Verhaal

Boost Oostende heeft me laten openbloeien

“Door Boost wil ik me actief engageren voor vrouwenrechten”… “Dankzij Boost is dat mogelijk”, het is niet voor niks de baseline van het unieke talentontwikkelingsprogramma dat de Koning Boudewijnstichting goed tien jaar geleden opzette. Boost laat jongeren ontbolsteren door hun talenten te laten ontdekken en ontwikkelen. Een van hen is Stefanie, een Oostendse jongere die via workshops en coachingsessies tot het einde van haar studies begeleid wordt om vervolgens op een duurzame manier de arbeidsmarkt te kunnen opgaan.

“Oostende heeft me laten openbloeien”

“Het is ongelooflijk hoe snel Stefanie zich ontwikkelt tot een zelfbewuste jonge vrouw.
We hebben altijd al haar potentie gezien, het is ook de reden waarom we haar contacteerden voor Boost, maar dat ze hier nu al zou staan, met de micro in de hand, sprekend voor een groep, dat hadden we niet verwacht”, zo vertelt Emma Pottier, de zorgleerkrachte van Stefanie.

Want het is onder meer via het scholennetwerk dat Boost talentvolle jongeren tracht op te sporen die jammer genoeg niet de kansen krijgen die hun leeftijdsgenoten wel hebben. Een van hen is dus Stefanie, 16 jaar oud en afkomstig uit Gistel, een kleine plattelandsgemeente op enkele kilometers van Oostende.

“Als kind had ik de neiging om me wat af te sluiten van de anderen. Ik kon niet tegen ruzies en had het vaak ook moeilijk met het kinderachtige gedrag van mijn medeleerlingen.
Oostende heeft me laten openbloeien. Toen ik daar naar school trok, werd mijn comfortzone verruimd, zeker toen men mij een beetje later contacteerde met de vraag of ik niet wilde instappen in het traject van Boost.”

“De eerste van de familie die ooit in Amerika was”

“Toen ik met het aanbod van Boost thuis kwam, reageerde mijn mama eerst wat meewarig. Logisch ook, ze wist niet goed wat het inhield, maar na een infosessie zag ze al snel in dat dit een unieke kans voor me was om mezelf verder te ontplooien. Intussen ben ik de eerste van de familie die ooit in Amerika geweest is…”

Amerika, dat was deze zomer, toen Stefanie in augustus voor tien dagen naar Boston trok om er deel te nemen aan een internationaal uitwisselingsprogramma Women to Women, samen met jongeren uit de ganse wereld.

“We kregen er verschillende workshops zoals ‘public speaking’ of ‘negotiating’ en moesten vervolgens het auditorium toespreken. Ik raakte er enorm onder de indruk van de getuigenissen van meisjes uit Bahrein, Afghanistan of Egypte die vertelden over besnijdenissen, verkrachtingen en het gebrek aan vrouwenrechten in hun thuisland.

Er werd ons gevraagd een actieplan te maken waarin we vertelden hoe we in ons land zelf awareness zouden creëren rond deze thematiek.
Na het horen van hun verhalen ben ik meer dan ooit vastberaden mij hier verder rond te engageren” zo vertelt Stefanie.

“Sterker in mijn schoenen”

“Zonder Boost zou ik niet staan waar ik nu sta. Ik heb altijd al de dingen in vraag gesteld, maar zou zonder het coachingtraject nooit het zelfvertrouwen hebben om zelf stappen te zetten. Door Boost krijg ik de ruimte om onder begeleiding verder te groeien in mijn leven. Boost heeft me sterk veranderd.”

“Door Boost wil ik me actief engageren voor vrouwenrechten.”
Stefanie

“Ze zeggen wel eens dat je met Boost nooit alleen bent en dat klopt ook. Je vindt niet alleen steun bij de mede-Boosters, met een mentale coach aan je zijde en de goedkeuring van je familie (zo is mijn broer een van mijn grootste fans), sta je gewoon veel sterker in je schoenen. En dan heb ik het nog niet gehad over Kathy, mijn teamcoach bij wie ik altijd terecht kan met al mijn vragen, ook als het eens moeilijk gaat.
Ja, ik zie de toekomst rooskleurig tegemoet!”

Over Boost

Het traject in Oostende is er sinds vorig jaar, maar Boost bestaat al langer.

Het werd in 2011 voor het eerst uitgerold in Brussel en later volgden steden als Luik, Antwerpen, Verviers, La Louvière, Bergen, Gent en Oostende.

Sinds haar ontstaan namen meer dan 750 jongeren uit meer dan 330 secundaire scholen in gans België deel aan Boost, goed voor meer dan 300 workshops.

