OPGELET! Tussen 2 en 9 februari zal het candidate.kbs-frb.be platform niet beschikbaar zijn wegens onderhoudswerken.

Verhaal

Een warme thuis om de winter door te komen

De armenvereniging Wieder in Brugge kreeg 5.000 euro om de energiefactuur te kunnen betalen. “Dat maakt voor ons het verschil tussen sluiten of open kunnen blijven”, aldus coördinator Pascale Cockhuyt.

Een ontmoetingsplaats is voor mensen met weinig middelen geen luxe, maar een noodzaak. Daarom twijfelde Pascale Cockhuyt geen moment toen ze in haar mail de oproep van de Koning Boudewijnstichting vond om extra middelen aan te vragen om de energiefactuur te betalen. Pascale is coördinator van de vzw Wieder in Brugge, een van 63 verenigingen binnen het Netwerk tegen Armoede waar armen zelf het woord nemen.

“De stijging van de energiekost hadden wij niet ingeschat in onze begroting, ik denk niemand. Dan kan je een paar dingen doen: helemaal sluiten tijdens de winter, minder momenten organiseren, of momenten buiten organiseren in de koude, zoals we ook wel deden tijdens corona. Maar wie is daar het slachtoffer van? De mensen die hier graag over de vloer komen, voor een goed gesprek, wat informatie of gewoon een kop koffie.”

Onrust in de huiskamer

Manuela en Dominique zijn twee van de vrouwen die geregeld langskomen bij Wieder. Eigenlijk zijn ze er altijd te vinden als het open is, en ze behoren ondertussen als echte vrijwilligers tot de organisatie. Manuela helpt met de administratie en de boekhouding, en Dominique assisteert bij de voorbereiding en het geven van vormingen en bij allerhande klussen, zoals het versturen van papieren. “Als het hier gesloten is, dan weet ik niet zo goed waarheen. Ik zou gewoon thuisblijven en naar de televisie kijken”, zegt Manuela. “Ik ook, met mijn dikste trui en twee donsdekens, want ik durf de verwarming thuis niet meer op te zetten”, zegt Dominique.

Net voor mensen als Manuela en Dominique was Pascale zo blij met de oproep. “Tijdens corona hebben we gemerkt hoe moeilijk het is om mensen te bereiken als ze thuis moeten blijven. Je verliest een stuk menselijk kapitaal. Dat wilden we nu vermijden.”

Extra blij was Pascale met de eenvoud van de aanvraag. “Het vele papierwerk is in onze sector vaak een nadeel. Maar dit was een voorbeeld van hoe het wel kan. Ik denk dat ik geen tien minuten bezig ben geweest met het invullen van de papieren.”En hoewel je ook 7500 euro kon aanvragen, vroeg Wieder slechts 5000 euro. “Er zijn nog grotere organisaties dan de onze, die het wellicht nog meer nodig hebben. Iedereen zit in de problemen, wij willen dat iedereen een deel van de hulp kan krijgen om open te blijven”, aldus Pascale.

“Een eigen plek voor een armenvereniging is goud waard”, zegt Dominique. Ze houdt van de huiselijkheid en de gezelligheid van Wieder, ze heeft de plek nodig om af en toe eens te ontsnappen aan de drukte bij haar thuis. “Er is een tijd geweest dat ik door omstandigheden niet kon komen. Toen miste ik het echt. Je weet dat je hier welkom bent zoals je bent. Ik zou het echt erg vinden als Wieder zou moeten sluiten wegens de hoge energiekosten”, vertelt Dominique.

Want een sluiting van Wieder zou voor Manuela en Dominique bovenop hun eigen zorgen komen. Zij moeten iedere dag rekenen, iedere dag harde keuzes maken. Ook hun eigen energiefactuur is gestegen, en Manuela vreest nu al het moment waarop de huishuur opnieuw wordt geïndexeerd. Ze is nu al aan het denken hoe ze kan besparen, bijvoorbeeld door slimmer te winkelen bij de sociale kruidenier. En Dominique werd bijna het slachtoffer van een agressieve verkoper via de telefoon, die haar een nieuw contract voor elektriciteit probeerde aan te smeren. Zonder dat ze had toegezegd, laat staan iets te tekenen, kreeg ze een rekening van ruim 700 euro opgestuurd. Dankzij de tussenkomst van Wieder en het OCMW van Brugge werd dat probleem opgelost.

