De jongensdroom van Sami, met een duwtje van Boost
Sami Saciri is een rustige jonge twintiger, absoluut geen spraakwaterval. Tot hij over auto’s begint, dan beginnen zijn ogen te glinsteren en is hij niet meer te houden. Terechtkomen in de automobielsector was zijn jongensdroom. Boost hielp hem die droom te realiseren. Boost, een initiatief van de Koning Boudewijnstichting, verhoogt de slaagkansen in het hoger onderwijs van getalenteerde en gemotiveerde jongeren uit sociaal-economisch kwetsbare gezinnen. Sami was een van de eerste deelnemers aan het Boost-traject in Brussel.
In 1999 ging Sami, toen nog een kleuter, voor het eerst met zijn vader naar het autosalon. Liefde op het eerste gezicht. Nog steeds voelt hij de adrenaline door zijn lijf gaan als hij mooie wagens ziet: de paardenkracht, het design, al die merken… Zijn besluit stond vast – hij zou later iets met auto’s gaan doen, er zelf verkopen.
In het secundair onderwijs was de keuze voor economie daarom snel gemaakt, gecombineerd met moderne talen. Sami was een zeer plichtsbewuste leerling. Hij studeerde regelmatig en voldoende, leverde alle taken en opdrachten netjes op tijd in. Maar dat ging niet altijd vanzelf. Als oudste kind van het gezin, was Sami degene die de weg moest effenen. Thuis werd geen Nederlands gesproken en zijn ouders kenden het onderwijssysteem hier niet, al hebben ze hun zoon altijd gesteund.
Met een duidelijk doel voor ogen
“Het was mijn leerkracht Engels die me in het derde secundair over Boost sprak”, vertelt Sami. Eigenlijk schatte hij zijn eigen kansen om in het programma opgenomen te worden niet zo hoog in. Waarom zouden ze uit de vele kandidaten uitgerekend hem kiezen? Evident was het allerminst voor een vijftienjarige: eerst een kandidaatsdossier invullen en op allerlei vragen antwoorden over wat je later wilt gaan doen. Daarna voor een jury je plannen mondeling uit de doeken doen. Maar de jury voelde de gebetenheid van Sami, voor hen stond een jongen met een doel, met duidelijke ideeën over zijn toekomst. Hij werd geselecteerd.
De start van een jarenlange, intensieve begeleiding: het talentontwikkelingsprogramma Boost is in de drie laatste jaren van het secundair opgebouwd rond allerlei workshops – méér dan eens per maand – en biedt in de jaren van voortgezet onderwijs individuele begeleiding, aangevuld met wat minder frequente workshops in groep.
Met de steun van Boost Sami omschrijft Boost als een soort rechterhand. Een aanspreekpunt als hij iets nodig had voor school, ook. “Ze kennen heel veel mensen, ze vinden gemakkelijk iemand die je verder helpt bij problemen, zowel voor school als voor andere zaken.” Hij blonk bijvoorbeeld niet uit in Engels en kreeg via Boost regelmatig een bijlesleraar over de vloer. Ook uit de andere activiteiten, rond tijdsmanagement, studiemethode, leren plannen, … stak hij veel op. “Voor mijn ouders was het een opluchting dat de zorg een beetje overgenomen werd”, voegt Sami nog toe. Ook de materiële steun van Boost was welkom: elke Booster krijgt naast een laptop en een printer nog een budget van 2.400 euro om gedurende vier jaar extra activiteiten te betalen.
Boost haalt jongeren soms uit hun comfortzone. De deelnemers worden bijvoorbeeld ingeschakeld om het programma voor te stellen aan nieuwe kandidaten. Ook dat deed Sami, die wel wat drempelvrees moest overwinnen om voor een groep te gaan staan en het woord tot hen te richten.
Een jongensdroom komt uit
De focus op auto’s bleef voor Sami een belangrijke drijfveer. “Na het secundair onderwijs ben ik bedrijfsmanagement gaan studeren, vanaf het tweede jaar met specialisatie marketing. Ik heb gekozen voor een hogeschoolopleiding, omdat ik aanvoelde dat ik daar gemakkelijker een goed contact kon hebben met mijn docenten. Voor mij was dat belangrijk.”
