OPGELET! Tussen 2 en 9 februari zal het candidate.kbs-frb.be platform niet beschikbaar zijn wegens onderhoudswerken.

European Friends Fund

Giften inzamelen in Europa op initiatief van een niet-Europese organisatie.

Is uw non-profitorganisatie gevestigd buiten de Europese Unie? Wil ze giften inzamelen bij Europese schenkers (individuen, bedrijven…)?

Met een European Friends Fund, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, kan uw organisatie fondsen werven in Europa om specifieke projecten te steunen. Dankzij onze rol in het netwerk Transnational Giving Europe, heeft ze niet enkel een aanwezigheid en een wettelijke basis in Europa, maar ook een efficiënte fiscale structuur om uw Europese schenkers te bereiken.

Looptijd

Het European Friends Fund heeft een looptijd van drie jaar, die kan worden verlengd op vraag van de initiatiefnemers.

Werking

Om een European Friends Fund te openen moet uw organisatie eerst een vragenlijst invullen die ter goedkeuring wordt voorgelegd aan het Selectiecomité van de European Friends Funds van de Koning Boudewijnstichting. Zodra die groen licht geeft, wordt een European Friends Fund opgericht voor uw organisatie en kunnen Europese schenkers giften overmaken.

Budget

De eenmalige oprichtingskost van een European Friends Fund bedraagt 1.000 euro.

Om haar eigen activiteiten te financieren is de Koning Boudewijnstichting gemachtigd om een afhouding jaarlijks te doen van 5% van de ontvangen giften. Dit bedrag is degressief vanaf 100.000 euro aan gecumuleerde giften: 2% tussen 100.000 en 400.000 euro, 1% tussen 400.000 en 700.000 euro, en 0,5% boven 700.000 euro.

Fiscaliteit

Europese schenkers kunnen een gift doen aan uw organisatie:

  • hetzij via de Koning Boudewijnstichting die gemachtigd is om fiscale attesten af te leveren aan schenkers (particulieren, bedrijven, organisaties) gevestigd in Frankrijk, in Nederland, in het Groothertogdom Luxemburg en in Denemarken.
  • hetzij via het netwerk Transnational Giving Europe, voor de schenkers gevestigd in een vijftiental andere Europese landen. De giften die via dit netwerk worden overgemaakt, zijn fiscaal aftrekbaar, in overeenstemming met de wetgeving van de leden.

Contact

Stéphanie Smets 
smets.s@mandate.kbs-frb.be
+32 2 549 61 53

Verhalen
Engagement dat inspireert!

Samen brood bakken en tijd maken om verhalen, zorgen en dromen te delen

Lokaal en regionaal burgerengagement

“Dit project biedt me de kans om bezig te zijn met het mooiste ambacht dat er is. Meer nog, ik kan de kennis en kunde doorgeven aan volgende generaties!”
Giel Creemers
drijvende kracht achter het project

Marieke Vervoort: verslaafd aan het leven

Kwaliteit van zorg

"Ik had mijn eigen leven onder controle. En kijk, ik ben er nog steeds. Je doet altijd meer en meer omdat je je eigen leven in handen hebt. Je kunt zeggen wanneer het genoeg is."
Marieke Vervoort
atlete, Paralympische Spelen Rio 2016

Trampoline naar werk voor vrouwen met een migratieachtergrond

Migratie, Integratie & Inclusie

"Dankzij ons project kunnen vrouwen met een migratieachtergrond zich bewust worden van hun vaardigheden."
Veronique De Clercq
Vluchtelingenwerk Vlaanderen