Samen tegen corona: bijna 5 miljoen euro voor organisaties die de urgentie aanpakken
In het licht van de gezondheidscrisis door COVID-19 wil de Koning Boudewijnstichting meer dan ooit haar maatschappelijke rol spelen door actoren op het terrein in het hele land te ondersteunen in deze uitdagende omstandigheden. Na twee dringende projectoproepen kennen we al ongeveer 3 miljoen euro toe aan armoede- en daklozenorganisaties, en 2 miljoen euro aan organisaties van de eerste lijn. De oproepen blijven open.
In deze gezondheidscrisis mobiliseren veel organisaties in het hele land zich om de meest kwetsbare mensen te helpen – ook al is het voor hen niet makkelijk om zich te houden aan hun missie. De Stichting wil hen bedanken voor hun engagement en hen ondersteunen in deze moeilijke omstandigheden. Ze heeft snel geld vrijgemaakt om ze te helpen met dringende noden. Al bijna 500 enveloppes van 10.000 euro zijn toegekend via een versnelde en vereenvoudigde procedure. Het is geld dat in deze noodsituatie het verschil maakt.
De organisaties werden geselecteerd door een jury van onafhankelijke experts.
Strijd tegen armoede en dakloosheid
Op 20 maart lanceerde de Stichting een eerste dringende projectoproep voor organisaties die mensen in armoede, dak- en thuislozen en mensen in bestaansonzekerheid ondersteunen. Doel: de kwetsbare doelgroepen met wie deze organisaties werken – en die zwaar getroffen worden door de coronacrisis – blijven helpen.
Er gaat al 3 miljoen euro naar zulke organisaties uit Vlaanderen, Brussel en Wallonië – een groot deel ervan kreeg het geld al aan. Een paar voorbeelden:
• DoucheFLUX in Brussel, dat basisdiensten verleent aan mensen in dak- of thuisloosheid en mensen in bestaansonzekerheid in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De vereniging zal de steun gebruiken voor de aankoop van beschermingsmateriaal, medisch basismateriaal, ondergoed; maar ook om de werkingskosten te financieren (water, elektriciteit, gas,…).
• Kinderfonds De Tendeldoos voor kinderen in armoede in Dendermonde. Met de steun kan de organisatie inspelen op de toegenomen vraag naar voedselpakketten van gezinnen, beschermingsmateriaal voor de vrijwilligers aankopen en telefoonkrediet zodat gezinnen de spoeddiensten kunnen contacteren.
• Het Huis van het Rode Kruis in Namen, dat daklozen en mensen in bestaansonzekerheid helpt. Met de steun van 10.000 euro kan de organisatie voeding, ondergoed en waszeep voor kleren kopen, de bijkomende energiekosten dekken evenals de kosten voor de verplaatsingen van de vrijwilligers.
Eerste lijn van hulp en zorg
Op 24 maart lanceerde de Stichting een tweede dringende projectoproep voor organisaties van of voor professionals van de eerste lijn (huisartsen, thuisverpleegkundigen, psychologen, thuishulp, gezinshulp, apothekers, maatschappelijk assistenten, vroedvrouwen…). Deze professionals hebben vandaag meer dan ooit een cruciale rol: ze zetten zich in voor patiënten die thuis moeten blijven en bieden hun de hulp en de zorg die ze nodig hebben, in moeilijke werkomstandigheden.
Er gaat reeds 2 miljoen euro naar organisaties van de eerste lijn in Vlaanderen, Brussel en Wallonië. Enkele voorbeelden:
• Palliatieve Hulpverlening Antwerpen, dat de familie van palliatieve patiënten ondersteunt, moet de continuïteit van haar dienstverlening kunnen garanderen. De vereniging zal de middelen gebruiken om beschermingsmateriaal aan te kopen (handschoenen, mondmaskers, handgel) en materiaal zodat haar medewerkers efficiënt kunnen telewerken.
• De Centrale voor Thuisdiensten van Bergen – Picardisch Wallonië, die thuisverpleegkundigen, gezinshulp, thuishulp, poetshulp en oppashulp verenigt. Zij ondersteunen thuis ouderen, mensen die ziek of minder zelfredzaam zijn. Met de steun kan de organisatie bijkomend beschermingsmateriaal aankopen evenals materiaal om het voor sommige medewerkers mogelijk te maken te telewerken.
• Entr’Aide des Marolles, een vereniging in het hart van Brussel die verschillende professionals van de eerste lijn samenbrengt en die haar dienstverlening omgegooid heeft om patiënten en gezinnen telefonisch te kunnen opvolgen. Met de 10.000 euro kunnen ze materiaal kopen voor gezinnen (boeken, pedagogisch en spelmateriaal…), naast videoconferentiesoftware en beschermingsmateriaal.
"We hebben een samenwerking opgezet tussen artsenkring Zennevallei (huisartsen), de apothekers, de eerstelijnszone Zennevallei met onder meer psychologen, kinesitherapeuten, thuiszorg en woonzorgcentra, alle lokale besturen uit de regio en het lokale ziekenhuis. Samen zetten we een triagepunt op waar patiënten in veilige omstandigheden klinisch onderzocht worden door een huisarts of pediater. Daarnaast doen we groepsaankopen voor beschermingsmateriaal en spreken lokale brouwerijen aan om ons te helpen aan onder meer ethylalcohol. Permanent wordt dit verder gecoördineerd. We moeten bijvoorbeeld nadenken wat er gebeurt als artsen zelf ziek vallen."
Arsenkring Zennevallei
De twee oproepen blijven open: organisaties kunnen nog steeds een aanvraag indienen bij de Koning Boudewijnstichting voor een forfaitaire steun van 10.000 euro. Deze initiatieven staan ook open voor giften van particulieren en bedrijven.
Naast deze oproepen richtte de Stichting op 27 maart ook het ‘Fonds voor solidaire zorgen’ op om ziekenhuizen en andere residentiële zorginstellingen (woonzorgcentra, jeugdhulp, personen met een handicap…) te ondersteunen. Met de ingezamelde middelen kunnen ze inspelen op specifieke kortetermijnbehoeften en daarnaast projecten op de middellange termijn financieren voor duurzame zorg na de crisis.