Het effect is reëel: om en bij de 95% van de jongeren die instapten in Boost behaalde ook effectief een diploma in het voortgezet onderwijs, waarbij 58% onder hen een universiteitsdiploma.

Boost was en is een initiatief van de Koning Boudewijnstichting.

Het Oostendse traject wordt gefinancierd met de middelen uit het door de Koning Boudewijnstichting beheerde Fonds Strandschelp dat het nalatenschap beheert van een bemiddelde Oostendenaar. Die wilde zich ook na zijn dood blijven inzetten voor talentvolle jongeren in West-Vlaanderen die door sociale, familiale of financiële omstandigheden minder kansen krijgen.

Samen met de lancering van de tweede editie van Boost Oostende, maakten de verschillende partners ook de evaluatie van de eerste editie van Boost in de stad aan zee.

Die was positief, al zijn de initiatiefnemers ook niet blind voor mogelijke verbeterpunten.

Zo streeft men naar een beter evenwicht tussen meisjes en jongens in de groep, zal men zich voor de recrutering ook op sport- en jeugdclubs gaan richten en wordt met extra zorg bekeken hoe om te gaan met de stempel kansarmoede.

www.boostfortalents.be

Andere verhalen
Engagement dat inspireert!

“Ik stond er niet alleen voor”

Talentvolle individuen

“Het Fonds Lisa heeft me niet enkel extra zelfvertrouwen gegeven, het heeft me ook gemotiveerd om net dat tikkeltje beter te doen.”
Maroi Ayadi

Ines: voorbestemd voor grootse dingen

Talentvolle individuen

“Boost is een geweldig avontuur. Er gaat een hele wereld voor mij open, en ik ga vooruit, zowel op persoonlijk als op schools vlak.”
Ines Lamallem
Deelneemster aan Boost, laureate van de Prijs Laure Nobels – Waals-Brabant

Sportpret voor ieder kind

Talentvolle individuen

“Kwetsbare kinderen vallen vaak uit de boot voor zomerkampen. Daarom houden we Sportpret heel laagdrempelig.”
Aïlan Iriks
Oprichter Sportpret vzw

Andere projectoproepen

Steun aan erkende Vlaamse jeugdbewegingen

Steun aan erkende Vlaamse jeugdbewegingen

Open

2023 Part 2 Fonds Aurore Ruyffelaere

Het Fonds werd opgericht om het leven en werk van Aurore Ruyffelaere in herinnering te houden. Aurore was als leerkracht geschiedenis erg begaan met herinneringseducatie.

Open

2023 Beurzen voor master- en doctoraatsstudies in het buitenland

SofinaBoël beurzen voor jonge academici voor master- en doctoraatsstudies aan een buitenlandse universiteit.

Andere evenementen

Prince Albert Fund - Open door session 2023

20/11/2023 19:00 Tot 20/11/2023 22:00

Infosessie voor talentrijke Belgische professionals die ervaring willen opdoen bij het beheer van internationale ‘business development’projecten voor een Belgisch bedrijf.

Andere Fondsen en filantropieformules

Apheon Philanthropy

Jeugd- en onderwijsinitiatieven promoten in Europa, om sociale verandering te bewerkstelligen en de levenskwaliteit van de toekomstige generaties te verbeteren.

Frankrijk België voor culturele, wetenschappelijke, academische en taalkundige samenwerking (Fonds)

Het doel van het fonds is bij te dragen aan projecten die door de Dienst Culturele Actie en Samenwerking van de Franse ambassade zijn aangewezen.

LOTJEZ! de grote goede doelen-actie van JEZ!

JEZ! wil projecten rond veerkracht, positiviteit en creativiteit van jongeren in de verf zetten, versterken of een duwtje in de rug geven om zich verder te ontwikkelen.

Andere persberichten

Het Fonds Securex ondersteunt projecten die de toegang tot werk vergemakkelijken

Het Securex Fonds steunt sociale organisaties die de toegang tot de arbeidsmarkt vergemakkelijken

De Sidekick Sam Academy loodst leerkrachten doorheen de gouden weken

01 09 2023

Sidekick Sam Academy bestaat 1 jaar en telt ondertussen al 2.500 leerkrachten. De Academy inspireert en verbindt leerkrachten om van onze jeugd veerkrachtige individuen te maken.

Samen Sterk: scholen verenigen zich rond complexe uitdagingen

30 06 2023

Oproep om scholen te laten samenwerken rond een specifieke, gedeelde en complexe uitdaging. 30 scholen krijgen hiervoor tussen de €3.000 en €7.000 steun.