Marieke Vervoort: verslaafd aan het leven
Een opmerkelijke film over het leven van Paralympics-atlete Marieke Vervoort, die tot stand kwam met steun van de Koning Boudewijnstichting, viert een vrouw die ondanks haar ziekte leefde en stierf op haar eigen voorwaarden.
Marieke Vervoort was een sportieve stuiterbal uit Diest, die ervan droomde om voor de klas te staan. Tot ze als tiener getroffen werd door een zeldzame, ongeneeslijke en erg pijnlijke ziekte. Op haar twintigste belandde ze in een rolstoel.
Maar in een hoekje zitten te kniezen was niets voor haar. Vervoort ontdekte de rolstoelsport. Ze begon met basketbal en duiken. In 2004 schakelde ze over op triatlon, waar ze internationale successen boekte.
Na vier jaar ging ze scherp achteruit. Haar dagen als triatlete waren voorbij. Ze besliste om haar euthanasie-aanvraag in orde te brengen, voor het moment waarop de pijn haar te veel zou worden. In Addicted to Life, de film van Pola Rapaport, vertelt Vervoort hoe deze beslissing haar de kracht gaf om het beste te maken van de tijd die ze zichzelf nog gaf.
En hoe. Marieke Vervoort smeet zich in de rolstoelsprint. Ze werd wereldkampioene en wereldrecordhoudster. Op de Paralympics in 2012 in Londen en in 2016 in Rio pakte ze naast zilver en brons ook goud. Een nationaal icoon was geboren, zeker na haar opmerkelijke persconferentie daar. “Ik geniet nog steeds van elk klein moment. Zodra ik meer slechte dan goede dagen heb, liggen mijn papieren voor euthanasie klaar”, zei ze tegen de verzamelde wereldpers.
Het is in 2016 dat Rapaport de draad oppikt. Vervoort is gestopt met topsport, maar ze drinkt nog met gulzige teugen van wat het leven te bieden heeft. De film volgt haar terwijl ze zich uitleeft met een kitebuggy op het strand en tijdens het skydiven. Maar ook met haar ouders en vrienden, terwijl ze vertelt over leven en dood en hoe je die betekenis geeft. Op 22 oktober 2019, op haar veertigste, maakt een arts op haar verzoek een einde aan haar leven.
De KBS en het Fonds Hibiscus gaven financiële steun aan Addicted to Life. Addicted to Life heeft zijn Belgische première op het filmfestival in Oostende van 27 januari tot 4 februari.
Andere projectoproepen
Verbetering van de levenskwaliteit van mensen met een handicap als gevolg van een zeldzame ziekte in het arrondissement Luik.
Verbetering van de levenskwaliteit van mensen met een handicap als gevolg van een zeldzame ziekte in het arrondissement Luik
OpenOndersteuning aan eerstelijnsdiensten die werken met dak- en thuisloze personen die een verslavingsproblematiek kennen
Eerstelijnsdiensten helpen om betere zorg te bieden aan dak- en thuisloze personen die een verslavingsproblematiek kennen.
OpenVrijwilligerswerk in de eerstelijnszorg versterken
Vrijwilligerswerk binnen de eerstelijnszorg bevorderen en versterken.
OpenAndere publicaties en cijfers
Andere Fondsen en filantropieformules
Atelier Tam-Tam (Fonds Vrienden van)
Filantropen steunen projecten van Atelier Tam-Tam voor mensen met een verstandelijke beperking en een psychische aandoening, die dus lijden aan comorbiditeit.
Patient Empowerment (Fonds Vrienden van)
"Filantropen steunen projecten van Patient Empowerment, de vzw die staat voor hetproces dat leidt tot een gelijkwaardige relatie zorgvrager-zorgverstrekker."
AZ Sint-Jan Brugge (Fonds)
Steun aan projecten binnen AZ Sint-Jan Brugge die kaderen binnen vernieuwende patiëntenzorg, inrichting en opleiding.
Andere persberichten
17 Fondsen beheerd door de Koning Boudewijnstichting dragen bij tot betere zorg voor zeldzame ziekten
KBS versterkt dankzij 17 Fondsen het onderzoek naar en de zorg voor zeldzame aandoeningen.
Eindelevensverhalen: een vernieuwend instrument in de palliatieve zorg
Het Fonds Gert Noël bekroont vzw Amfora voor ‘eindelevensverhalen’, haar vernieuwend instrument in de palliatieve zorg.
Ouders van kinderen met een beperking steunen en respijt gunnen
22 projecten die respijtoplossingen bieden aan ouders van kinderen met een handicap, ontvangen steun voor een totaalbedrag van 381.900 euro.