Van een zeldzame ‘Madonna met Kind’ uit de 17de eeuw tot meesterwerken van Rops en Khnopff en een uniek magazine van de Belgische surrealisten: de Koning Boudewijnstichting toont een selectie van diverse topstukken op BRAFA
Op de BRAFA kunstbeurs toont de Koning Boudewijnstichting, die zich al meer dan 37 jaar inzet voor de bescherming en bewaring van ons erfgoed, haar recente aanwinsten en een boeiende selectie kunstwerken uit haar collectie. Van een werk van één van de Vlaamse Primitieven en een zeldzame 17de-eeuwse ‘Madonna met Kind’, gemaakt door de internationaal gerenommeerde beeldhouwster Maria Faydherbe tot een meesterwerk van Rops en Khnopff, een uniek, met de hand geschreven en geïllustreerd magazine van de Belgische surrealisten en een kortfilm van de pionier van de animatiefilm Raoul Servais: bij de stand van de Koning Boudewijnstichting (nr 137) staan topwerken en diversiteit centraal.
Een van de oudste werken op de stand van de Koning Boudewijnstichting is de ‘Man van Smarten’ (1500-1525) van Albrecht Bouts. Deze schilder, één van de Vlaamse Primitieven, die jarenlang in een privécollectie zat, is op BRAFA voor het eerst te zien in Brussel. Pater Ghislain De Jaeger liet dit schilderij na aan de Koning Boudewijnstichting, die het volgens zijn wens onderbracht in de wereldbefaamde collectie Vlaamse Primitieven van de Musea Brugge. Daar was het werk vorig jaar ook te bewonderen op de tentoonstelling ‘Oog in oog met de Dood’.
Dit jaar kan u in primeur ook een pareltje onder de religieuze beeldhouwwerken ontdekken. ‘Maria met kind’, een zeldzaam beeldje van de hand van de 17de-eeuwse Mechelse kunstenares Maria Faydherbe, werd recent aangekocht door het Fonds Léon Courtin-Marcelle Bouché. Na BRAFA zal het beeldje, dat slechts 17,1 cm hoog is, te zien zijn in het museum Hof van Busleyden in Mechelen. Maria Faydherbe is overigens niet de eerste de beste kunstenares. Ze is de oudste, bij naam bekende, vrouwelijke beeldhouwer uit de Europese kunstgeschiedenis van wie werk werd overgedragen. Haar oeuvre is internationaal gerenommeerd en bovendien is deze ’Maria met kind’ het enige gedateerde werk van de kunstenares.
Een andere eyecatcher, eveneens uit de 17de eeuw, is een gouden clusterring met diamanten en miniatuurportret. In 2023 werd deze unieke ring door de Vlaamse overheid uitgeroepen tot topstuk, samen met 5 andere edelsmeedwerken uit de collectie van de Koning Boudewijnstichting en ondergebracht in het DIVA in Antwerpen.
Dankzij het Fonds Comte Thierry de Looz-Corswarem kon ook een spectaculaire fontein in massief zilver, van de 18de-eeuwse Mechelse zilversmid Joseph Van Deuren, aangekocht worden voor de Musea Kunst & Geschiedenis in Brussel. Met een gewicht van circa 7 kg, een hoogte van 59 cm, een weelderige versiering en technische kwaliteit, getuigt dit meesterwerk van het talent van een uitmuntend vakman en van de rang en rijkdom van de familie die hem bezat.
Van Félicien Rops toont de Koning Boudewijnstichting ‘De dame met de ledenpop’ (1877), een meesterwerk doorspekt van symbolische en mythologische motieven, waarvan 4 varianten bestaan. De Stichting bezat al één van deze tekeningen en kon dankzij het Fonds Charles Vreeken nu ook een 2de versie aankopen. Door de aankoop van deze nieuwe aquarel, die al jaren een centraal werk vormde in de presentatie van het Ropsmuseum in Namen en recent door de privé-eigenaar te koop gesteld werd, kunnen beide varianten in het museum tentoongesteld blijven. Op BRAFA is ‘De dame met de ledenpop’ samen met andere originele tekeningen en gravures van Rops te zien, die het Erfgoedfonds van de Koning Boudewijnstichting in 2022 aankocht om de collectie van het Ropsmuseum te verrijken.
