Een betere ondersteuning van alleenstaande ouders in armoede. Drie impactvolle modellen.
Deze publicatie onderbouwt drie bewezen effectieven van lokale begeleidingstrajecten voor alleenstaande ouders.
Waarover gaat het?
In Vlaanderen wordt 1 op 8 kinderen geboren in een kansarm gezin, wat betekent dat deze kinderen al van in de wieg minder kansen krijgen. Dit is niet alleen een persoonlijk drama, maar ook een probleem voor de samenleving. Het kinderarmoedefonds heeft als doelstelling om uitsluiting uit te sluiten en ontwikkeling te omarmen. Het KAF ondersteunt innovatieve, langlopende projecten die uitsluiting van kansarme kinderen en hun gezinnen tegengaan. De focus ligt op gezinnen met jonge kinderen (0 – 3 jaar), zodat kinderen al vanaf hun eerste levensjaren betere kansen krijgen en ouders ondersteund worden.
Deze aanpak omvat het belang van de eerste 1000 dagen van een kind duidelijk maken, samen met gemeenten en organisaties langlopende proefprojecten opzetten en hun impact meten, en deze lessen delen op verschillende niveaus om door te stromen naar het bovenlokaal beleid. Enkele voorbeelden zijn perinatale begeleiding, opleiding in de crèche en betaalbare huisvesting.
Deze drie modellen voor het versterken van de begeleiding van alleenstaande ouders zijn geïnitieerd vanuit de lokale samenwerkingsverbanden. Het Kinderarmoedefonds heeft deze initiatieven onderzocht en ondersteund gedurende meerdere jaren. De meerwaarde van deze modellen is nu onderbouwd met kwantitatieve en kwalitatieve data. In het najaar volgt een ruimere Kosten-Batenanalyse.