deur gaan we soms ook. Met de kar brengen we het dienstenaanbod van het centrum naar de buurt toe. We geven bijvoorbeeld voorlichting over valpreventie en pikken op wie extra ondersteuning nodig heeft." Kristien Baeyens, teamcoach Zorgpunt Waasland knikt. Herkenbaarheid, zichtbaarheid en consistentie zijn erg belangrijk: "De buurtkar staat regelmatig op dezelfde plekken, zodat mensen weten waar ze hem kunnen vinden. Elk dienstencentrum vult dat op zijn eigen manier in. Eten en drinken – soep, koffie en cake – werkt altijd om een gesprek te starten.”

BUURTKAR ALS IJSBREKER

“Ongelooflijk hoe snel je dan contact legt, hoor”, vertelt Marina enthousiast. “De buurtkar is een geweldige ijsbreker. Kijk naar mij: had ik de kar niet gezien, had ik hier zelf niet gezeten. Nu kook ik samen met de kookgroep. Als je regelmatig de straat op trekt, leer je mensen snel kennen en inschatten. Er is nog veel nood aan buurthulp.” De doelgroep is heel ruim, benadrukt Vanessa. “Senioren en mensen in kansarmoede, maar ook op het vlak van diversiteit en inclusie helpt de buurtkar projecten van het dienstencentrum bekend maken. We trekken er bovendien nieuwe vrijwilligers mee aan.” Kristien knikt: “Op basis van onze buurtanalyse weten we precies waar we moeten zijn om kwetsbare groepen te bereiken.”

Dat gebeurt op creatieve, spontane manieren. Zo lokt bij mooi weer een partijtje Viking Cubb veel nieuwsgierigen. Met de actie ‘veerkrachtballon’ konden mensen een mooie boodschap op een ballon schrijven om iemand een hart onder de riem te steken. De ballon werd persoonlijk aan huis geleverd. Bij iemand aanbellen met een kleurige ballon verlaagt ook de drempel bij nieuwkomers en mensen met een migratieachtergrond. Vanessa: “We hebben rondom de kar nu een soort prikbord waarop we hulp en zoekertjes aanbieden. We nemen soms klapstoeltjes, paraplu’s - en misschien binnenkort ook een tentje mee.”

“De buurtkar creëert een laagdrempelige ontmoetingsplek die voor verbinding zorgt”
Vanessa Van De Vyver
Centrumleider Buurtcentrum De Griel

Met de steun van Buurten op den Buiten, een initiatief van de Koning Boudewijnstichting samen met de Vlaamse Landmaatschappij, kijkt Zorgpunt Waasland met een nieuwe dosis vertrouwen 2025 in. Dit soort projectoproepen is héél belangrijk, zo klinkt het in koor. De buurtkar zal nog meer mensen bereiken en bijdragen aan een hechtere gemeenschap. Zo wordt het Waasland een beetje een warmere plek – een bewijs dat buurtgerichte initiatieven heel krachtig kunnen zijn.

Andere verhalen
Engagement dat inspireert!

Een kruidentuin voor jong en oud

Lokaal

“Een kruidentuin kan zeker helpen om de mensen samen te krijgen. Dan heb je iets om naar uit te kijken.”
Christine (80)
Buurtbewoonster

Bezoek aan twee inspirerende lokale initiatieven in de provincie Luxemburg

Lokaal Lokale initiatieven

« De bezoeken stellen ons in staat de realiteit op het terrein te begrijpen en de impact voor de ondersteunde projecten te ontdekken. »
Brieuc Van Damme
CEO van de Koning Boudewijnstichting

Andere persberichten

De mooiste gebaren beginnen bij een klik: vind een goed doel dat u nauw aan het hart ligt op because.eu

24 06 2024

Op because.eu vind je alles over en voor goede doelen op één plek.

Een eerste ‘filantropische hub’ in Luik

24 06 2024

De Koning Boudewijnstichting heeft een eerste ‘filantropische hub’ geopend in Luik, om zo haar aanwezigheid en bereikbaarheid te versterken op lokaal niveau.

De Warmste Week vlamt dit jaar tegen eenzaamheid

12 06 2024

De Warmste Week vlamt dit jaar tegen eenzaamheid. Projecten kunnen ingediend worden bij het DWW-fonds, beheerd door de Koning Boudewijnstichting.