Marieke, Addicted to life: het recht op sterven, gaf haar de wil om te leven
Vanaf 1 februari komt de inspirerende documentaire over de laatste 3 levensjaren van onze buitengewone paralympisch topatlete Marieke 'Wielemie' Vervoort uit in bioscoop. Aan de hand van het verhaal van Marieke onderzoekt deze film de existentiële en morele vragen over de manier waarop we reflecteren over sterven én leven. Deze Amerikaanse film kon rekenen op de steun van de Koning Boudewijnstichting.
‘Marieke, addicted to life’ is een Amerikaans-Belgische documentaire film van Pola Rapaport, in co-productie met het Antwerpse productiehuis Associate Directors en werd gesteund door de Koning Boudewijnstichting door o.a. het Fonds Hibiscus en het Fonds voor Gezondheidsresearch.
In 2016 wordt Marieke Vervoort wereldwijd bekend, na haar zilveren en bronzen overwinning op de Paralympics in Rio. Tijdens de persconferentie in Rio vertelt Marieke aan de wereld dat ze sinds 2008 beschikt over de schriftelijke toestemming voor euthanasie, maar dat ze wil blijven leven, tot de fysieke pijn niet meer te dragen valt. Met deze open en eerlijke, maar voor velen toch ook choquerende verklaring krijgt Mariekes verhaal plots internationale aandacht.
Als tiener lacht de toekomst Marieke toe, tot ze op 14-jarige leeftijd door een zeldzame degeneratieve spier- en ruggengraatziekte langzaam verlamd raakt. Op haar 20ste zit Marieke permanent gekluisterd aan een rolstoel, maar het weerhoudt de jonge atlete niet om een uitlaatklep te zoeken in sport. Ze ontdekt rolstoelbasketbal, neemt deel aan para-triatlons en behaalt ook uitzonderlijke overwinningen. In 2008, na haar (gefaalde) deelname aan de Hawaii Ironman, stort Marieke echter in. Ze lijdt zoveel pijn dat ze overweegt zelfmoord te plegen. Na gesprekken met palliatief specialist dr. Wim Distelmans besluit ze euthanasie aan te vragen. De mogelijkheid om op elk moment zelf te kunnen kiezen om te sterven, geeft Marieke de kracht en goesting nog méér dan 10 jaar lang alles uit het leven te halen.
Het Fonds Hibiscus
Het Fonds heeft als doelstelling projecten te steunen die ten dienste staan van kinderen, jongeren en volwassenen met een fysieke of meervoudige handicap. Hierbij wordt prioriteit gegeven aan projecten van het Dominiek Savio Instituut vzw gevestigd te Gits. Daarnaast kan het Fonds ook tussenkomen voor projecten uitgewerkt voor West-Vlaamse kinderen getroffen door kanker of bij noodsituaties en rampen in België of wereldwijd.