Verhaal

Een warme thuis om de winter door te komen

De armenvereniging Wieder in Brugge kreeg 5.000 euro om de energiefactuur te kunnen betalen. “Dat maakt voor ons het verschil tussen sluiten of open kunnen blijven”, aldus coördinator Pascale Cockhuyt.

Een ontmoetingsplaats is voor mensen met weinig middelen geen luxe, maar een noodzaak. Daarom twijfelde Pascale Cockhuyt geen moment toen ze in haar mail de oproep van de Koning Boudewijnstichting vond om extra middelen aan te vragen om de energiefactuur te betalen. Pascale is coördinator van de vzw Wieder in Brugge, een van 63 verenigingen binnen het Netwerk tegen Armoede waar armen zelf het woord nemen.

“De stijging van de energiekost hadden wij niet ingeschat in onze begroting, ik denk niemand. Dan kan je een paar dingen doen: helemaal sluiten tijdens de winter, minder momenten organiseren, of momenten buiten organiseren in de koude, zoals we ook wel deden tijdens corona. Maar wie is daar het slachtoffer van? De mensen die hier graag over de vloer komen, voor een goed gesprek, wat informatie of gewoon een kop koffie.”

Onrust in de huiskamer

Manuela en Dominique zijn twee van de vrouwen die geregeld langskomen bij Wieder. Eigenlijk zijn ze er altijd te vinden als het open is, en ze behoren ondertussen als echte vrijwilligers tot de organisatie. Manuela helpt met de administratie en de boekhouding, en Dominique assisteert bij de voorbereiding en het geven van vormingen en bij allerhande klussen, zoals het versturen van papieren. “Als het hier gesloten is, dan weet ik niet zo goed waarheen. Ik zou gewoon thuisblijven en naar de televisie kijken”, zegt Manuela. “Ik ook, met mijn dikste trui en twee donsdekens, want ik durf de verwarming thuis niet meer op te zetten”, zegt Dominique.

Net voor mensen als Manuela en Dominique was Pascale zo blij met de oproep. “Tijdens corona hebben we gemerkt hoe moeilijk het is om mensen te bereiken als ze thuis moeten blijven. Je verliest een stuk menselijk kapitaal. Dat wilden we nu vermijden.”

Extra blij was Pascale met de eenvoud van de aanvraag. “Het vele papierwerk is in onze sector vaak een nadeel. Maar dit was een voorbeeld van hoe het wel kan. Ik denk dat ik geen tien minuten bezig ben geweest met het invullen van de papieren.”En hoewel je ook 7500 euro kon aanvragen, vroeg Wieder slechts 5000 euro. “Er zijn nog grotere organisaties dan de onze, die het wellicht nog meer nodig hebben. Iedereen zit in de problemen, wij willen dat iedereen een deel van de hulp kan krijgen om open te blijven”, aldus Pascale.

“Een eigen plek voor een armenvereniging is goud waard”, zegt Dominique. Ze houdt van de huiselijkheid en de gezelligheid van Wieder, ze heeft de plek nodig om af en toe eens te ontsnappen aan de drukte bij haar thuis. “Er is een tijd geweest dat ik door omstandigheden niet kon komen. Toen miste ik het echt. Je weet dat je hier welkom bent zoals je bent. Ik zou het echt erg vinden als Wieder zou moeten sluiten wegens de hoge energiekosten”, vertelt Dominique.

Want een sluiting van Wieder zou voor Manuela en Dominique bovenop hun eigen zorgen komen. Zij moeten iedere dag rekenen, iedere dag harde keuzes maken. Ook hun eigen energiefactuur is gestegen, en Manuela vreest nu al het moment waarop de huishuur opnieuw wordt geïndexeerd. Ze is nu al aan het denken hoe ze kan besparen, bijvoorbeeld door slimmer te winkelen bij de sociale kruidenier. En Dominique werd bijna het slachtoffer van een agressieve verkoper via de telefoon, die haar een nieuw contract voor elektriciteit probeerde aan te smeren. Zonder dat ze had toegezegd, laat staan iets te tekenen, kreeg ze een rekening van ruim 700 euro opgestuurd. Dankzij de tussenkomst van Wieder en het OCMW van Brugge werd dat probleem opgelost.

