Verhaal

“Voor wie digitaal niet mee is, kan de wereld erg klein worden”

Corona versnelde de evolutie van persoonlijke naar digitale dienstverlening. Administratie, de bank, winkelen: doen we gewoon online, toch? Geen loket meer nodig. Alleen kan een groeiend aantal burgers niet meer volgen. Daarom steunt het ING Fonds voor een Digitalere Samenleving, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, organisaties die digitale helpers vormen, bijstaan en de nodige tools aanreiken. Zo kunnen zij personen die digitaal niet mee kunnen, de digitale trein op helpen. Eén van die organisaties is Blenders vzw. Zij gingen door middel van het project DigiSchakels een partnerschap aan met 8 Antwerpse welzijnsschakels.

Welzijnsschakels als nieuw knooppunt voor e-inclusie

“Onze welzijnsschakelsgroepen gaan lokaal aan de slag met mensen in armoede om te onderzoeken wat hun noden en behoeften zijn”, zegt Mirjam Bonner, medewerker bij Welzijnsschakels. “In eerste instantie gaat het digitaal op weg helpen dus over luisteren en inleven in hun leefwereld. Van daaruit proberen we mensen sterker te maken. Digitaal, maar ook op vele andere vlakken. Heel belangrijk is dat de Welzijnsschakels draaien op vrijwilligers. We zoeken samen met externe partners - zoals Blenders - naar manieren om lokaal het verschil te maken in een specifiek domein.” Door middel van het ‘Digischakels’ partnerschap begeleidt Blenders de vrijwilligers van de Welzijnschakels en reikt hen de nodige tools aan opdat zij hun publiek de digitale weg op kunnen helpen.

Vrijwilligers gaan (graag) mee het digitale bad in

Medewerker bij Welzijnsschakels Mirjam Bonner legt uit : “Elke Welzijnsschakel draait op vrijwilligers en e-inclusie is een verhaal waar ze graag deel van uitmaken. Mensen in een kwetsbare situatie vinden en toeleiden naar de workshops is een belangrijke uitdaging. Ons netwerk is daarbij heel belangrijk (CAW, OCMW…).” Maar ook de vrijwilligers die de workshops geven willen graag meer digitaal zelfvertrouwen. Vaak zijn het senioren voor wie ‘digitaal’ toch een beetje een doolhof is. Katrien Michiels, educatief medewerker bij Blenders en de drijvende kracht achter DigiSchakels vertelt “In de schakel van Sint-Job in ’t Goor gaven vrijwilligers zelf aan dat ze digitaal versterkt willen worden, om hun kennis duidelijk over te kunnen brengen. Zo staan ze met meer vertrouwen én plezier klaar voor alle digitale vragen. Wat ik tot nu toe hoor van de Welzijnsschakels, is dat we samen een mooie win-win neerzetten.”

Een DigiSchakels workshop leert je de basics

“Om vrijwilligers mee op de trein te krijgen, dompelen we hen onder in het gevoel een digibeet te zijn”, vervolgt Katrien. “Een document via ItsMe aanvragen is superhandig maar ook een serieuze drempel als je digitaal niet mee kan. Ik ga stap voor stap te werk, desnoods zelf via mijn eigen burgerprofiel, zodat vrijwilligers alles kunnen volgen om het daarna zelf te doen én om het daarna aan te kunnen leren aan de personen die zij begeleiden. Nog een voorbeeld is een jobbonus aanvragen, ook via ItsMe, of een rekeningnummer doorgeven op je burgerprofiel. Voor kwetsbare mensen is dat allemaal een paar bruggen te ver. De dankbaarheid wanneer ze het onder de knie krijgen is telkens enorm groot, zeker naar de vrijwilligers toe.

Remedie tegen sociaal isolement

Vrijwilligers zien ook dat voor veel mensen zonder toegang tot of kennis over het internet de wereld wel erg klein wordt. Mirjam beaamt: “We zien veel isolement, zeker bij mensen in armoede. Vroeger ging je naar de mutualiteit, het gemeentehuis… nu gebeurt alles digitaal, dus blijft er nog minder sociaal contact over. We willen onze bezoekers dus ook daarom digitaal versterken. Het is herhalen en blijven leren, want de digitale sfeer evolueert heel snel.” Katrien: “Van schakels waar ik al workshops gaf, hoor ik dat er bij hun publiek al minder angst is en de drempel om vragen te stellen lager is. Het is belangrijk om naar de mensen toe te gaan opdat ze deze drempels kunnen overwinnen en de digitale wereld wat minder onoverkomelijk te maken.”