“Het is onwaarschijnlijk hoeveel vaardigheden deze mensen ontwikkelen om de facturen te kunnen blijven betalen, en hoe solidair ze zijn met elkaar”, merkt Pascale op. “Daarom is het zo onrechtvaardig dat ze vaak het stempel krijgen van profiteurs. Terwijl ze doorgaans minder krijgen dan waar ze recht op hebben, vaak omdat ze de juiste weg niet kennen. Daarom leren we hen opkomen voor hun rechten. Maar de mensen zijn wel bang, ze zijn angstiger geworden door de energiecrisis en die hoge facturen. Dat is erg vermoeiend, het heeft een verlammend effect en een impact op de gezondheid.”

“Er zijn nog grotere organisaties dan de onze, die het wellicht nog meer nodig hebben. Iedereen zit in de problemen, wij willen dat iedereen een deel van de hulp kan krijgen om open te blijven”
Pascale Cockhuyt
coördinator Wieder

Dankzij de 5.000 euro subsidie kan Wieder de ontmoetingen komende winter op dinsdag en donderdag garanderen, en kunnen de mensen contact blijven houden.

Meer weten

Energiecrisis: bijna 3 miljoen euro voor zowat 500 armoedeorganisaties

Met de oproep ‘energiecrisis’ ondersteunt de KBS bijna 500 armoedeorganisaties voor een totaalbedrag van bijna 3 miljoen euro.

Lees meer

Andere verhalen
Engagement dat inspireert!

In het onthaalhuis Accueil Montfort vinden vrouwen die leven in een situatie van uitsluiting hulp en warmte

Kansarmoede en uitsluiting

"De € 5.000 noodhulp van de KBS zal de klap helpen verzachten en voorkomen dat de bijdrage van de bewoners duurder wordt."
Elisabeth Deladrier
directeur van Accueil Montfort

Snelle en onbureaucratische hulpverlening in tijden van nood

Kansarmoede en uitsluiting

"Wij willen de kinderen en jongeren sterk maken voor een leven in solidariteit en harmonie”
Marie-Claire Hellmann
projectleidster

Wat kansarme Europeanen denken over de energietransitie

Kansarmoede en uitsluiting

“Ook mensen in kansarmoede willen meedoen met de energietransitie, maar ze zeggen dat ze dat niet kunnen omdat ze het financieel moeilijk hebben.”
Bruno Daelen
deelnemer aan de FETA-focusgroepen

Andere projectoproepen

DigitalForYouth.be - 2023/A

Voor educatieve projecten die de digitale vaardigheden van kwetsbare jongeren (van 6 tot 25 jaar) ontwikkelen via de levering van computers en financiële steun.

Open

Vrienden van Sint-Vincentius Limburg (Fonds) - 2022 B

Steun aan sociaal innoverende projecten, geleid door Sint-Vincentius conferenties uit Limburg, die zich inzetten voor kwetsbare mensen in de provincie Limburg die in armoede leve…

Open

Projectoproep van het Fonds Celina Ramos

Deze projectoproep richt zich tot kleinschalige armoedebestrijdingsprojecten.

Loopt binnenkort af!

Andere Fondsen en filantropieformules

Vrienden van Samilia (Fonds)

Steun aan de Samilia Foundation die projecten steunt die de mensenhandel bestrijden en de internationale rechten van het kind doen respecteren.

Andere persberichten

Praktische gids helpt familiale bewindvoerders op weg

De KBS, in samenwerking met de Federatie van het Notariaat en de FOD Justitie, gaf een update aan haar praktische gids voor mensen die de rol van bewindvoerder op zich nemen.

De Warmste Week vlamt met 5.081.675 euro voor 270 projecten rond kansarmoede

Kansarmoede was het centrale thema van De Warmste Week 2022. Het is duidelijk dat de Vlaming mensen in armoede een warm hart toedraagt.

269.000 euro voor 12 verenigingen die elke vorm van uitsluiting bestrijden

Het Fonds VINCI steunt 12 organisaties die de toegang tot de arbeidsmarkt bevorderen van mensen in een situatie van sociaal-economische kansarmoede.