Het Erfgoedfonds van de Koning Boudewijnstichting, heeft een uitzonderlijke aankoop gedaan: de Wolfers hanger ‘Medusa’. Het juweel krijgt een plek in de Wolferswinkel, de permanente tentoonstelling in het Museum Kunst & Geschiedenis in Brussel, waar de creaties van deze Belgische art-nouveaureus tot hun recht komen.
Philippe Wolfers (1858-1929) behoort samen met Victor Horta, Henry van de Velde en Paul Hankar tot de topactoren van de Belgische art-nouveau met internationale faam. De hanger, ontworpen in 1898, wordt internationaal aanzien als een icoon van de Belgische art-nouveaujuweelkunst. De opmerkelijke hanger bestaande uit, goud, email, ivoor, opaal en diamant was lange tijd in privébezit.
Omdat de eigenaar het juweel in België wilde houden, bood hij het eerst aan de Koning Boudewijnstichting aan. Dankzij haar Erfgoedfonds kon de Stichting de hanger aankopen en in bruikleen geven aan het Museum Kunst & Geschiedenis in het Brusselse Jubelpark. De hanger krijgt een plek in de Wolferswinkel, de permanente tentoonstelling binnen het museum waar het voor iedereen toegankelijk wordt.
“De verwerving van het stuk is een onmisbare aanvulling voor de unieke collectie juwelen van Philippe Wolfers. Binnen de groep van de Wolfersjuwelen met een symbolistische inslag, is dit het absolute meesterwerk van de kunstenaar.” volgens Werner Adriaenssens, Conservator Decoratieve Kunsten van de 20ste eeuw bij de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis.
Beelden van de hanger Medusa in hoge resolutie zijn te verkrijgen op aanvraag bij Thierry Van Noppen: vannoppen.t@kbs-frb.be , +32 479 31 85 56
Over het Erfgoedfonds
Sinds 1988 zet het Erfgoedfonds van de Koning Boudewijnstichting zich in om kunstwerken in België te houden, te bewaren en onder de aandacht van een breed publiek te brengen. Aangekochte werken en documenten worden in permanente bruikleen gegeven aan Belgische musea en culturele instellingen. In ruim dertig jaar bouwde het Erfgoedfonds – ook dankzij vele schenkingen – een grote en representatieve collectie op. Vandaag gaat het om een verzameling van om en bij 26.931 kunstwerken en 26 archieffondsen.