Dit jaar staat BRAFA in het teken van het surrealisme en is de Paul Delvaux Foundation eregast. In het verlengde daarvan, presenteert de Koning Boudewijnstichting een schilderij van Jane Graverol, een kunstenares verbonden aan het surrealisme, dat aangekocht werd voor Le Delta in Namen.
Vendredi, een surrealistisch, met de hand geschreven, tijdschrift - een uniek exemplaar! - wordt voor het eerst sinds haar restauratie aan het publiek getoond. Het bevat tekeningen, schetsen, collages, teksten en nota’s van Belgische surrealisten, zoals René Magritte, Marcel Mariën, Louis Scutenaire, Irène Hamoir en leden van de jongere generatie zoals Christian Dotremont, Marcel Broodthaers en Pierre Alechinsky. Initiatiefnemer was de dichter Paul Colinet die dit ‘tijdschrift’ iedere vrijdag - in het totaal 100 nummers – tussen november 1949 en oktober 1951 verstuurde naar zijn neef en tekenaar Robert Willems die in Belgisch Congo woonde. Dankzij de mecenassen van Myriad USA (voorheen KBFUS), de Amerikaanse filantropische vestiging van de Koning Boudewijnstichting, kon dit werk in 2012 aangekocht worden.
Ook de kortfilm ‘Nachtvlinders’ van de legendarische animatiefilmmaker Raoul Servais kan u op de stand van de Koning Boudewijnstichting bekijken. Voor deze kortfilm baseerde Servais zich op het werk van Paul Delvaux. Eind 2019 schonk deze Belgische pionier van de animatiefilm, die op 17 maart 2023 overleed, een groot deel van zijn grafisch werk aan de Stichting om het voor altijd te vrijwaren en publiek toegankelijk te maken.
Tot slot presenteert de Stichting heel uitzonderlijk ook een absoluut topwerk uit haar collectie: het ‘Portret van Marguerite’ (1887) door Fernand Khnopff. Het is een van de belangrijkste werken van de bekende Belgische symbolist. Zelf heeft de kunstenaar nooit afstand willen doen van dit werk, een portret van zijn zus. Het schilderij is het 2de kunstwerk dat de Stichting ooit aankocht. Door de aankoop van het Erfgoedfonds in 1991, kon het werk vanuit Amerika terug naar België keren. Sindsdien wordt het tentoongesteld in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB) in Brussel. Na meer dan 30 jaar is het schilderij nu voor het eerst op BRAFA te bewonderen, waarna het werk een prominente plaats zal innemen op de ‘Surrealisme’ tentoonstelling van de KMSKB.
Meer info over de Koning Boudewijnstichting en haar inzet voor ons erfgoed?
De Koning Boudewijnstichting zet zich al meer dan 37 jaar in voor de bescherming en bewaring van ons erfgoed. Naar jaarlijkse gewoonte presenteert ze op BRAFA een selectie van haar recentste aanwinsten (aankopen en schenkingen) aan het publiek. Mede dankzij de hulp van mecenassen en schenkers kon de Koning Boudewijnstichting een waardevolle collectie uitbouwen van meer dan 27.000 werken en 27 archieffondsen. De collectie is ondergebracht en publiek toegankelijk gemaakt in meer dan 90 musea en openbare instellingen.
Praktische info:
BRAFA Art Fair
28 januari – 4 februari 2023
Open van 11u tot 19u (donderdag 1 februari open tot 22u)
Brussels Expo I Heysel, Paleizen 3 & 4
Stand Koning Boudewijnstichting: nr 137
BRAFA ART TALKS:
Dagelijks gaat er op de stand van de Koning Boudewijnstichting een BRAFA ART TALK door om 16 u. Vrije toegang binnen de beurs. Curators, experten, journalisten en andere persoonlijkheden uit de Belgische en internationale kunstwereld houden een reeks boeiende conferenties met betrekking tot kunst.
Foto’s in hoge resolutie en de legende bij de foto’s downloaden - uitleg bij de beelden.
Contact:
Algemene vragen:
Thierry Van Noppen, persverantwoordelijke Koning Boudewijnstichting
vannoppen.t@kbs-frb.be +32 479 31 85 56
Specifieke vragen:
Julie Lenaerts, conservator Koning Boudewijnstichting
lenaerts.j@mandate.kbs-frb.be
Astrid Fobelets, communicatie programma ‘Erfgoed & Cultuur’
fobelets.a@kbs-frb.be
Bijkomende informatie:
www.brafa.art
www.erfgoed-kbs.be
Instagram @belgianheritage