Verhaal

Ines: voorbestemd voor grootse dingen

Een roman schrijven op je zeventiende, dat is al een hele prestatie. Die ook nog eens gepubliceerd weten, dat lijkt wel een wonder. Niet zo voor Ines Lamallem. Niets is te groots voor haar. De Koning Boudewijnstichting en de Stichting Laure Nobels bogen zich over het lot van dit getalenteerde meisje, tevens deelneemster aan het Boost-programma. Zoals het goede feeën betaamt.

“Ines is zeer vastberaden. En haar omgeving kan daar mee van genieten. De vitaliteit en de humor van deze jonge, getalenteerde vrouw zijn aanstekelijk. Iedereen die het geluk heeft haar te ontmoeten wordt door haar meegesleept,” zegt haar coach Jasmina Tobbeche enthousiast. Haar coach? Inderdaad. Al drie jaar maakt het meisje deel uit van het Boost-programma van de Koning Boudewijnstichting, dat getalenteerde en gemotiveerde jongeren uit sociaaleconomisch kwetsbare gezinnen ondersteunt. Ines zit in het zesde jaar van de humaniora op het Instituut Notre-Dame in Anderlecht, hartje Kuregem. Het waren haar leraars die haar potentieel opmerkten. “Boost is een geweldig avontuur. Er gaat een hele wereld voor mij open, en ik ga vooruit, zowel op persoonlijk als op schools vlak”, zegt ze.

Gepassioneerd door literatuur als ze is – je ziet haar nooit zonder een boek – zit ze altijd en overal te schrijven, al sinds haar tiende. Dit meisje geeft haar eigen toekomst vorm met volle overtuiging. “Toen ze zich kandidaat stelde voor Boost in 2018 – ze was toen nauwelijks 15 – schetste ze overtuigend haar droom om een roman uit te brengen”, herinnert Jasmina Tobbeche zich. Een droom die vandaag werkelijkheid wordt: Ines won net de Prijs Laure Nobels – Waals-Brabant voor haar roman Santana.

Eerste roman

Je zal van Ines niet horen dat ze met deze roman over de tieners Mick en Emma, allesbehalve een feel good verhaal tegen een achtergrond van intimidatie en geweld, de barricaden op gaat. Ines weegt elk woord en is niet van haar idee af te brengen. “Nee”, werpt ze op, “dit boek is geen pamflet. Het wil de wereld van tieners beschrijven zoals hij echt is, met geweld maar toch ook een zekere solidariteit, met eigen codes en wetmatigheden. Ik schrijf over het leven zoals het is voor kinderen en jongeren uit kwetsbare culturele en sociaaleconomische milieus, degene waarin ik zelf vertoef. Ik lees heel veel, maar de meeste boeken tonen jongeren op een geruststellende manier en schilderen hen af als engeltjes. Dat werkt me op de zenuwen, ik herken mezelf daar helemaal niet in.” Het is ook niet zo dat Ines zelf het slachtoffer was van geweld. “Ik heb zelf niets traumatiserends meegemaakt, dit is niet mijn eigen verhaal, ik zie alleen wat er rond mij gebeurt, ik luister, mensen vertellen mij dingen. En ik wilde dit zo waarachtig mogelijk op papier zetten.”

Het leven zoals het is

Zo waarachtig mogelijk: zo leest het boek ook. De taal is rauw en niet echt politiek correct. “Literatuur daagt uit en kwetst soms”, zegt Claude Nobels, samen met zijn vrouw Isabelle Blockmans stichter van de Stichting Laure Nobels. Die houdt de herinnering levend aan hun dochter Laure, die zelf een passie had voor schrijven en die in tragische omstandigheden om het leven werd gebracht toen ze 16 jaar was. “Het verhaal is hard, donker, gewelddadig, er wordt niets verbloemd. Aanvankelijk was de jury die de laureaat moest aanwijzen, verdeeld. Voor ons, als ouders van Laure, was dit verhaal moeilijk te verteren: het geweld van een jongen op een meisje deed ons denken aan onze eigen vermoorde dochter. Ik zag wel meteen de literaire kracht van deze roman maar het heeft tijd gekost om de twee zaken uit elkaar te trekken.”

