Verhaal

De jongensdroom van Sami, met een duwtje van Boost

Sami Saciri is een rustige jonge twintiger, absoluut geen spraakwaterval. Tot hij over auto’s begint, dan beginnen zijn ogen te glinsteren en is hij niet meer te houden. Terechtkomen in de automobielsector was zijn jongensdroom. Boost hielp hem die droom te realiseren. Boost, een initiatief van de Koning Boudewijnstichting, verhoogt de slaagkansen in het hoger onderwijs van getalenteerde en gemotiveerde jongeren uit sociaal-economisch kwetsbare gezinnen. Sami was een van de eerste deelnemers aan het Boost-traject in Brussel.

In 1999 ging Sami, toen nog een kleuter, voor het eerst met zijn vader naar het autosalon. Liefde op het eerste gezicht. Nog steeds voelt hij de adrenaline door zijn lijf gaan als hij mooie wagens ziet: de paardenkracht, het design, al die merken… Zijn besluit stond vast – hij zou later iets met auto’s gaan doen, er zelf verkopen.

In het secundair onderwijs was de keuze voor economie daarom snel gemaakt, gecombineerd met moderne talen. Sami was een zeer plichtsbewuste leerling. Hij studeerde regelmatig en voldoende, leverde alle taken en opdrachten netjes op tijd in. Maar dat ging niet altijd vanzelf. Als oudste kind van het gezin, was Sami degene die de weg moest effenen. Thuis werd geen Nederlands gesproken en zijn ouders kenden het onderwijssysteem hier niet, al hebben ze hun zoon altijd gesteund.

Met een duidelijk doel voor ogen

“Het was mijn leerkracht Engels die me in het derde secundair over Boost sprak”, vertelt Sami. Eigenlijk schatte hij zijn eigen kansen om in het programma opgenomen te worden niet zo hoog in. Waarom zouden ze uit de vele kandidaten uitgerekend hem kiezen? Evident was het allerminst voor een vijftienjarige: eerst een kandidaatsdossier invullen en op allerlei vragen antwoorden over wat je later wilt gaan doen. Daarna voor een jury je plannen mondeling uit de doeken doen. Maar de jury voelde de gebetenheid van Sami, voor hen stond een jongen met een doel, met duidelijke ideeën over zijn toekomst. Hij werd geselecteerd.

De start van een jarenlange, intensieve begeleiding: het talentontwikkelingsprogramma Boost is in de drie laatste jaren van het secundair opgebouwd rond allerlei workshops – méér dan eens per maand – en biedt in de jaren van voortgezet onderwijs individuele begeleiding, aangevuld met wat minder frequente workshops in groep.

Met de steun van Boost Sami omschrijft Boost als een soort rechterhand. Een aanspreekpunt als hij iets nodig had voor school, ook. “Ze kennen heel veel mensen, ze vinden gemakkelijk iemand die je verder helpt bij problemen, zowel voor school als voor andere zaken.” Hij blonk bijvoorbeeld niet uit in Engels en kreeg via Boost regelmatig een bijlesleraar over de vloer. Ook uit de andere activiteiten, rond tijdsmanagement, studiemethode, leren plannen, … stak hij veel op. “Voor mijn ouders was het een opluchting dat de zorg een beetje overgenomen werd”, voegt Sami nog toe. Ook de materiële steun van Boost was welkom: elke Booster krijgt naast een laptop en een printer nog een budget van 2.400 euro om gedurende vier jaar extra activiteiten te betalen.

Boost haalt jongeren soms uit hun comfortzone. De deelnemers worden bijvoorbeeld ingeschakeld om het programma voor te stellen aan nieuwe kandidaten. Ook dat deed Sami, die wel wat drempelvrees moest overwinnen om voor een groep te gaan staan en het woord tot hen te richten.

Een jongensdroom komt uit

De focus op auto’s bleef voor Sami een belangrijke drijfveer. “Na het secundair onderwijs ben ik bedrijfsmanagement gaan studeren, vanaf het tweede jaar met specialisatie marketing. Ik heb gekozen voor een hogeschoolopleiding, omdat ik aanvoelde dat ik daar gemakkelijker een goed contact kon hebben met mijn docenten. Voor mij was dat belangrijk.”

“Het is belangrijk jezelf te kennen, in jezelf te geloven en een doel te hebben. Dat doel bereiken doe je stap voor stap. En Boost heeft me daarbij geholpen.”
Sami Saciri
Deelnemer Boost Brussel

“Inzet en motivatie zijn belangrijk bij je studies en daarbuiten”, zegt Sami. “Het is belangrijk jezelf te kennen, in jezelf te geloven en een doel te hebben. Dat doel bereiken doe je stap voor stap. En Boost heeft me daarbij geholpen.” Na zijn professionele bachelor volgde hij nog een bachelor na bachelor supply management. Die diploma’s openden de deur naar een droomjob: Sami vond effectief werk in de automobielsector. “Ik herinner me nog de reactie van mijn vader toen ik mijn ondertekende contract toonde: vreugde en zelfs tranen van emotie.” In een grote garage bestelt Sami de auto’s die gekocht worden en hij volgt die bestellingen op tot en met de levering. Hij kan er elke dag de geur van nieuwe wagens opsnuiven.

