De eilanden van de Semois (Fonds)
Het onderhoud en behoud garanderen van drie eilanden van de Semois die geklasseerd zijn als zone ‘Natura 2000’ hun landschappelijke en natuurlijke waarde vrijwaren.
Waarover gaat het?
De Koning Boudewijnstichting heeft drie eilanden in de Semois in haar bezit dankzij genereuze schenkers, die het Fonds des Iles de la Semois oprichtten. De missie van het Fonds is het waarborgen van de eilanden Bohan, Vanne Cunin en Montclar, Poète. De eerste twee eilanden liggen in de gemeente Vresse-sur-Semois, het derde in de gemeente Bouillon.
In 2014 organiseerde de Stichting vergaderingen ter plekke op deze drie eilanden in gezelschap van vertegenwoordigers van DNF, Contrat de Rivières en Voies Hydrauliques om te overleggen over onderhouds- en herstelwerkzaamheden op de drie sites. Deze bijeenkomsten maakten het mogelijk om (i) een beheerplan op te stellen dat het behoud en de toekomst op lange termijn van deze drie opmerkelijke sites in de vallei van de Semois moet garanderen en (ii) acties uit te voeren die het behoud van het landschap en de natuurlijke en historische waarde van de sites garanderen, daarbij rekening houdend met het bredere kader van de rivier en de belangen van de betrokken partijen.
Sinds 2014 zijn er onderhouds- en restauratiewerkzaamheden aan de gang op deze eilanden. De Stichting voert deze werkzaamheden uit in nauwe samenwerking met de lokale en regionale autoriteiten die verantwoordelijk zijn voor natuur- en rivierbeheer. De Stichting wil dat de betrokken omwonenden en belanghebbenden zo goed mogelijk worden geïnformeerd over deze werkzaamheden, en ze werkt daarvoor in het bijzonder samen met het Riviercontract Semois-Chiers.
Op Bohan heeft de Stichting de afgelopen jaren veel werk verricht om het eiland zijn historische uiterlijk terug te geven. Zo gebeurt het maaien en begrazen opnieuw zoals dat vroeger gebeurde, rekening houdend met plaatselijke beperkingen. Het herstel van deze praktijken in alluviale weiden helpt invasieve soorten te bestrijden, waaronder de overvloedige reuzenbalsemien. Laat maaien bevordert de terugkeer van soorten met een grotere biologische waarde (rietgras, adderwortel). Voor het project om het grasland te herstellen moest het eiland op grote schaal worden opgeruimd. De bomen, die met name een obstakel vormden voor de doorgang van afval dat door de Semois wordt meegevoerd tijdens perioden van hoogwater, werden in september 2016 gerooid. Een aantal interessante bomen zijn bewaard gebleven. In het midden van het eiland werden opnieuw fruitbomen geplant. Sinds 2017 vestigen zich elk jaar zes schapen van het ras ‘roux ardennais’ (voskopschapen) op het eiland tijdens de zomermaanden, van juni tot oktober, tot grote vreugde van de plaatselijke bewoners. Hun aanwezigheid zorgt voor het natuurlijke onderhoud van het eiland en zorgt ervoor dat het eruit blijft zien als weiland. Schapen werken als natuurlijke grasmaaiers. Door hen te laten grazen, moet er minder mechanisch worden gemaaid, wordt overbegroeiing tegengegaan, de verspreiding van invasieve planten beperkt en verschijnen opnieuw sneller kruidachtige planten die van echt biologisch belang zijn. Elk jaar in juni wordt de aankomst van de schapen vergezeld van educatieve activiteiten met de plaatselijke scholen in Vresse-sur-Semois.
Ook in Poupehan bestaat het project van de Stichting eruit om het historische aspect van het eiland Montclar Poète, in het hart van de stad, te herstellen, dat gelinkt werd aan het maaien dat er vroeger werd gedaan. De kleine omvang van het eiland maakt begrazing moeilijk. Het eiland werd ontdaan van de bomen, die een obstakel vormden voor het afval dat tijdens grote overstromingen door de rivier wordt meegevoerd. Het eiland wordt elk najaar gemaaid.
Het eiland Vanne-Cunin, gelegen tussen Membre en Vresse sur Semois, is niet erg toegankelijk voor het publiek en is omgeven door bos. Er werd besloten om het in een relatief wilde staat te houden. Het is echter belangrijk om ecologisch beheer uit te voeren door de verwijdering van de talrijke brandnetels en reuzenbalsemien, die de ontwikkeling van soorten met een grotere biologische waarde verhinderen. Er wordt een terugkerend schoonmaaksysteem opgezet om het afval te verwijderen dat elk jaar op het eiland blijft liggen. Op dit eiland hoeven geen grote bomen te worden gekapt.
PERSBERICHT: