Verhaal

In het onthaalhuis Accueil Montfort vinden vrouwen die leven in een situatie van uitsluiting hulp en warmte

Al 37 jaar vangt het onthaalhuis Accueil Montfort in Jette vrouwen op die in een situatie van uitsluiting leven. Het budget van de organisatie wordt nu echter aangevreten door de gasrekeningen. De steun van de Koning Boudewijnstichting om aan de energiecrisis het hoofd te bieden helpt om de klap te verzachten.

Het leven verandert voor Khadidja. Na twee jaar in het onthaalhuis Accueil Montfort in Jette staat ze op het punt de sprong te wagen en in een sociale woning van de gemeente te gaan wonen. De 34-jarige vrouw is daar bijzonder trots op: ‘Het is voor het eerst dat ik alleen ga wonen,’ zegt ze en ze legt er de nadruk op dat ze in het onthaalhuis rijper is geworden: ‘Ik heb mijn zelfvertrouwen teruggewonnen en ik heb mijn leven in eigen handen kunnen nemen.’

Zoals bij de meeste bewoners van Accueil Montfort is Khadidja’s levensloop getekend door geweld en uitsluiting. In dit huis kunnen deze vrouwen op adem komen en geleidelijk aan hun leven weer opbouwen. ‘We bieden hier huisvesting en we begeleiden elke vrouw om haar eigen leven opnieuw in handen te nemen. Het enige wat ze gemeen hebben is dat ze geen huis hebben, of niet meer. Het verlies van hun eigen plek gaat vaak gepaard met complexe en uiteenlopende problemen,’ aldus Catherine Massart, maatschappelijk werker bij Accueil Montfort.

Het huis bestaat uit twee gebouwen die tegenover elkaar staan. In het ene wonen 16 vrouwen. Zij leven er in gemeenschap, vooral aan het begin van de periode waarin ze in Accueil Montfort verblijven. Aan de overkant staat een gebouw dat is opgedeeld in studio’s, waar 18 vrouwen vrijwel autonoom kunnen wonen. Ze beschikken er elk over een kitchenette, een badkamer en een balkon. Elk jaar zoeken meer dan tachtig vrouwen hier hun toevlucht. Hun achtergrond is divers, maar allemaal zijn ze getekend door het leven en werden ze geconfronteerd met huiselijk geweld, de ellende die met een verslaving gepaard gaat en thuis- en dakloosheid.

Volgens Khadidja zorgt deze waaier aan problematieken ervoor dat het betekenisvol wordt: ‘De ontmoeting met de andere vrouwen doet je beseffen dat je niet alleen staat.’ Het onthaalhuis biedt regelmatig groepsactiviteiten aan, zoals fitness, theater, workshops over zelfvertrouwen en een maandelijkse praatgroep.

Stap voor stap richting autonomie

Ze willen allemaal weer onafhankelijk worden, maar elk in hun eigen tempo. De opvang in het huis kan tot twee jaar duren. Het maatschappelijk werk is gespreid over een lange periode en helpt deze vouwen om de fundamenten te leggen van een stabieler en veiliger leven. ‘Ons doel is dat we een positief spoor achterlaten in het leven van de mensen aan wie wij huisvesting aanbieden,’ vat Elisabeth Deladrier, directeur van Accueil Montfort, samen. Ze weet dat niet alle bewoners het onthaalhuis zullen verlaten met een flat en een arbeidscontract. ‘Maar er zal een spoor van hun passage bijblijven,’ voegt de directeur eraan toe. ‘Of het nu gaat om de behandeling van een verslaving, het administratief weer op orde zetten van dingen of de psychologische opvolging.’

De ondersteuning is gericht op het project van elke bewoner. Een opleiding, lessen volgen, het zoeken van werk: alles is goed om in beweging te komen. Werk en een flat: dat is ook het doel van Murielle, die sinds meer dan een jaar in het onthaalhuis verblijft, na jaren op straat te hebben geleefd na het verlies van haar job in de horeca. Beetje bij beetje komt ze er weer bovenop. ‘Deze plek is als mijn familie,’ zegt ze. ‘Het team geeft me veel steun en haalt er mij bovenop.’

