'Christian Dotremont. Reizen / Landschappen': een fototentoonstelling van Georges A. Bertrand
Tentoonstellingscatalogus van 'Christian Dotremont. Reizen / Landschappen: een fototentoonstelling van Georges A. Bertrand'.
Waarover gaat het?
Christian Dotremont zou in 2022 honderd jaar zijn geworden. Om deze emblematische, Belgische kunstenaar te eren organiseert de Koning Boudewijnstichting een fototentoonstelling met werk van Georges A. Bertrand en brengt ze deze bijhorende catalogus uit. Georges A. Bertrand neemt ons mee op een poëtische reis langs betekenisvolle plaatsen uit Dotremonts leven en plaatst deze in dialoog met poëtisch werk van Christian Dotremont.
Als fotograaf-reiziger en geestverwant van Christian Dotremont (1922-1979) is Georges A. Bertrand de geknipte persoon om de voetsporen te volgen van de uitvinder van het logogram. In zijn foto’s toont hij plaatsen die bijzonder zijn voor de dichter en schilder. Citaten en gedichten van Christian Dotremont gaan in dialoog met de poëtische foto’s van Georges A. Bertrand.
In 2011 bracht Guy Dotremont, broer van Christian Dotremont, het Archieffonds Christian Dotremont terug uit Frankrijk en schonk het aan de Koning Boudewijnstichting. Sindsdien staat de Stichting garant voor het behoud, het beheer en het verder levend houden van dit Fonds dat van kapitaal belang is voor de kennis van Dotremont en zijn werk, maar ook van de naoorlogse literatuur en kunst en meer specifiek van de CoBrA-beweging.
De Belgische dichter Christian Dotremont was een groot reiziger die een indrukwekkend parcours aflegde binnen de avant-gardebewegingen van de 20ste eeuw. Op 17-jarige leeftijd verliet hij de school en ontmoette de Belgische surrealisten, met wie hij tijdens de oorlog meermaals afsprak, reizend tussen Brussel en Parijs. Vervolgens richtte hij de Cobra-beweging op, waarin hij de experimentele kunstenaars van het Noorden verenigt. Cobra was een spoorwegavontuur, met vele reizen tussen Kopenhagen, Brussel en Amsterdam (COpenhagen, BRussels, Amsterdam). Daarna volgden talrijke reizen naar het Hoge Noorden, tot zijn ontdekking van Lapland in de winter van 1956-1957, waar hij regelmatig heen ging om logogrammen en logoneiges te tekenen. In 1963 ontdekte hij tot slot Ierland, dat hij zijn "groene Lapland" noemde.
Fotograaf Georges A. Bertrand en commissaris Stéphane Massonet nemen u in de tentoonstelling en catalogus mee voor een poëtische reis in het kielzog van de uitvinder van het logogram.