Ondersteuning aan eerstelijnsdiensten die werken met dak- en thuisloze personen die een verslavingsproblematiek kennen
Eerstelijnsdiensten helpen om betere zorg te bieden aan dak- en thuisloze personen die een verslavingsproblematiek kennen.
Waarover gaat het?
Uit de Tellingen Dak- en Thuisloosheid blijkt dat bij 30,1% van de getelde personen een vermoeden van geestelijke gezondheidsproblemen bestaat en bij ongeveer 28,8% een vermoeden van verslavingsproblematieken. Uit de cijfers blijkt ook het belang van preventieve aanpakken (bv. Voorkomen van uithuiszettingen) en vroeginterventie. De cijfers tonen ook de hoge druk aan op de de dak- en thuislozen sector.
Eerstelijnsdiensten die werken op het vlak van dak- en thuisloosheid (inclusief huisvesting) en geestelijke gezondheid (inclusief verslavingen), getuigen van die gespannen situatie en trekken al vele maanden aan de alarmbel.
Hun vaststellingen duiden op:
- het druggebruik en de zichtbaarheid ervan nemen toe;
- de algemene gezondheidstoestand van dak- en thuisloze personen die een verslavingsproblematiek neemt af, hulpverleners zijn niet altijd opgeleid om hiermee om te gaan;
- de profielen van dak- en thuisloze personen met een verslaving, worden steeds meer divers: meer jonge mensen, gezinnen, NBMV’s, (al dan niet zwangere) vrouwen en nieuwkomers;
- organisaties hebben het steeds moeilijker om om te gaan met de consequenties van nieuwe middelen die gebruikt worden en vaak uiting geven aan een toename van geweld tussen gebruikers naar eerstelijnswerkers toe. Ook hier voelen ze zich onvoldoende uitgerust.
Door die situatie wordt nood nog prangender aan:
- huisvesting, de enige mogelijke optie om herstel mogelijk te maken;
- laagdrempelige, toegankelijke (24 uur), intersectorale begeleiding, met opvolging en zorg op maat.
Met deze projectoproep willen het Fonds Dr. Daniël De Coninck en de Koning Boudewijnstichting projecten ondersteunen van eerstelijnsdiensten die werken met (potentieel) dak- en thuisloze personen die een verslavingsproblematiek kennen.
Die projecten moeten berusten op intersectorale samenwerking tussen de huisvestingssector en/of de dak- en thuisloosheidssector en/of de geestelijke gezondheids- / verslavingssector. In eerste plaats moeten de projecten streven naar:
- het voorkomen van het verlies van huisvesting, het versnellen van zorgverlening en het voorzien van alternatieve oplossingen voor het gebrek aan huisvesting;
- de zorg voor gebruikers ondersteunen, zonder discriminatie, op laagdrempelige wijze, via het versterken van de opleiding, begeleiding en supervisie van de zorgverleners, het betrekken van mantelzorgers en ervaringsdeskundigen, …
Bijkomende informatie :- Rapport: Dak- en thuisloosheid. Mentale gezondheid en verslavingsproblematiek.
- Persbericht: Een op de drie dakloze of thuisloze personen lijdt aan geestelijke gezondheidsproblemen.
Voor wie?
Deze projectoproep is bestemd voor alle eerstelijnsdiensten in België die worden geconfronteerd met (potentieel) dak- en thuisloze personen die een verslavingsproblematiek kennen. Die diensten zijn actief op het vlak van huisvesting, dak- en thuisloosheid en geestelijke gezondheidszorg /verslaving. Actoren op het terrein die zich kandidaat willen stellen, hebben bij voorkeur al ervaring met intersectorale samenwerking op het vlak van huisvesting, dak- en thuisloosheid en geestelijke gezondheid/verslaving.
Bekijk de selectiecriteriaHoe indienen?
-
Verzeker u ervan dat u in aanmerking komt voor deze projectoproep.
Bekijk de selectiecriteria -
Log in op uw account via https://candidate.kbs-frb.be of maak er één aan als het de eerste keer is.
-
Vul het onlinedossier in (in meerdere stappen als u dat wil).
-
Verzend uw dossier zodra het volledig is ingevuld.
-
Ontvang een bevestigingsmail en uw dossier in pdf-vorm.