Een VZW met veel takken, voor mens, plant en dier!
Ontstaan vanuit de drang om ook bij een weggeefwinkel niets te moeten weggooien, groeide de vzw Pimpernieuw al snel uit tot een organisatie met vele takken: een zorgboerderij, plantenasiel, upcycling-atelier en Bosbar. Dankzij de steun van Buurten op den Buiten, een initiatief van de Koning Boudewijnstichting samen met de Vlaamse Landmaatschappij dat sociale contacten tussen buurtbewoners wil bevorderen, willen ze de toegankelijkheid nog vergroten. Zo kan iedereen rustig mee genieten van deze mooie omgeving.
Een beetje verscholen in de Kempense bossen rond Mol, vind je VZW Pimpernieuw. Het ontleden van de naam geeft al snel bloot wat ze daar, onder andere, doen: oude spullen ‘pimpen’ tot nieuwe en creatieve gebruiksvoorwerpen. Na een start met meerdere verhuisperikelen, zijn ze sinds 2021 gehuisvest in een licht en luchtig pand dat ze huren van de gemeente, midden in het groen. De VZW runt hier een kleine zorgboerderij, een plantenasiel, de Bosbar met speeltuin en hun upcycling atelier. In overleg met de gemeente houden ze ook toiletten open voor bezoekers en houden ze het terrein vrij van zwerfvuil
De kleine zorgboerderij draait rond de zorg voor en verzorging van een geit, een konijn, wat kippen en het uithangbord van de boerderij, de ezel! Er zijn plannen om ook nog cavia’s, kalkoenen en andere zorgvragende dieren op te vangen. Een ploeg vrijwilligers komt twee keer per dag langs om ieder van de dieren te geven wat nodig is.
Eens voorbij de dieren, kom je terecht in misschien wel het grootste plantenasiel van Vlaanderen! Van kleine plantjes in de stekkamer, met aangepaste verlichting en bewatering, tot mastodonten. Heel wat van die grote planten zijn afkomstig uit de torens van Proximus. Toen het bedrijf besloot te verhuizen, kreeg het plantenasiel de vraag om de 750 planten op te vangen. Met de nodige planning, organisatie en extra inzet van vrijwilligers, zijn ze er zowaar in geslaagd al deze planten naar de Kempen te verhuizen.
Of, zoals Wanda, verantwoordelijke van het plantenasiel het zegt: “ Het was een hele opdracht, maar door een goede samenwerking hier intern, maar ook met de gemeente en Proximus, is het ons toch maar mooi gelukt!”
Vier dagen per week is de werking actief en dan is ook de Bosbar open, ook weer dankzij een ploeg vrijwilligers. Dan kan je voor, tijdens of na een mooie wandeling door de naaldbossen, bij hen terecht voor een non-alcoholische verfrissing. De kinderen kunnen zich intussen uitleven in de speeltuin vlak naast het terras. Voor de uitbating van deze Bosbar is er ook een fijne samenwerking met de Wereldwinkel uit de buurt.
De meest creatieve en handige vrijwilligers vind je in het upcyclingatelier. Medewerkers van de weggeefwinkel Het Gouden Hart uit Lommel merkten dat er vaak nog allerlei spullen achterbleven en zo ontstond het idee. Om wegwerpen te voorkomen, begonnen een aantal vrijwilligers deze spullen te versnijden, verknippen, naaien en stikken, lijmen en ritsen. Zo werd PimperNieuw vzw geboren.
Momenteel verwerken ze bijvoorbeeld oude banners op vraag van de gemeente tot vlaggenlijnen, maakten ze de trouwkledij van de twee mascottes van de gemeente Mol. U mag zelf raden welke dieren dat zijn… Ook particulieren en bedrijven kunnen hier bestellingen plaatsen. En doen dat ook.
Dat deze plek bruist van creativiteit, tonen ze aan door het ‘bandjes van Pukkelpop’-project. Zakken vol polsbandjes van het festival in Kiewit werden hier binnengebracht, ruwweg een 18.000 stuks. Nancy liet haar creatieve geest hierop los en al snel ontstond het ontwerp van een festivalhoedje en heuptas. Een collector’s item in wording, de hit voor de volgende festivalzomer. Ook Nancy benadrukt het belang van samenwerken: “Ik heb misschien wel het idee gehad, maar de uitvoering en verkoop doen we allemaal samen hoor!”
