
Marieke Vervoort: verslaafd aan het leven
Een opmerkelijke film over het leven van Paralympics-atlete Marieke Vervoort, die tot stand kwam met steun van de Koning Boudewijnstichting, viert een vrouw die ondanks haar ziekte leefde en stierf op haar eigen voorwaarden.
Marieke Vervoort was een sportieve stuiterbal uit Diest, die ervan droomde om voor de klas te staan. Tot ze als tiener getroffen werd door een zeldzame, ongeneeslijke en erg pijnlijke ziekte. Op haar twintigste belandde ze in een rolstoel.
Maar in een hoekje zitten te kniezen was niets voor haar. Vervoort ontdekte de rolstoelsport. Ze begon met basketbal en duiken. In 2004 schakelde ze over op triatlon, waar ze internationale successen boekte.
Na vier jaar ging ze scherp achteruit. Haar dagen als triatlete waren voorbij. Ze besliste om haar euthanasie-aanvraag in orde te brengen, voor het moment waarop de pijn haar te veel zou worden. In Addicted to Life, de film van Pola Rapaport, vertelt Vervoort hoe deze beslissing haar de kracht gaf om het beste te maken van de tijd die ze zichzelf nog gaf.
En hoe. Marieke Vervoort smeet zich in de rolstoelsprint. Ze werd wereldkampioene en wereldrecordhoudster. Op de Paralympics in 2012 in Londen en in 2016 in Rio pakte ze naast zilver en brons ook goud. Een nationaal icoon was geboren, zeker na haar opmerkelijke persconferentie daar. “Ik geniet nog steeds van elk klein moment. Zodra ik meer slechte dan goede dagen heb, liggen mijn papieren voor euthanasie klaar”, zei ze tegen de verzamelde wereldpers.
Het is in 2016 dat Rapaport de draad oppikt. Vervoort is gestopt met topsport, maar ze drinkt nog met gulzige teugen van wat het leven te bieden heeft. De film volgt haar terwijl ze zich uitleeft met een kitebuggy op het strand en tijdens het skydiven. Maar ook met haar ouders en vrienden, terwijl ze vertelt over leven en dood en hoe je die betekenis geeft. Op 22 oktober 2019, op haar veertigste, maakt een arts op haar verzoek een einde aan haar leven.
"Ik had mijn eigen leven onder controle. En kijk, ik ben er nog steeds. Je doet altijd meer en meer omdat je je eigen leven in handen hebt. Je kunt zeggen wanneer het genoeg is."
De KBS en het Fonds Hibiscus gaven financiële steun aan Addicted to Life. Addicted to Life heeft zijn Belgische première op het filmfestival in Oostende van 27 januari tot 4 februari.
Andere verhalen
Engagement dat inspireert!

Huisartsen vechten op alle fronten
Kwaliteit van zorg
"Voor al onze acties waren de 10.000 euro een onmisbare hulp. Het gaf ons ademruimte."

Naar een uniformer hygiënebeleid in residentiële instellingen
Kwaliteit van zorg
“De coronacrisis bracht in onze instellingen enkele zwakheden naar boven. We hebben al doende geleerd, en die kennis willen we delen met elkaar.”

Triage in tijden van corona
Kwaliteit van zorg
“We willen in de eerste plaats de ziekenhuizen en hun spoeddiensten ontlasten. Maar het is ook belangrijk dat wie symptomen van corona vertoont op consultatie kan gaan bij een arts.”
Andere projectoproepen

Multiple Sclerosis Research
Improving the quality of care and the quality of life of patients with Multiple Sclerosis and their relatives
Bekendgemaakt
Fonds Gert Noël - Oproep 2022
Een betere communicatie, informatie en begeleiding van de patiënt en zijn naasten.
Bekendgemaakt
2022 UCB Community Health Fund - Oproep Ondersteunende Projecten
Focus op projecten die gericht zijn op kwetsbare jongeren (15 à 24 jaar) die te kampen hebben met geestelijke gezondheidsproblemen of gevlucht zijn als gevolg van conflictsituati…
BekendgemaaktAndere publicaties en cijfers
Andere Fondsen en filantropieformules

Mitialto Fonds
Steun aan medische en sociale projecten in België, Nederland en Zuid-Afrika .

Fonds Oscar John Thomas
Inclusie van kinderen met een vorm van neurodivergentie
Oudenaarde - vzw Ter Eecken (Projectrekening)
De nieuwbouw voor CAR Ter Eecken brengt zich mee een aangenamere omgeving voor het therapeutisch project en een verbetering van het welzijn van de aanwezige zorggebruikers.
Andere persberichten

Twee Luikse initiatieven die zorg vermenselijken bekroond door Fonds Gert Noël
Het Fonds Gert Noël bekroont twee Luikse projecten die de begeleiding van de patiënt en zijn naasten in de ziekenhuisomgeving of in hun contacten met het zorgnetwerk verbeteren.
Persbericht: Verslavingskoepel Kempen wint Prijs Gert Noël
De Prijs Gert Noël gaat naar vzw Verslavingskoepel Kempen voor hun project waar ervaringsdragers mee opgenomen worden in het zorgpad.

Zorg afstemmen op levensdoelen, niet op ziekte
Het Fonds Dr. Daniël De Coninck steunt 25 projecten in de eerste lijn die een zorgaanpak uitwerken en toepassen die de levensdoelen van de persoon centraal plaatst.