“Inzet en motivatie zijn belangrijk bij je studies en daarbuiten”, zegt Sami. “Het is belangrijk jezelf te kennen, in jezelf te geloven en een doel te hebben. Dat doel bereiken doe je stap voor stap. En Boost heeft me daarbij geholpen.” Na zijn professionele bachelor volgde hij nog een bachelor na bachelor supply management. Die diploma’s openden de deur naar een droomjob: Sami vond effectief werk in de automobielsector. “Ik herinner me nog de reactie van mijn vader toen ik mijn ondertekende contract toonde: vreugde en zelfs tranen van emotie.” In een grote garage bestelt Sami de auto’s die gekocht worden en hij volgt die bestellingen op tot en met de levering. Hij kan er elke dag de geur van nieuwe wagens opsnuiven.
Over Boost
Het talentontwikkelingsprogramma Boost werd opgestart in 2011 en loopt inmiddels in verschillende Belgische steden. De Koning Boudewijnstichting zet, ondersteund door verschillende partners, hiermee in op kansen voor jongeren uit sociaal-economisch kwetsbare gezinnen om te slagen in het leven. De begeleiding volgt de jongeren van het vierde jaar secundair tot ze afstuderen in het hoger onderwijs (dus minimum 6 jaar). Het traject combineert groepsbegeleiding met een individuele opvolging, materiële en financiële steun en netwerkvorming. De begeleiders moedigen de Boosters ook aan om rolmodellen te worden voor andere jongeren.
Andere projectoproepen
Professionele leergemeenschappen rond verlies van talent bij leerkrachten
Professionele begeleiding van schooloverstijgende PLG's die werken aan concrete acties rond een innovatief HRM-beleid op school.
OpenPrijs Rita Ghesquiere
Prijs voor een persoon of groep van personen die zich inzet voor leesbevordering bij kinderen en jongeren, waarbij kinder- en jeugdboeken een centrale rol spelen.
OpenSteun aan erkende Vlaamse jeugdbewegingen
Steun aan erkende Vlaamse jeugdbewegingen
Loopt binnenkort af!Andere publicaties en cijfers
Andere evenementen
Prince Albert Fund - Open door session 2024
Infosessie voor talentrijke Belgische professionals die ervaring willen opdoen bij het beheer van internationale ‘business development’projecten voor een Belgisch bedrijf.
Andere Fondsen en filantropieformules
Europa College (Fonds Vrienden van)
Filantropen zorgen voor een gehele of gedeeltelijke studiebeurs voor een student die aan het Europa College een opleiding volgt rond diplomatie, economie, politiek of recht.
Amazone (Fonds Vrienden van)
Filantropen steunen projecten van Amazone voor meer gendergelijkheid en ten voordele van de vrouwenbeweging in België.
Rita Ghesquiere (Fonds)
Creatief lezen en schrijven van kinderen en jongeren bevorderen, met een bijzonder aandacht voor projecten in binnen-en buitenland die kansarme jongeren via verhalen groeikansen …
Andere persberichten
Diny De Vits en Heleen Delanghe winnen eerste scriptieprijs ‘Lokale Besturen en Maatschappelijke Dienstverlening’
Diny De Vits en Heleen Delanghe winnen de eerste scriptieprijzen ‘Lokale Besturen en Maatschappelijke Dienstverlening’ van de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten en KBS.
Jani Lambrechts en Max Romain winnen 19de editie van Belgodyssee-wedstrijd voor jonge journalisten
Jani Lambrechts (Thomas More) en Max Romain (IHECS) winnen dit jaar de Belgodyssee Prijs voor beloftevolle journalisten in spe.
Lucas Leffler wint een prijs voor zijn fotoproject in de Democratische Republiek Congo
Lucas Leffler wint de tweejaarlijkse prijs van het Fonds Sébastien van der Straten voor zijn fotoreportage in de kobaltmijnen in de Democratische Republiek Congo.