Samen koken, samen genieten met de Authentieke Keuken
Anderstaligen laten oefenen met Nederlands en rekenen en hen tegelijkertijd de kans geven anderen te laten kennismaken met hun cultuur. Dat is wat OpgewekTienen wil bereiken met de deelwerking de Authentieke Keuken, in samenwerking met het Lokaal Dienstencentrum Passionisten. Dankzij de steun van Buurten op den Buiten, een initiatief van de Koning Boudewijnstichting samen met de Vlaamse Landmaatschappij dat sociale contacten tussen buurtbewoners wil bevorderen, kon het nodig professionele keukenmateriaal aangekocht worden.
Het is zaterdagnamiddag als de deelnemers aan de kookworkshop binnendruppelen in het Lokaal Dienstencentrum dat ondergebracht is in het Woonzorgcentrum Passionisten in Tienen. Deze keer staat de Turkse keuken centraal. Gül en Büşra, die de workshop begeleiden, zijn een beetje zenuwachtig maar hebben vooral veel zin om samen islim kebabı te maken: gehaktballetjes verpakt in aubergines. Büşra legt het recept uit en welke bijgerechten erbij horen: “we serveren dat met een stevige saus, arpa şehriye (rijst met pasta) en cacık, onze variant van tzatziki”. “Rijst mengen met pasta?” vraagt Kim, die mee komt koken. “Dat doen wij echt nooit.”
Is dit wel peterselie?
Een eerste inspectie van de ingrediënten leidt tot hilariteit. “In ons land zijn de groene paprika’s niet zo donker als hier en wij gebruiken altijd platte peterselie. Smaakt deze wel hetzelfde?” klinkt het bij Gül. Het wordt dus een Turkse klassieker met een Belgische toets. De yoghurt is dan weer wel een schot in de roos, het blijkt een van de populairste merken te zijn. “Iedereen kent het liedje van de yoghurt,” lacht Büşra.
“Je ziet dat samen eten maken iets in beweging zet,” zegt Sooi Gaethofs. Hij is vrijwilliger bij OpgewekTienen en samen met Marta Dyakova projectverantwoordelijke van de Authentieke Keuken. “We hebben zoals steeds veel tijd besteed aan de voorbereiding,” vervolgt Sooi. “Samen met de koks bekijk ik wat ze willen maken en of dat haalbaar is. We maken voor elke workshop een fiche, met het uitgeschreven recept en een korte voorstelling met foto van de koks. Die fiche overloop ik dan opnieuw met de koks. Allemaal in het Nederlands, om hen oefenkansen te bieden. En we berekenen de hoeveelheden die we moeten kopen én de prijs per portie”.
Professioneel materiaal
Voor de workshop kan de Authentieke Keuken een lokaal gebruiken in het Lokaal Dienstencentrum Passionisten en een professionele keuken. “We mogen de keuken gratis gebruiken, dat scheelt in de kosten,” zegt Sooi. “Ook het stadsbestuur is betrokken. Zij vragen niet zoveel huur aan OpgewekTienen voor Pand 10, waar we straks gaan eten. En de schepen kookt soms mee. Die link met de lokale overheid vind ik belangrijk. Integratie is een taak van de gemeenschap. Daarom nodigen we de schepen uit. Vanavond komt de nieuwe burgemeester naar de Turkse avond.”
Marta Dyakova is bestuurslid van OpgewekTienen en betrokken bij de werking van het buurtcomité Passionisten. Vanuit dat buurtcomité heeft ze een cruciale rol in het bereiken van anderstaligen, vaak vrouwen. “Met de financiële steun van Buurten op den Buiten hebben we een aantal materialen kunnen kopen. Vooral de typische gastronorm-bakken die in alle gaarkeukens gebruikt worden, hadden we nodig,” vertelt ze. “We willen geen risico’s nemen met de voedselveiligheid. We hebben ook een isolerende draagtas voor die bakken, zodat we warm eten warm of koud eten koud kunnen houden.” “We hebben bewust nog wat budget overgehouden,” vult Sooi aan. “Nu blijkt dat we vooral de grotere bakken gebruiken. Daar willen we er dus nog enkele van aankopen binnenkort. We denken erover eten te verkopen op de zondagsmarkt of cateringdiensten aan te bieden. Dan komt dat materiaal ook goed van pas.”
Samen eten
Na de workshop trekt iedereen naar Pand 10, in het vroegere stationsbuffet van Tienen. Daar vonden allerlei lokale (burger-)initiatieven onderdak, ook OpgewekTienen. “Na elke workshop van de Authentieke Keuken organiseren we een avond in Pand 10 in het teken van het geboorteland van de koks.” “We hebben onze vrienden uitgenodigd,” zegt Gül. “Die gaan de zaal versieren. We tonen een documentaire over Turkije en gaan op een houtvuur thee maken in de samovar.” “En mijn man zorgt voor livemuziek,” vult Büşra aan.
Sooi is blij met het enthousiasme van de koks. “Dat is een van de doelen van ons project: mensen samenbrengen en zo de drempel verlagen voor anderstaligen om contacten te leggen en tegelijkertijd mensen kennis laten maken met andere culturen. Het is een manier om mensen te stimuleren en activeren. Veel nieuwkomers willen echt iets doen voor de maatschappij waarin ze wonen, ze willen tonen wat ze in hun mars hebben. En hier kunnen ze dat.”
Natuurlijk wordt ook het eten van de workshop geserveerd ’s avonds. De bijdrage is vrij, ter inspiratie geeft men de kostprijs per portie mee. “Tot nu toe hebben we altijd een beetje winst,” zegt Marta. “Maar dat is niet per se de bedoeling. We zijn blij als we break even draaien.”
“Ik heb alle workshops meegedaan,” zegt Anna, een vrijwilliger in Pand 10 en enthousiaste deelnemer aan de kookworkshops. “De eerste keer maakten we falafels, daarna momo’s en vorige keer Armeense pizza’s. Ik kom vaak in Pand 10, om te tappen en te poetsen, maar ook omdat het er gewoon gezellig is. Het was dus logisch om mee te doen met de Authentieke Keuken.” De thema’s van de volgende kooksessies liggen al vast: Chileens, Marokkaans en Italiaans. Aan inspiratie en nationaliteiten geen gebrek dus.