Over Boost

Het talentontwikkelingsprogramma Boost werd opgestart in 2011 en loopt inmiddels in verschillende Belgische steden. De Koning Boudewijnstichting zet, ondersteund door verschillende partners, hiermee in op kansen voor jongeren uit sociaal-economisch kwetsbare gezinnen om te slagen in het leven. De begeleiding volgt de jongeren van het vierde jaar secundair tot ze afstuderen in het hoger onderwijs (dus minimum 6 jaar). Het traject combineert groepsbegeleiding met een individuele opvolging, materiële en financiële steun en netwerkvorming. De begeleiders moedigen de Boosters ook aan om rolmodellen te worden voor andere jongeren.

www.boostfortalents.be

Meer weten

13 jongeren uit Oostende klaar om hun talenten te boosten

13 jongeren uit Oostende stappen in Boost, het programma voor talentontwikkeling. Ze krijgen intensieve begeleiding van het vierde middelbaar tot hun eerste stappen op de arbeidsmarkt.

Lees meer

15 Gentse jongeren klaar om hun talenten te boosten

Eerste lichting van Boost in Gent : 15 gemotiveerde jonge Gentenaars stappen in het programma voor talentontwikkeling van de Koning Boudewijnstichting.

Lees meer

Andere verhalen
Engagement dat inspireert!

“Ik stond er niet alleen voor”

Talentvolle individuen

“Het Fonds Lisa heeft me niet enkel extra zelfvertrouwen gegeven, het heeft me ook gemotiveerd om net dat tikkeltje beter te doen.”
Maroi Ayadi

Boost Oostende heeft me laten openbloeien

Talentvolle individuen Opleiding en ontwikkeling van talenten

“Door Boost wil ik me actief engageren voor vrouwenrechten.”
Stefanie

Ines: voorbestemd voor grootse dingen

Talentvolle individuen

“Boost is een geweldig avontuur. Er gaat een hele wereld voor mij open, en ik ga vooruit, zowel op persoonlijk als op schools vlak.”
Ines Lamallem
Deelneemster aan Boost, laureate van de Prijs Laure Nobels – Waals-Brabant

Andere projectoproepen

2023 Beurzen voor master- en doctoraatsstudies in het buitenland

SofinaBoël beurzen voor jonge academici voor master- en doctoraatsstudies aan een buitenlandse universiteit.

2024 Prins Albertfonds

Dit Fonds biedt een beurs aan jonge universitairen om gedurende één jaar een business project te realiseren voor een Belgisch bedrijf buiten Europa.

Open

Fonds Strandschelp - Bijzonder Talent

Het Fonds Strandschelp ondersteunt initiatieven van talentvolle jongeren die uitstromen uit de Bijzondere Jeugdzorg en/of verwante organisaties of instellingen in West-Vlaanderen…

Open

Andere Fondsen en filantropieformules

Europa College (Fonds Vrienden van)

Filantropen zorgen voor een gehele of gedeeltelijke studiebeurs voor een student die aan het Europa College een opleiding volgt rond diplomatie, economie, politiek of recht.

Sidekick Sam Academy

De Side Kick Sam Academy biedt aan leerkrachten lespakketten, webinars, podcasts en workshops aan om hen te helpen het welzijn en de veerkracht van hun leerlingen te verbeteren.

BeTech (Fonds Vrienden van)

Filantropen steunen projecten van de organisatie BeTech, die een sterke en duurzame mentaliteit en een klimaat van ondernemerschap wil stimuleren in België.

Andere persberichten

Lucas Leffler wint een prijs voor zijn fotoproject in de Democratische Republiek Congo

Lucas Leffler wint de tweejaarlijkse prijs van het Fonds Sébastien van der Straten voor zijn fotoreportage in de kobaltmijnen in de Democratische Republiek Congo.

Steun voor Brusselse creativiteit: Le Tribunal des Préjugés, tweede laureaat van de Prijs Creative Bruxsels

Het Fonds Creative Bruxsels steunt innovatieve en creatieve projecten die het algemeen belang dienen, de sociale cohesie bevorderen of de burgers samenbrengen in Brussel.

Fien Engelen en Léa Defour winnen 18de editie van Belgodyssee-wedstrijd voor jonge journalisten

Fien Engelen (VUB) en Léa Defour (UCLouvain) winnen dit jaar de Belgodyssee Prijs voor beloftevolle journalisten in spe.