Andere voorbeelden van creatief denken? Fietsmoffen uit winkeltassen, kussens van oude tenten, de sluitingen van de festivalbandjes die door een juwelier gesmolten worden en verwerkt worden, tasjes vullen met potgrond en een stekje, …
Tenslotte is er ook een mooie buitenruimte. Samen met de school voor buitengewoon onderwijs uit de buurt, Gibbo, werken ze aan een voedselbos, een rolstoelpad, bloemenweide en een nieuwe weide voor de dieren van de zorgboerderij.
Hier komt ook de steun Buurten op de Buiten in de kijker. Met het geld ervan gaan ze banken plaatsen voor de bezoekers. Zo kan iedereen rustig mee genieten van deze mooie omgeving. Of er veel bezoekers komen? Buurtbewoners, mensen die verblijven in de verschillende toeristische domeinen in de buurt, wandeltochten, events, … Zeker in het voorjaar en de zomer is het een komen en gaan van bezoekers, groot en klein, jong en oud.
De voorzitter van de VZW, Peter Zimmerman, is zichtbaar trots wanneer hij vertelt over de vrijwilligers en de werking.
“We willen blijven inzetten op fijne partnerschappen. We zijn heel blij dat we zo gesteund worden door het gemeentebestuur, de mensen uit de buurt en vele anderen. We hebben een heel fijne ploeg vrijwilligers, zonder hen zouden al onze projecten in het water vallen. Want eigenlijk draait het om de mensen die een zinvolle dagbesteding vinden op een manier die respectvol is voor mens, dier en milieu”
“We willen blijven inzetten op fijne partnerschappen. We zijn heel blij dat we zo gesteund worden door het gemeentebestuur, de mensen uit de buurt en vele anderen. We hebben een heel fijne ploeg vrijwilligers, zonder hen zouden al onze projecten in het water vallen.”
Net daarom is het voor hem zo belangrijk dat de hele plek toegankelijk is en blijft voor iedereen. Iedereen is welkom, als bezoeker, vrijwilliger, lid van het bestuur of wat dan ook.
“Ik heb misschien wel het idee gehad, maar de uitvoering en verkoop doen we allemaal samen hoor!” Nancy, upcycling
"Het was een hele opdracht, maar door een goede samenwerking hier intern, maar ook met de gemeente en Proximus, is het ons toch maar mooi gelukt!” Wanda, verantwoordelijke plantenasiel
Andere verhalen
Engagement dat inspireert!
![Buurten op den buiten_westvlaanderen_2025](https://media.kbs-frb.be/en/media/12637/ratio_1_2/Buurten%20op%20den%20buiten_westvlaanderen_2025.jpg)
Een kruidentuin voor jong en oud
Lokaal
“Een kruidentuin kan zeker helpen om de mensen samen te krijgen. Dan heb je iets om naar uit te kijken.”
![Buurten op den buiten_oostvlaanderen_2025](https://media.kbs-frb.be/en/media/12655/ratio_1_2/Buurten%20op%20den%20buiten_oostvlaanderen_2025.jpg)
Buurtbewoners trekken samen de kar
Lokaal
“De buurtkar creëert een laagdrempelige ontmoetingsplek die voor verbinding zorgt”
![Vis mon village](https://media.kbs-frb.be/en/media/12412/ratio_1_2/Vis%20mon%20village.jpg)
Bezoek aan twee inspirerende lokale initiatieven in de provincie Luxemburg
Lokaal Lokale initiatieven
« De bezoeken stellen ons in staat de realiteit op het terrein te begrijpen en de impact voor de ondersteunde projecten te ontdekken. »
Andere persberichten
![Brussels Airport Fund Logo](https://media.kbs-frb.be/en/media/12699/ratio_1_2/Brussels%20Airport%20Fund%20Logo.jpg)
Brussels Airport Fund geeft in 2025 financiële steun aan 13 duurzame projecten in de lokale omgeving
Brussels Airport wil met het Fonds de lokale gemeenschappen die bijdragen aan een duurzame toekomst een duwtje in de rug geven.
![Because_logo](https://media.kbs-frb.be/en/media/11917/ratio_1_2/Because_logo.jpg)
De mooiste gebaren beginnen bij een klik: vind een goed doel dat u nauw aan het hart ligt op because.eu
Op because.eu vind je alles over en voor goede doelen op één plek.
![Hub Liège](https://media.kbs-frb.be/nl/media/11961/free_crop_1/Hub%20Li%C3%A8ge%20.jpg)
Een eerste ‘filantropische hub’ in Luik
De Koning Boudewijnstichting heeft een eerste ‘filantropische hub’ geopend in Luik, om zo haar aanwezigheid en bereikbaarheid te versterken op lokaal niveau.