Een warme thuis om de winter door te komen
De armenvereniging Wieder in Brugge kreeg 5.000 euro om de energiefactuur te kunnen betalen. “Dat maakt voor ons het verschil tussen sluiten of open kunnen blijven”, aldus coördinator Pascale Cockhuyt.
Een ontmoetingsplaats is voor mensen met weinig middelen geen luxe, maar een noodzaak. Daarom twijfelde Pascale Cockhuyt geen moment toen ze in haar mail de oproep van de Koning Boudewijnstichting vond om extra middelen aan te vragen om de energiefactuur te betalen. Pascale is coördinator van de vzw Wieder in Brugge, een van 63 verenigingen binnen het Netwerk tegen Armoede waar armen zelf het woord nemen.
“De stijging van de energiekost hadden wij niet ingeschat in onze begroting, ik denk niemand. Dan kan je een paar dingen doen: helemaal sluiten tijdens de winter, minder momenten organiseren, of momenten buiten organiseren in de koude, zoals we ook wel deden tijdens corona. Maar wie is daar het slachtoffer van? De mensen die hier graag over de vloer komen, voor een goed gesprek, wat informatie of gewoon een kop koffie.”
Onrust in de huiskamer
Manuela en Dominique zijn twee van de vrouwen die geregeld langskomen bij Wieder. Eigenlijk zijn ze er altijd te vinden als het open is, en ze behoren ondertussen als echte vrijwilligers tot de organisatie. Manuela helpt met de administratie en de boekhouding, en Dominique assisteert bij de voorbereiding en het geven van vormingen en bij allerhande klussen, zoals het versturen van papieren. “Als het hier gesloten is, dan weet ik niet zo goed waarheen. Ik zou gewoon thuisblijven en naar de televisie kijken”, zegt Manuela. “Ik ook, met mijn dikste trui en twee donsdekens, want ik durf de verwarming thuis niet meer op te zetten”, zegt Dominique.
Net voor mensen als Manuela en Dominique was Pascale zo blij met de oproep. “Tijdens corona hebben we gemerkt hoe moeilijk het is om mensen te bereiken als ze thuis moeten blijven. Je verliest een stuk menselijk kapitaal. Dat wilden we nu vermijden.”
Extra blij was Pascale met de eenvoud van de aanvraag. “Het vele papierwerk is in onze sector vaak een nadeel. Maar dit was een voorbeeld van hoe het wel kan. Ik denk dat ik geen tien minuten bezig ben geweest met het invullen van de papieren.”En hoewel je ook 7500 euro kon aanvragen, vroeg Wieder slechts 5000 euro. “Er zijn nog grotere organisaties dan de onze, die het wellicht nog meer nodig hebben. Iedereen zit in de problemen, wij willen dat iedereen een deel van de hulp kan krijgen om open te blijven”, aldus Pascale.
“Een eigen plek voor een armenvereniging is goud waard”, zegt Dominique. Ze houdt van de huiselijkheid en de gezelligheid van Wieder, ze heeft de plek nodig om af en toe eens te ontsnappen aan de drukte bij haar thuis. “Er is een tijd geweest dat ik door omstandigheden niet kon komen. Toen miste ik het echt. Je weet dat je hier welkom bent zoals je bent. Ik zou het echt erg vinden als Wieder zou moeten sluiten wegens de hoge energiekosten”, vertelt Dominique.
Want een sluiting van Wieder zou voor Manuela en Dominique bovenop hun eigen zorgen komen. Zij moeten iedere dag rekenen, iedere dag harde keuzes maken. Ook hun eigen energiefactuur is gestegen, en Manuela vreest nu al het moment waarop de huishuur opnieuw wordt geïndexeerd. Ze is nu al aan het denken hoe ze kan besparen, bijvoorbeeld door slimmer te winkelen bij de sociale kruidenier. En Dominique werd bijna het slachtoffer van een agressieve verkoper via de telefoon, die haar een nieuw contract voor elektriciteit probeerde aan te smeren. Zonder dat ze had toegezegd, laat staan iets te tekenen, kreeg ze een rekening van ruim 700 euro opgestuurd. Dankzij de tussenkomst van Wieder en het OCMW van Brugge werd dat probleem opgelost.
“Het is onwaarschijnlijk hoeveel vaardigheden deze mensen ontwikkelen om de facturen te kunnen blijven betalen, en hoe solidair ze zijn met elkaar”, merkt Pascale op. “Daarom is het zo onrechtvaardig dat ze vaak het stempel krijgen van profiteurs. Terwijl ze doorgaans minder krijgen dan waar ze recht op hebben, vaak omdat ze de juiste weg niet kennen. Daarom leren we hen opkomen voor hun rechten. Maar de mensen zijn wel bang, ze zijn angstiger geworden door de energiecrisis en die hoge facturen. Dat is erg vermoeiend, het heeft een verlammend effect en een impact op de gezondheid.”
Dankzij de 5.000 euro subsidie kan Wieder de ontmoetingen komende winter op dinsdag en donderdag garanderen, en kunnen de mensen contact blijven houden.
Andere verhalen
Engagement dat inspireert!
Andere projectoproepen
Digital For Youth - 2025/A
Voor educatieve projecten die de digitale vaardigheden van kwetsbare jongeren (van 6 tot 25 jaar) ontwikkelen via de levering van computers en financiële steun.
OpenFonds Een Hart voor Limburg - oproep "Voor school, Voor Kinderen"
De oproep “Vanuit basisonderwijs sterker tegen (kans)armoede” steunt projecten die zich richten op het verkleinen van de kloof tussen basisscholen en (kans)armoede in Limburg.
OpenProjectoproep van het Fonds Celina Ramos 2025 A
Deze projectoproep richt zich tot kleinschalige armoedebestrijdingsprojecten.
OpenAndere publicaties en cijfers
Andere Fondsen en filantropieformules
Valérie-Anne, Marie-Astrid, Olivier, Géraldine en Jean-Louis Dembour (Fonds)
Steun aan projecten die geselecteerd werden in het kader van de permanente projectoproep van het Armoedefonds van de Koning Boudewijnstichting of aan om het even welk ander initi…
Europa College (Fonds Vrienden van)
Filantropen zorgen voor een gehele of gedeeltelijke studiebeurs voor een student die aan het Europa College een opleiding volgt rond diplomatie, economie, politiek of recht.
De Heer en Mevrouw Volkaerts - Vanhee (Fonds)
Hulp bij de integratie van personen met een handicap in de ontwikkelingslanden, en steun aan projecten rond sociale economie, om te strijden tegen armoede en sociale uitsluiting…
Andere persberichten
3, 2, 1, actie! De Warmste Week roept iedereen op om massaal in actie te komen voor 276 projecten tegen eenzaamheid
Vanaf vandaag kan iedereen acties registreren voor De Warmste Week 2024. Dit jaar gaat het ingezamelde geld naar maar liefst 276 geselecteerde projecten rond het centrale thema '…
Vier op de tien Belgen lopen nog steeds risico op digitale uitsluiting
De Koning Boudewijnstichting publiceert de 3e editie van de Barometer Digitale Inclusie.
Handicap: werkgevers maken nog te weinig werk van inclusie
In het kader van haar initiatieven voor de inclusie van personen met een handicap in de samenleving, wilde de Koning Boudewijnstichting beter begrijpen welke relatie zij hebben t…