De Kruisdraging in navolging van Jheronimus Bosch
Victor Jacobs van Merlen en zijn kinderen schonken het schilderij aan het Erfgoedfonds, dat ervoor zorgt dat dit werk voortaan in het Museum Mayer van den Bergh te bekijken is.
Waarover gaat het?
De Koning Boudewijnstichting geeft een publicatie uit over de ‘Kruisdraging’, een werk dat Victor Jacobs van Merlen en zijn kinderen aan het Erfgoedfonds schonken, zodat het in het Museum Mayer van den Bergh publiek toegankelijk zal zijn. De Kruisdraging in navolging van Jheronimus Bosch getuigt van het succes van de beeldtaal van Bosch in de zestiende eeuw, maar neemt binnen de grote groep schilderijen die in navolging van Bosch zijn gemaakt een bijzondere positie in vanwege de monumentaliteit, de kwaliteit en de creativiteit van de schildering.
Het schilderij bleef voordien steeds in privébezit en was daarom weinig bekend en al zeer lang niet meer bestudeerd of onderzocht. Het Ergoedfonds maakte het mogelijk dat een kritische studie en onderzoek kon gebeuren. Die opdracht werd toevertrouwd aan Prof. A.M. Koldeweij van de Radboud Universiteit in Nijmegen en M. Ilsink van het Bosch Research and Conservation Project te ’s-Hertogenbosch. Het resultaat daarvan werd in deze mooi geïllustreerde publicatie vastgelegd. Het situeert de Kruisdraging duidelijk in de navolging van Bosch, maakt de bronnen en betekenis ervan duidelijk, en maakt tegelijk komaf met de oude toeschrijving aan Jan Mandijn.