Klimaatburgerschap in actie
De nieuwe workshop BELville in het BELvue museum dompelt jongeren onder in de rol van bestuurders van een groeiende stad en nodigt hen uit om beslissingen te nemen en confronteert hen daarna met de impact van hun keuzes.
De programma’s ‘Democratie’ en ‘Klimaat, milieu en biodiversiteit’ van de Koning Boudewijnstichting bundelen hun krachten om een gloednieuwe workshop over klimaatburgerschap aan te bieden. Doel: jongeren bewust maken van de uitdagingen die klimaatveranderingen met zich meebrengen en illustreren hoe deze onze democratische samenlevingen kunnen beïnvloeden.
Een stad bouwen die bestand is tegen de tijd
Tijdens een halve dag krijgen de leerlingen de opdracht om BELville te bouwen, een fictief stadje in volle expansie, weergegeven in de vorm van een driedimensionaal model. De jongeren worden geconfronteerd met een reeks dilemma’s waarover ze moeten beslissen. Een bebost park of een winkelplein? Woningen bouwen bij de rivier, ja of nee? Afhankelijk van hun beslissingen evolueert de stad fysiek en worden drie parameters geëvalueerd: het klimaat, het budget en het welzijn van de inwoners.
Het doel is niet om een ‘ecologische’ stad te bouwen, noch om een evenwicht te bereiken tussen de drie parameters. Het gaat erom aan te tonen hoe moeilijk het is om politieke beslissingen te nemen over complexe onderwerpen; dat het noodzakelijk is om collectief te handelen en dat er naar verschillende standpunten geluisterd moet worden, en na te denken over de impact op lange termijn van hun beslissingen.
Onder begeleiding van een animator wisselen de jongeren van gedachten en debatteren ze om tot gemeenschappelijke beslissingen te komen. De complexiteit van de genomen beslissingen wordt niet vermeden, integendeel. De jongeren moeten soms informatie kruisen en bronnen onderzoeken. Dankzij tijdsprongen worden ze geconfronteerd met de impact van een in het verleden genomen beslissing op hun stad. Ze zien de noodzaak om goed geïnformeerd te zijn, na te denken over problemen op lange termijn, en leren zich zo te wapenen tegen simplistische uitspraken.
De dynamiek van de workshop mobiliseert verschillende en complementaire vaardigheden: je mening uiten, luisteren naar andere standpunten, respectvol argumenteren. Meer creatieve profielen worden benut bij de personalisatie van de stad, door gebouwen in elkaar te zetten of ze de vorm te geven die ze willen.
De scenario’s die in BELville worden voorgesteld, zijn gebaseerd op hypothesen die aan wetenschappers zijn voorgelegd. Het team van de educatieve dienst van het BELvue museum heeft zich omringd met een comité van klimaatexperts, bestaande uit universiteitsprofessoren en vertegenwoordigers van de non-profitsector.
Praktische informatie
- BELville, een workshop over klimaatburgerschap
- Voor klassen van de 2de en 3de graad van het secundair onderwijs, alle richtingen, vanaf 4 oktober 2024.
- De workshop vindt plaats in het BELvue museum in Brussel. Het wordt begeleid door een animator van BELvue.
- Duur: 3 uur
- Minimaal 12, maximaal 24 leerlingen
- Vanaf 4 oktober, op vaste data tijdens het schooljaar
- Gratis
- Informatie en reservatie: https://www.belvue.be/nl/activities/belville
BELville is ontwikkeld door de educatieve dienst van BELvue, op initiatief van de programma’s ‘Democratie’ en ‘Klimaat, milieu en biodiversiteit’ van de Koning Boudewijnstichting. De realisatie van het spel is toevertrouwd aan Pièce Montée.