Aids is de wereld nog niet uit. Daarom steunen de Koning Boudewijnstichting en BREACH met 400.000 euro het hiv-aids-onderzoek
Het Fonds voor wetenschappelijk onderzoek tegen Aids, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, en het Belgisch Consortium voor hiv-aids Onderzoek - BREACH - hebben hun krachten gebundeld. Zo kan elke twee jaar een onderzoeksproject op het gebied van hiv-aids worden gesteund. Voor de eerste oproep, gelanceerd in 2022, lag de focus op fundamenteel onderzoek. Eén project krijgt 400.000 euro waarmee het vier jaar aan de slag kan. Onderzoek blijft belangrijk, want ook al haalt aids niet vaak meer de voorpagina’s, de ziekte is de wereld nog niet uit.
In 2022 werd een eerste gezamenlijke oproep gelanceerd door het Fonds voor wetenschappelijk onderzoek tegen Aids en BREACH, het Belgium Research on Aids and Hiv Consortium. Dit consortium bestaat uit alle Belgische Hiv-Referentiecentra en laboratoria, wetenschappelijke onderzoeksgroepen en belangenorganisaties op het gebied van Hiv-infectie en aids, en heeft als doel de synergieën tussen de leden in alle transparantie te maximaliseren. Een onafhankelijke internationale jury selecteerde één project. Het bekroonde project is een samenwerking tussen heel wat onderzoeksinstellingen zoals de Universiteit Gent en Universitair Ziekenhuis Gent, ULB en CHU Sint-Pieter, KU Leuven en UZ Leuven, VUB en UZ Brussel en Universitair Ziekenhuis van Luik.
Het doel van het bekroonde project is de dynamische aspecten van het latente hiv-reservoir van patiënten met dit virus grondig te karakteriseren. Dit is een grote uitdaging omdat dit latente hiv-reservoir - d.w.z. een geheel van cellen waarin het virus "slaapt" maar ontoegankelijk is voor antivirale geneesmiddelen - het belangrijkste obstakel is voor de genezing van hiv/aids.
Concreet wordt het gedrag van dit reservoir vergeleken in 2 groepen hiv-patiënten, een groep die gedurende korte tijd is behandeld en een groep die al meer dan 20 jaar een antiretrovirale behandeling krijgt. Naast de uiterst gedetailleerde analyse van de kenmerken van het reservoir aan geïntegreerde virus zal ook het immunologische profiel van de patiënten grondig worden bestudeerd en in verband gebracht worden met de virologische kenmerken. Nieuwe therapeutische strategieën om dit reservoir te neutraliseren of te "zuiveren" zullen in het laboratorium worden geëvalueerd op bloedmonsters van verschillende groepen patiënten.
Dit project, dat gezamenlijk gefinancierd wordt door BREACH en het Fonds voor wetenschappelijk onderzoek tegen Aids, beheerd door de KBS, kadert in een ruimer internationaal onderzoek dat gericht is op remissie of zelfs genezing van hiv/aids. Het illustreert de hoge kwaliteit van het aids-onderzoek in België en de capaciteit om de inspanningen van alle onderzoeksteams in ons land te bundelen.
De volgende projectoproepen zullen gericht zijn op klinisch onderzoek (2024) en volksgezondheid (2026).
Fonds voor wetenschappelijk onderzoek tegen Aids
Het Fonds voor wetenschappelijk onderzoek tegen Aids biedt financiële steun aan hoog kwalitatief wetenschappelijk onderzoek naar aids in België. Het Fonds werkt hiervoor zoveel mogelijk samen met experten en andere financierders in dit domein. Sinds 2010 werd via het Fonds voor onderzoek naar aids al voor bijna 2 miljoen euro steun verleend aan verschillende projecten in uiteenlopende domeinen zoals translationeel onderzoek in klinische virologie, epidemiologie, preventie en gezondheidspromotie, fundamenteel onderzoek.
Er is in deze periode sterke vooruitgang geboekt in zowel preventiestrategieën als behandeling, toch blijft onderzoek noodzakelijk als we de UNAIDS-doelstellingen willen halen om de hiv-epidemie tegen 2030 te stoppen.