Claude en Isabelle geraakten langzaam overtuigd. En de rest van de jury ook, want Ines Lamallem kreeg de Prijs Laure Nobels – Waals Brabant. Een prijs die meer dan symbolisch was dit jaar omdat hij samenviel met een belangrijke mijlpaal: dit is het tiende boek dat wordt gepubliceerd op initiatief van de Stichting Nobels. Deze Stichting wordt ondersteund door de Koning Boudewijnstichting, in de vorm van een Solidariteitsrekening om te helpen met de fondsenwerving: niet één maar veel goede feeën waken over de lotsbestemming van Ines…

“Ines steekt af tegen onze ‘gebruikelijke’ laureaten”, menen Isabelle en Claude. “Ook al hebben die heel verschillende profielen, ze komen vaak uit dezelfde middenklasse, niet zoals Ines. Dat zet deze gebeurtenis nog meer kracht bij: Ines is echt onverschrokken. Ze is een voorbeeld.” Jasmina Tobbeche besluit: “Het is echt straf: in minder dan drie jaar heeft Ines haar droom waargemaakt. En ik durf alles erop te verwedden dat we niet het laatste van haar gehoord hebben…”

“Boost is een geweldig avontuur. Er gaat een hele wereld voor mij open, en ik ga vooruit, zowel op persoonlijk als op schools vlak.”
Ines Lamallem
Deelneemster aan Boost, laureate van de Prijs Laure Nobels – Waals-Brabant

Ines schrijft inderdaad al aan haar volgende boek. Ondertussen concentreert ze zich op haar studies, want ze wil leerkracht Frans worden. Dat spreekt voor zich.

« Santana », door Ines Lamallem, Ker Editions, oktober 2020, 94 p. (enkel in het Frans)

www.boostfortalents.be

Andere verhalen
Engagement dat inspireert!

“Ik stond er niet alleen voor”

Kwaliteit en innovatie

“Het Fonds Lisa heeft me niet enkel extra zelfvertrouwen gegeven, het heeft me ook gemotiveerd om net dat tikkeltje beter te doen.”
Maroi Ayadi

Boost Oostende heeft me laten openbloeien

Kwaliteit en innovatie Opleiding en ontwikkeling van talenten

“Door Boost wil ik me actief engageren voor vrouwenrechten.”
Stefanie

Sportpret voor ieder kind

Kwaliteit en innovatie

“Kwetsbare kinderen vallen vaak uit de boot voor zomerkampen. Daarom houden we Sportpret heel laagdrempelig.”
Aïlan Iriks
Oprichter Sportpret vzw

Andere projectoproepen

Belgodyssee 2024

Taalgemengde duo’s doorkruisen de Gemeenschappen in België om reportages te maken voor VRT, RTBF, Knack en L'Avenir.

Fonds Victor - oproep 2024

Leesplezier stimuleren bij kinderen en tieners, vooral bij jongeren in het eerste, tweede en derde middelbaar van het onderwijs in de Franse Gemeenschap.

Loopt binnenkort af!

Fonds Dominique De Graeve - oproep 2024

Een betere veiligheid van kinderen van 0 tot 12 jaar in het verkeer.

Loopt binnenkort af!

Andere evenementen

Prince Albert Fund - Open door session 2024

18/11/2024 19:00 Tot 18/11/2024 22:00

Infosessie voor talentrijke Belgische professionals die ervaring willen opdoen bij het beheer van internationale ‘business development’projecten voor een Belgisch bedrijf.

Andere Fondsen en filantropieformules

Andere persberichten

Diny De Vits en Heleen Delanghe winnen eerste scriptieprijs ‘Lokale Besturen en Maatschappelijke Dienstverlening’

Diny De Vits en Heleen Delanghe winnen de eerste scriptieprijzen ‘Lokale Besturen en Maatschappelijke Dienstverlening’ van de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten en KBS.

Jani Lambrechts en Max Romain winnen 19de editie van Belgodyssee-wedstrijd voor jonge journalisten

Jani Lambrechts (Thomas More) en Max Romain (IHECS) winnen dit jaar de Belgodyssee Prijs voor beloftevolle journalisten in spe.

Lucas Leffler wint een prijs voor zijn fotoproject in de Democratische Republiek Congo

Lucas Leffler wint de tweejaarlijkse prijs van het Fonds Sébastien van der Straten voor zijn fotoreportage in de kobaltmijnen in de Democratische Republiek Congo.