Digitale Inclusie. Wat terreinactoren ons leren
Digitale Inclusie. Wat terreinactoren ons leren.
Waarover gaat het?
Sinds 2018 staat het thema Digitale Inclusie op de agenda van de Koning Boudewijnstichting. Wat begon met een eerste, algemene oproep om de problematiek en organisaties die rond dit thema werken in kaart te brengen, is uitgegroeid tot een belangrijke pijler binnen de activiteiten “Armoede en Sociale Rechtvaardigheid” van de Stichting.
Dankzij filantropische steun werden op vier jaar tijd 186 organisaties gesteund, goed voor een totaal bedrag van 13.468.714 € en 4.686 laptops. Daarnaast zet de Stichting in op het objectiveren en sensibiliseren rond dit thema, dankzij o.a. de Barometer Digitale Inclusie. Ook het versterken van organisaties door middel van uitwisselingen en het ter beschikking stellen van materiaal (123digit.be) staat centraal binnen de strategie.
Mede dankzij de coronacrisis werd 2020 het jaar van bewustwording rond digitale inclusie. Tal van acties werden geïnitieerd ter bevordering van de digitale vaardigheden van burgers en hun toegang tot internet of apparatuur (denk aan uiteenlopende initiatieven van scholen, bedrijven, overheden, relancemiddelen, …).
Het leek ons dan ook noodzakelijk en opportuun om de balans op te maken en organisaties die een dossier indienden bij de stichting te bevragen over hun belangrijkste noden in hun werkzaamheden rond digitale inclusie. Deze organisaties spelen een cruciale rol in het begeleiden van personen waarvan digitale uitsluiting sociale uitsluiting dreigt te versterken. Dit stelt ons in staat de digitale inclusie activiteiten van de stichting af te stemmen op de behoeftes op het terrein. Door het delen van deze resultaten hopen we ook andere actoren te inspireren in het uitwerken van activiteiten of beleid.
Bekijk hier de sensibiliserende kortfilm “Ik kom van een andere planeet” in het thema van digitale inclusie, een realisatie van Yves Dorme met de steun van de Koning Boudewijnstichting, op YouTube.