"De € 5.000 noodhulp van de KBS zal de klap helpen verzachten en voorkomen dat de bijdrage van de bewoners duurder wordt."
Elisabeth Deladrier
directeur van Accueil Montfort

Maar de geoliede werking van het onthaalhuis – dat al sinds 1985 bestaat – sputtert de laatste maanden. Oorzaak: de stijgende energieprijzen. ‘Ons huis is een grote leefruimte, met de volumes die je daarvoor nodig hebt, en dus kunnen we ons energieverbruik niet drastisch beperken,’ betreurt de directeur. De gasfacturen van Accueil Montfort zijn in één jaar tijd gestegen van 21.000 euro naar meer dan 34.000 euro, en daarin zijn de meest recente prijsverhogingen nog niet verrekend. Elisabeth Deladrier pleit ervoor het sociaal tarief toe te passen op verenigingen zoals die van haar. Intussen zal de 5000 euro dringende hulp van de Koning Boudewijnstichting de klap helpen verzachten en voorkomen dat de financiële bijdrage van de bewoners duurder wordt. Zij zullen gebruik kunnen blijven maken van de gemeenschappelijke ruimte, die ook verwarmd wordt zoals het hoort. Hier worden banden gesmeed en levens opnieuw opgebouwd.

Over de oproep ‘Armoede – Energiecrisis’

Geconfronteerd met de energiecrisis heeft de Koning Boudewijnstichting een dringende oproep gelanceerd om snel steun te verlenen aan organisaties die actief zijn in de strijd tegen kansarmoede en die geconfronteerd worden met stijgende kosten en een toenemende vraag van de meest kwetsbare mensen. Het doel is deze organisaties in staat te stellen de opvang, de ondersteuning en de begeleiding van hun doelpubliek voort te zetten. In totaal hebben 494 organisaties steun ontvangen, voor een bedrag van in totaal 2,97 miljoen euro. Accueil Montfort is daar een van.

Meer weten

Energiecrisis: bijna 3 miljoen euro voor zowat 500 armoedeorganisaties

Met de oproep ‘energiecrisis’ ondersteunt de KBS bijna 500 armoedeorganisaties voor een totaalbedrag van bijna 3 miljoen euro.

Lees meer

Andere verhalen
Engagement dat inspireert!

Casa Legal: een vereniging van advocaten die betere toegang tot justitie biedt

Kansarmoede en uitsluiting

"Mensen kloppen hier aan voor juridische hulp. Maar we bieden veel meer dan dat. We werken interdisciplinair.”
Noémie Segers
medeoprichtster

Forbidden Colours: een veilige haven voor iedereen

Kansarmoede en uitsluiting

"Bij Forbidden Colours zie ik diezelfde drang om een plek te creëren waar mensen niet worden uitgesloten. Een plek waar het niet is ‘wij tegen zij’, maar ‘wat verbindt ons met hen?’"
Lukas Dhont

De kracht van “samen”

Kansarmoede en uitsluiting

“Het doet je iets als je hoort dat een gezin voor het eerst in een week een goeie maaltijd krijgt.”
Laurent Dupon
coördinator Voedselwinning Jeugdhulp vzw

Andere projectoproepen

DigitalForYouth.be - 2024/A

Voor educatieve projecten die de digitale vaardigheden van kwetsbare jongeren (van 6 tot 25 jaar) ontwikkelen via de levering van computers en financiële steun.

Open

Vrienden van Sint-Vincentius Limburg (Fonds) - 2023

Steun aan sociaal innoverende projecten, geleid door Sint-Vincentius conferenties uit Limburg, die zich inzetten voor kwetsbare mensen in de provincie Limburg die in armoede leve…

Open

Projectoproep van het Fonds Celina Ramos 2024 A

Deze projectoproep richt zich tot kleinschalige armoedebestrijdingsprojecten.

Open

Andere Fondsen en filantropieformules

Vakantie Voor Iedereen (Fonds Vrienden van)

Filantropen steunen projecten van Vakantie Voor Iedereen, die een kosteloze én zorgeloze uitstap of vakantie mogelijk maakt voor personen / gezinnen in armoede met een vakantiewe…

Andere persberichten

Een Hart voor West-Vlaanderen steunt dit jaar 44 projecten die zich inzetten voor kanszoekende kinderen en jongeren in onze provincie

Na een projectoproep waar opnieuw massaal werd op ingetekend, steunt Een Hart voor West- Vlaanderen, een project van het Streekfonds West-Vlaanderen, in 2023 44 organisaties die …

Als alleen solidariteit je toestaat te eten

Als antwoord op de vele uitdagingen waarmee de voedselhulpsector wordt geconfronteerd, steunt de KBS 71 organisaties, voor een totaalbedrag van 500.000 euro.

Praktische gids helpt familiale bewindvoerders op weg

De KBS, in samenwerking met de Federatie van het Notariaat en de FOD Justitie, gaf een update aan haar praktische gids voor mensen die de rol van bewindvoerder op zich nemen.