Luna Cochez wint de Prijs Piet Cleemput met haar scriptie rond de Leuvense huurpremie
In 2023 won Master-studente Sociaal Werk Luna Cochez de Prijs van het Fonds Piet Cleemput, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, voor haar scriptie “Evaluatie van de Leuvense huurpremie. Een mixed methods onderzoek naar de non-take-up en het effect van de Leuvense huurpremie op de betaalbaarheid van wonen.” Vandaag, 19 maart 2024 ontvangt ze de prijs uit handen van het Bestuurscomité van het Fonds. Samen met de armoede-organisatie De RuimteVaart wint ze hiermee 5.000 euro en ziet ook meteen de impact van haar scriptie uitgewerkt door het Leuvens stadbestuur.
Sinds 2007 reikt het Fonds Piet Cleemput, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, een prijs uit aan de student Sociaal Werk, die met zijn of haar scriptie in de maatschappelijke dienstverlening een opmerkelijke bijdrage levert en die ook bruikbaar is in de praktijk.
In 2023 ging de prijs naar de Master-studente Luna Cochez, voor haar scriptie “Evaluatie van de Leuvense huurpremie. Een mixed methods onderzoek naar de non-take-up en het effect van de Leuvense huurpremie op de betaalbaarheid van wonen.” Ze behaalde met grootste onderscheiding haar diploma aan de KU Leuven.
Sinds 2018 ondersteunt het OCMW van Leuven kandidaat-sociale huurders met de Leuvense huurpremie. In haar thesis onderzoekt Luna de grootte en de redenen voor de non-take-up van deze premie. Ze berekent eveneens welk effect de premie heeft op de betaalbaarheid van wonen. Ze formuleert beleidsaanbevelingen, die het mogelijk moeten maken het effect van de premie op de betaalbaarheid van wonen te maximaliseren, en om de drempels bij de aanvraagprocedure weg te nemen en zo de non-take-up te verminderen.
Het onderwerp ligt Luna na aan het hart want tijdens haar vrijwilligerswerk bij het CAW en de lokale armoedevereniging De RuimteVaart ervaarde ze zelf het effect dat een onstabiele woonsituatie heeft op andere levensdomeinen. Een kwaliteitsvolle en betaalbare woning is immers voor een grote groep in de samenleving niet evident. Met het onderzoek dat ze voerde om haar thesis te onderbouwen, hoopt ze een basis te leggen voor performante beleidskeuzes en structurele veranderingen. En zo hoopt ze ook een impact te hebben op de woonsituatie van mensen in een kwetsbare situatie. De doelstelling van de thesis is de Leuvense huurpremie te evalueren en dit in opdracht van het stadsbestuur. De beoogde kortetermijnsverandering is het verminderen van de non-take-up & een groter effect van de Leuvense huurpremie op de betaalbaarheid van wonen. Op lange termijn streeft Luna naar een meer toegankelijke dienstverlening en een beleid dat vormgegeven is in samenwerking met wetenschap, praktijk en de stem van mensen in armoede zelf.
Aan de Prijs Piet Cleemput is een bedrag van 5.000 euro verbonden, die Luna zal delen met de armoede-organisatie De RuimteVaart in Leuven. Luna kreeg de kans om als vrijwilliger ervaring op te doen bij het team ‘duurzaam wonen’ van de De RuimteVaart. De vele ontmoetingen en verhalen daar hebben haar mee gevormd als sociaal werker en als mens en hebben er ook voor gezorgd dat haar thesis meer ging dan om louter cijfers en statistieken.
Over het Fonds Piet Cleemput
Het Fonds Piet Cleemput werd opgericht in 2006 en richt zich tot studenten die als master of bachelor willen werken in het maatschappelijk werk. Het Fonds beloont de student(e) Sociaal Werk die met zijn of haar scriptie in de maatschappelijke dienstverlening een opmerkelijke bijdrage levert, bruikbaar voor de praktijk van het sociaal werk in Vlaanderen en het best aansluitend bij de selectiecriteria, die elk jaar verschillen. De oproep wordt alternerend gelanceerd naar bachelor- en masterstudenten sociaal werk.