“Het is onwaarschijnlijk hoeveel vaardigheden deze mensen ontwikkelen om de facturen te kunnen blijven betalen, en hoe solidair ze zijn met elkaar”, merkt Pascale op. “Daarom is het zo onrechtvaardig dat ze vaak het stempel krijgen van profiteurs. Terwijl ze doorgaans minder krijgen dan waar ze recht op hebben, vaak omdat ze de juiste weg niet kennen. Daarom leren we hen opkomen voor hun rechten. Maar de mensen zijn wel bang, ze zijn angstiger geworden door de energiecrisis en die hoge facturen. Dat is erg vermoeiend, het heeft een verlammend effect en een impact op de gezondheid.”

“Er zijn nog grotere organisaties dan de onze, die het wellicht nog meer nodig hebben. Iedereen zit in de problemen, wij willen dat iedereen een deel van de hulp kan krijgen om open te blijven”
Pascale Cockhuyt
coördinator Wieder

Dankzij de 5.000 euro subsidie kan Wieder de ontmoetingen komende winter op dinsdag en donderdag garanderen, en kunnen de mensen contact blijven houden.

Meer weten

Energiecrisis: bijna 3 miljoen euro voor zowat 500 armoedeorganisaties

Met de oproep ‘energiecrisis’ ondersteunt de KBS bijna 500 armoedeorganisaties voor een totaalbedrag van bijna 3 miljoen euro.

Lees meer

Andere verhalen
Engagement dat inspireert!

Casa Legal: een vereniging van advocaten die betere toegang tot justitie biedt

Kansarmoede en uitsluiting

"Mensen kloppen hier aan voor juridische hulp. Maar we bieden veel meer dan dat. We werken interdisciplinair.”
Noémie Segers
medeoprichtster

Forbidden Colours: een veilige haven voor iedereen

Kansarmoede en uitsluiting

"Bij Forbidden Colours zie ik diezelfde drang om een plek te creëren waar mensen niet worden uitgesloten. Een plek waar het niet is ‘wij tegen zij’, maar ‘wat verbindt ons met hen?’"
Lukas Dhont

De kracht van “samen”

Kansarmoede en uitsluiting

“Het doet je iets als je hoort dat een gezin voor het eerst in een week een goeie maaltijd krijgt.”
Laurent Dupon
coördinator Voedselwinning Jeugdhulp vzw

Andere projectoproepen

DigitalForYouth.be - 2024/A

Voor educatieve projecten die de digitale vaardigheden van kwetsbare jongeren (van 6 tot 25 jaar) ontwikkelen via de levering van computers en financiële steun.

Bekendgemaakt

Vrienden van Sint-Vincentius Limburg (Fonds) - 2023

Steun aan sociaal innoverende projecten, geleid door Sint-Vincentius conferenties uit Limburg, die zich inzetten voor kwetsbare mensen in de provincie Limburg die in armoede leve…

Bekendgemaakt

Projectoproep van het Fonds Celina Ramos 2024 A

Deze projectoproep richt zich tot kleinschalige armoedebestrijdingsprojecten.

Bekendgemaakt

Andere Fondsen en filantropieformules

Petites Soeurs des Pauvres (Projectrekening)

Vervanging van de software voor ziekmeldingsbeheer en een gerationaliseerd systeem om als gevolg een algemene installatie en bewonersherfacturering te hebben

SD Worx (Fonds)

Ontwikkelingen en verbeteringen bevorderen op het gebied van human resources, tewerkstelling en de relaties tussen werkgevers en werknemers, zowel in België als in het buitenland…

Andere persberichten

Vijf projecten die financiële kennis en vertrouwen bevorderen, ontvangen steun van het ING Fonds voor Financiële Geletterdheid

Vijf initiatieven die op een creatieve en originele manier financiële opvoeding bij diverse groepen versterken, ontvangen steun van het Fonds voor Financiële Geletterdheid.

345.000 euro voor 15 verenigingen die strijden tegen elke vorm van uitsluiting

Vijftien verenigingen, die de samenleving verbeteren, krijgen in totaal meer dan 345.000 euro steun van het Fonds Vinci.

Een Hart voor West-Vlaanderen steunt dit jaar 44 projecten die zich inzetten voor kanszoekende kinderen en jongeren in onze provincie

Na een projectoproep waar opnieuw massaal werd op ingetekend, steunt Een Hart voor West- Vlaanderen, een project van het Streekfonds West-Vlaanderen, in 2023 44 organisaties die …