Energiecrisis: bijna 3 miljoen euro voor zowat 500 armoedeorganisaties
Bijna 500 kansarmoedeorganisaties kunnen de winter overbruggen dankzij drie miljoen euro steun van de Koning Boudewijnstichting. Broodnodige ademruimte voor organisaties die zo hun dienstverlening kunnen handhaven op een moment dat (energie)prijzen stijgen en de hulpvragen pieken. Binnen de sector is er een grote solidariteit.
De energiecrisis en de koopkrachtcrisis hebben zware gevolgen voor kwetsbare personen. Steeds meer mensen kloppen aan bij armoedeorganisaties. Maar ook zij hebben af te rekenen met stijgende kosten (voor verwarming, elektriciteit, loonindexering, huur…). Sommigen dreigen hun dienstverlening te moeten terugschroeven (beperken van de openingsuren, minder omkaderend personeel…).
Snel in actie
De Koning Boudewijnstichting is zich bewust van deze moeilijkheden. Ze lanceerde in oktober een noodoproep voor organisaties die werken met mensen in armoede. Doel: ze helpen het onthaal, de ondersteuning en de begeleiding van hun doelgroep voort te zetten. Elke vereniging kon een forfaitaire steun van 2.500 euro, 5.000 euro of 7.500 euro vragen om te gebruiken voor elke uitgave die verband houdt met de energierekening (verwarmingskosten, isolatiewerken…).
Brieuc Van Damme, CEO van de Koning Boudewijnstichting: “In deze crisistijd is het meer dan ooit onze missie om solidair te zijn met de mensen die het hard te verduren krijgen. Dit doen we via steun aan de hulpverleners. We hebben vliegensvlug een budget van 2 miljoen euro vrijgemaakt voor armoedeorganisaties en een oproep met een vereenvoudigde procedure gelanceerd – zoals in het begin van de COVID-19-pandemie – om zo snel mogelijk bij te springen op het terrein.” Een overrompelend succes: in nauwelijks tien dagen was het beschikbare budget opgebruikt. “Het succes van de oproep bevestigt hoe hoog de nood op het terrein is. Om nog meer organisaties te helpen hebben we een bijkomende steun van één miljoen euro vrijgemaakt.”
Solidariteit
In totaal hebben 494 armoede-organisaties steun gekregen voor 2.970.000 euro.
- Het gaat om zeer verscheiden organisaties: sociale restaurants, voedselbedeling, hulp aan dakloze personen, opvang van kwetsbare jongeren, vluchthuizen…
- 34% van de organisaties is actief in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, 32% in het `Waalse Gewest, 31% in Vlaanderen en 2% in de Duitstalige Gemeenschap.
- 15% vroeg een steun van 2.500 euro, 30% vroeg 5.000 euro en nog eens 55% vroeg 7.500 euro.
“Deze cijfers tonen hoe groot de solidariteit is in de sector: bijna de helft van de organisaties heeft een beperkt bedrag gevraagd – 2.500 of 5.000 euro – zodat zoveel mogelijk organisaties hulp kunnen krijgen”, zegt Brieuc Van Damme.
Het totale budget van de noodoproep komt van de eigen middelen van de Koning Boudewijnstichting, van de Nationale Loterij, de giften van de jaarlijkse ‘Armoede’-oproep en van Fondsen beheerd door de KBS (Fonds van Oldeneel tot Oldenzeel, Solvay Solidarity Fund, Fonds Rosa en Julie Vandenhende, Fonds Josette Delvenne, Fonds Steldust, Fonds Georges Marie Vandermeir, Fonds Moulaert - Laloux, Fonds Laurentine Poncet, Fonds AW, Fonds Allaesi en de schenkerskring).
Ademruimte
“Ademruimte voor onze organisatie.” “Om de schok op te vangen en te vermijden dat we een financiële bijdrage moeten vragen aan onze begunstigden.” “Hulp die onze ongerustheid tempert en ons toelaat om ons te concentreren op onze missie, eerder dan op het overleven van onze werking.” De getuigenissen die de Stichting binnenkrijgt bewijzen hoe cruciaal deze hulp is om de spelers op het terrein te helpen de gevolgen van de crisis op te vangen en zich te blijven inzetten voor de meest kwetsbare mensen.
Ontdek hieronder de getuigenissen van ondersteunde organisaties.