Startende ondernemers krijgen steun van het Fonds Lionel Van den Bossche

Het Fonds Lionel Van den Bossche, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, ondersteunt innovatieve projecten van veelbelovende, startende ondernemers in België. Het Fonds wil jonge bedrijven een duwtje in de rug geven. De laureaten dit jaar – Bright Lights, Sumura en Wastech – werden gehuldigd voor hun vernieuwende aanpak en ontvangen elk 10.000 euro.
Het Fonds is opgericht naar de wens van wijlen Lionel Van den Bossche, zelf ondernemer, die jonge starters wilde helpen om de drempels tot ondernemerschap te overwinnen. Bij de selectie ligt de nadruk op innovatie, originaliteit en het wegwerken van obstakels voor ondernemerschap. Ook sociale en ethische aspecten, evenals het businessmodel en het potentieel van het team, spelen een belangrijke rol.
De drie winnaars zijn:
Bright Lights uit Mechelen speelt in op de groeiende complexiteit van het economische landschap door hoogbegaafde talenten in te zetten voor innovatieve consultancyprojecten. Deze vaak onderschatte groep krijgt bij Bright Lights een stimulerende werkcontext met coaching, mentoring en samenwerking, zodat hun potentieel volledig tot bloei komt.
Het businessmodel biedt een win-winsituatie: hoogbegaafden vinden betekenisvol werk, terwijl bedrijven in transformatie profiteren van hun strategisch en creatief denkvermogen. Bright Lights wil een rolmodel zijn voor inclusief en intellectgedreven ondernemerschap, met bijzondere aandacht voor vrouwelijke ondernemers en het wegnemen van drempels rond kapitaal, netwerken en cultuur.
Sumura uit Antwerpen ontwikkelt slimme laad- en beveiligingsoplossingen voor e-bikes, gestart als oplossing voor particulieren en nu in volle groei richting de professionele markt. Hun gebruiksvriendelijke toestel met RFID-badge en app is populair bij consumenten en wordt deze zomer uitgerold. De positieve feedback leidde tot sterke interesse van bedrijven, steden en infrastructuurpartners.
Sumura evolueert van producent naar technologieprovider met modulaire laadmodules die eenvoudig integreerbaar zijn. Ze werken aan schaalbare oplossingen met betaal- en beheersystemen, klaar voor Europese uitrol via verschillende partners. Hun missie: duurzame mobiliteit versnellen met veilige, slimme en breed inzetbare laadoplossingen voor e-bikes.
Wastech, gebaseerd in Wallonië, opgericht in mei 2021, zet in op duurzame oplossingen voor voedselverspilling via de industriële bioconversie van onverkochte voedingsmiddelen tot dierlijke eiwitten en organische meststoffen, d.m.v. zwarte soldaatvliegen. Het gaat om een bedrijfsmodel met meerdere inkomstenbronnen, gebaseerd op het verwerken van onverkochte producten, de verkoop van larven en insectenfrass.
De startup richt zich vandaag op de groeiende markt van insecteneiwitten voor diervoeders, met focus op huisdieren. Dankzij een innovatieve aanpak en grotere volumes wenst Wastech ook in staat te zijn om bredere markten te betreden, zoals de viskwekerijen en de pluimveesector.