Verhaal

Marieke Vervoort: verslaafd aan het leven

2023

Een opmerkelijke film over het leven van Paralympics-atlete Marieke Vervoort, die tot stand kwam met steun van de Koning Boudewijnstichting, viert een vrouw die ondanks haar ziekte leefde en stierf op haar eigen voorwaarden.

Marieke Vervoort was een sportieve stuiterbal uit Diest, die ervan droomde om voor de klas te staan. Tot ze als tiener getroffen werd door een zeldzame, ongeneeslijke en erg pijnlijke ziekte. Op haar twintigste belandde ze in een rolstoel.

Maar in een hoekje zitten te kniezen was niets voor haar. Vervoort ontdekte de rolstoelsport. Ze begon met basketbal en duiken. In 2004 schakelde ze over op triatlon, waar ze internationale successen boekte.

Na vier jaar ging ze scherp achteruit. Haar dagen als triatlete waren voorbij. Ze besliste om haar euthanasie-aanvraag in orde te brengen, voor het moment waarop de pijn haar te veel zou worden. In Addicted to Life, de film van Pola Rapaport, vertelt Vervoort hoe deze beslissing haar de kracht gaf om het beste te maken van de tijd die ze zichzelf nog gaf.

En hoe. Marieke Vervoort smeet zich in de rolstoelsprint. Ze werd wereldkampioene en wereldrecordhoudster. Op de Paralympics in 2012 in Londen en in 2016 in Rio pakte ze naast zilver en brons ook goud. Een nationaal icoon was geboren, zeker na haar opmerkelijke persconferentie daar. “Ik geniet nog steeds van elk klein moment. Zodra ik meer slechte dan goede dagen heb, liggen mijn papieren voor euthanasie klaar”, zei ze tegen de verzamelde wereldpers.

Het is in 2016 dat Rapaport de draad oppikt. Vervoort is gestopt met topsport, maar ze drinkt nog met gulzige teugen van wat het leven te bieden heeft. De film volgt haar terwijl ze zich uitleeft met een kitebuggy op het strand en tijdens het skydiven. Maar ook met haar ouders en vrienden, terwijl ze vertelt over leven en dood en hoe je die betekenis geeft. Op 22 oktober 2019, op haar veertigste, maakt een arts op haar verzoek een einde aan haar leven.

"Ik had mijn eigen leven onder controle. En kijk, ik ben er nog steeds. Je doet altijd meer en meer omdat je je eigen leven in handen hebt. Je kunt zeggen wanneer het genoeg is."
Marieke Vervoort
atlete, Paralympische Spelen Rio 2016

De KBS en het Fonds Hibiscus gaven financiële steun aan Addicted to Life. Addicted to Life heeft zijn Belgische première op het filmfestival in Oostende van 27 januari tot 4 februari.

mariekethefilm.com

Meer weten

Marieke, Addicted to life: het recht op sterven, gaf haar de wil om te leven

Documentaire film over de laatste 3 levensjaren van Marieke Vervoort die de existentiële en morele vragen onderzoekt over de manier waarop we reflecteren over sterven en leven.

Lees meer

Andere verhalen
Engagement dat inspireert!

Filantropie in het bloed

Kwaliteit van zorg

“Mijn kleinkinderen missen voor geen goud de uitreiking van de Prijzen die hun overgrootmoeder gecreëerd heeft.”
Isabelle Jortay-Noël
dochter van Gert Noël

Troostplek verbindt buurtbewoners in zorgzame buurt Ledeberg

Kwaliteit van zorg

“Verlies, verdriet, rouw… is geen makkelijk thema, maar we hebben niet het gevoel dat we aan iets onbereikbaars zijn begonnen.”
Mia Trappeniers
coördinator Zorgzame Buurt Ledeberg

Huisartsen vechten op alle fronten

Kwaliteit van zorg

"Voor al onze acties waren de 10.000 euro een onmisbare hulp. Het gaf ons ademruimte."
Michel De Volder
Brusselse Federatie van Huisartsenverenigingen

Andere projectoproepen

Doelgericht handelen in de eerste lijn

Doelgerichte zorg en ondersteuning in de eerste lijn (Franstalig)

Steun om doelgerichte zorg in de praktijk om te zetten en voor de opleiding van zorg- en welzijnsprofessionals.

Bekendgemaakt
Doelgericht handelen in de eerste lijn

Doelgerichte zorg en ondersteuning in de eerste lijn (Nederlandstalig)

Eerstelijnsactoren aanmoedigen om de omslag naar doelgerichte zorg en ondersteuning te maken.

Bekendgemaakt
Gert Noël_call 2023

Fonds Gert Noël - Oproep 2023

Een betere communicatie, informatie en begeleiding van de patiënt en zijn naasten.

Bekendgemaakt

Andere Fondsen en filantropieformules

AZ Alma (Fonds Vrienden van)

Filantropen steunen projecten van AZ Alma dat tracht een zo breed mogelijk zorgaanbod te faciliteren in het Meetjesland dankzij een breed aanbod aan behandelingen en disciplines

SAM, Solidariteit Thuis - het netwerk voor verzorgers (Fonds Vrienden van)

Filantropen steunen SAM Solidariteit Thuis, dat het zoeken naar steun en informatie vergemakkelijkt om mensen met een verlies aan autonomie te helpen thuis te blijven wonen

Ella Stappers (Fonds)

Het Fonds Ella Stappers werd opgericht om projecten te steunen in de neonatologie.

Andere persberichten

Ouders van kinderen met een beperking steunen en respijt gunnen

25 08 2023

22 projecten die respijtoplossingen bieden aan ouders van kinderen met een handicap, ontvangen steun voor een totaalbedrag van 381.900 euro.

Twee Luikse initiatieven die zorg vermenselijken bekroond door Fonds Gert Noël

19 01 2023

Het Fonds Gert Noël bekroont twee Luikse projecten die de begeleiding van de patiënt en zijn naasten in de ziekenhuisomgeving of in hun contacten met het zorgnetwerk verbeteren.

Persbericht: Verslavingskoepel Kempen wint Prijs Gert Noël

16 05 2022

De Prijs Gert Noël gaat naar vzw Verslavingskoepel Kempen voor hun project waar ervaringsdragers mee opgenomen worden in het zorgpad.