Missie: mensen digitaal versterken

“In eerste instantie gaat het digitaal op weg helpen over luisteren en inleven in hun leefwereld. Van daaruit proberen we mensen sterker te maken.”
Mirjam Bonner
medewerker bij Welzijnsschakels

Katrien Michiels is de drijvende kracht achter DigiSchakels en staat in voor de workshops en vormingen e-inclusie bij Blenders. “Anno 2023 zien we dat de digitale kloof enkel vergroot. Meer mensen, waarvan veel ouderen of laagopgeleiden, vallen uit de digitale boot en komen terecht in een sociaal isolement. Dankzij het project met de 8 Antwerpse Welzijnsschakels bereiken we meer mensen in een kwetsbare situatie. Wij gaan naar de mensen toe. Dat maakt een groot verschil. Maar vooral: we zorgen ervoor dat de vrijwilligers de nodige vaardigheden ontwikkelen om hun publiek digitaal zelfredzaam te maken. Zo bekomen we een belangrijk hefboom effect. ”

ING FONDS VOOR EEN DIGITALERE SAMENLEVING

Het ING Fonds voor een Digitale Samenleving steunt projecten die digitale inclusie versterken door mensen te helpen om hun digitale vaardigheden te ontwikkelen en erop toe te zien dat digitale producten en diensten voor iedereen toegankelijk zijn. Het Fonds werd opgericht in 2019 en steunde reeds 15 projecten voor een totaalbedrag van 1.200.000 euro. De nieuwe selectie van gesteunde projecten wordt in September 2023 bekend gemaakt.

Andere verhalen
Engagement dat inspireert!

Sterpunt Inclusief Ondernemen schoolt jobcoaches om tot digicoach

Inclusie Sociale rechtvaardigheid en armoede

“In digi-taal zit ook taal.”
Christophe Danschutter
beleidsmedewerker Sterpunt Inclusief Ondernemen

Vrouwelijke reparateurs van smartphones opleiden

"Door al deze telefoons onder handen te nemen, word je je bewust van onze impact op het milieu."
Kawtar Bouzid
deelnemer aan de opleiding Digital School for Women

Digitale hulp aan huis voor vluchtelingen

“We werken graag met ervaringsdeskundigen, ex-vluchtelingen. Zij spreken de taal, kennen de cultuur en dat maakt dat er sneller een vertrouwensband ontstaat.”
Lieve Misotten
Limburgs Platform voor Mensen op de Vlucht

Andere projectoproepen

DigitalForYouth.be - 2024/C

Voor educatieve projecten die de digitale vaardigheden van kwetsbare jongeren (van 6 tot 25 jaar) ontwikkelen via de levering van computers en financiële steun.

Open

DigitalForYouth.be - 2024/B

Voor educatieve projecten die de digitale vaardigheden van kwetsbare jongeren (van 6 tot 25 jaar) ontwikkelen via de levering van computers en financiële steun.

Bekendgemaakt

DigitalForYouth.be - 2024/A

Voor educatieve projecten die de digitale vaardigheden van kwetsbare jongeren (van 6 tot 25 jaar) ontwikkelen via de levering van computers en financiële steun.

Bekendgemaakt

Andere Fondsen en filantropieformules

ING voor een Digitaal Inclusievere Samenleving (Fonds)

Steun aan projecten die de digitale insluiting versterken door mensen te helpen om hun digitale vaardigheden te ontwikkelen en erop toe te zien dat digitale producten en diensten…

Andere persberichten

350.000 euro steun aan acht projecten die een boost geven aan de ondersteuning van digitale vaardigheden

350.000 euro steun aan acht projecten om een krachtige impuls te geven aan digitale helpers in België.

Ondanks de stijgende digitalisering, is bijna één Belg op twee digitaal kwetsbaar

Uit de Barometer Digitale Inclusie blijkt dat de toegenomen digitalisering binnen onze samenleving de digitale kloof onder de bevolking niet heeft weggewerkt.

Digitale inclusie: 30 laureaten van de projectoproep Digital Brussels

Een nieuwe stap richting digitale inclusie van alle Brusselaars: 30 Brusselse projecten krijgen samen 390.000 euro steun in het kader van de projectoproep Digital Brussels.