Verhaal

Sportpret voor ieder kind

Na maanden binnen zitten in te kleine appartementen snakken kinderen uit kwetsbare gezinnen naar spel en beweging. Sportpret, een vzw die hen laat kennismaken met verschillende sporten als opstapje naar een club, steekt deze zomer een tandje bij zodat meer kinderen zich kunnen uitleven. Om vlot op alle locaties te geraken, kreeg Sportpret hulp van het Nike Community Impact Fund.

In de hal van buurtcentrum Nova, op het Kiel in Antwerpen, staan dozen kiwi’s, appelen en pruimen klaar voor het jonge geweld dat elders in het gebouw aan het sporten is. Vandaag kunnen 35 kinderen zich hier uitleven tijdens de activiteiten van Sportpret. Terwijl op het gelijkvloers 15 kleutertjes tussen twee spelletjes door even rusten, klinkt gejoel vanuit de kelder, waar 20 lagereschoolkinderen proberen tijdens acrogym het begin van een piramide te bouwen.

Ze zijn vol energie en hevig, stelt Aïlan Iriks vast. De maandenlange lockdown heeft sporen nagelaten. Veel kinderen wonen in kleine appartementen, zonder een eigen plekje waar ze zich kunnen terugtrekken, zonder een tuin waar ze hun energie kwijtkunnen. Ook hun ouders snakken naar een paar uurtjes rust en stilte. Dat blijkt ook uit de vraag naar plekjes in de Sportpretweken, stelt Iriks vast. “Die was groter dan de voorbije jaren.”

Drempels slopen

Iriks stond zelf aan de wieg van Sportpret. Als vrijwilliger bij de Antwerpse armoedeorganisatie Moeders voor Moeders stelde hij vast dat er een tekort is aan een laagdrempelig vrijetijdsaanbod voor kwetsbare kinderen. De drempels zijn hoog voor deze gezinnen: de kostprijs, de afstand, de inschrijving. “Vaak zijn deze ouders ook zelf in armoede opgegroeid, ze hebben geen ervaring met dergelijke activiteiten. Ze kennen de meerwaarde van dit vrijetijdsaanbod niet.”

Dus creëerde Iriks het aanbod zelf. In 2016, op zijn achttiende, richtte hij Sportpret op, een vzw die kinderen in de zomer zoveel mogelijk sporten helpt te ontdekken. Sportpret sloopt de drempels die kinderen weghouden van zo’n aanbod. De activiteiten zijn gratis, op locaties die met bus of tram vlot bereikbaar zijn. Inschrijven gebeurt vlak voor de zomer. “Deze ouders hebben zoveel om het hoofd, die denken niet aan inschrijven in januari.” Sportpret gebruikt iconen en symbolen op de formulieren zodat ze ook voor ouders die het Nederlands niet goed machtig zijn, vlot in te vullen zijn.

Extra corona-zorgen

Om ouders te overtuigen van de meerwaarde van de activiteiten voor hun kinderen, werkt Iriks via kansarmoedeorganisaties en sociale kruideniers, of het OCMW. “We gebruiken hen als ankerpunten. Zij weten hoe ze ouders over de streep kunnen halen, ze hebben een vertrouwensband met die gezinnen.” Corona bemoeilijkte deze toeleiding dit jaar. Veel organisaties gingen dicht tijdens de lockdown en moesten nadien veel achterstand inhalen. “Zorgen dat mensen geld hebben of een woning, is dan dringender dan vrije tijd voor kinderen.”

Dit terwijl het voor kwetsbare gezinnen nog moeilijker geworden is om een plekje te vinden voor een sportactiviteit voor hun kind deze zomer. De vraag is nog groter dan anders. Veel meer gezinnen brengen dit jaar de vakantie door in eigen land. “Zomerkampen zitten vol met kinderen uit de middenklasse”, zegt Iriks. “Kwetsbare kinderen vallen uit de boot.”

Bestelwagen

Sportpret laste daarom extra dagen in op de locaties in Antwerpen, Turnhout, Leuven, Brussel, Sint-Niklaas en Genk – “gelukkig bieden zich sinds de coronacrisis ook spontaan veel meer vrijwilligers aan”. Zeven locaties, dat is veel materiaal dat heen en weer moet. Bovendien wil Sportpret, in het licht van corona, ook vaker openluchtactiviteiten op verplaatsing kunnen organiseren. Daar heeft het een bestelwagen voor nodig. Maar ook hier strooide corona roet in het eten.

“Ik had er een besteld in januari. We hadden een aantal benefiets op stapel staan dit voorjaar, we wilden daar enkele duizenden euro’s ophalen om de bestelwagen te kunnen betalen.” Door de lockdown vielen de fondsenwervingsacties weg, en Sportpret heeft structurele financiering noch reserve. Gelukkig was er de corona-oproep van het Nike Community Impact Fund, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, waarlangs Sportpret 15.000 euro kreeg voor de aankoop van de bestelwagen.

Hij staat nu te blinken voor de deur van Buurtcentrum Nova, met Sportpret in vrolijke letters op de zijkant en een zelfgemaakte plank als bodem voor de laadbak – “we hebben geen euro meer uitgegeven dan nodig was”. Het materiaal voor de Sportpretweken kan nu makkelijk heen en weer, net als het fruit voor de kinderen.

“Kwetsbare kinderen vallen vaak uit de boot voor zomerkampen. Daarom houden we Sportpret heel laagdrempelig.”
Aïlan Iriks
Oprichter Sportpret vzw

Sportpret gebruikt de sportdagen namelijk ook om kinderen wat te leren over gezonde voeding. De deelnemertjes oefenen er ook hun Nederlands, hun sociale vaardigheden en de (fijn-)motorische vaardigheden die ze zullen nodig hebben op school, onder andere om te leren schrijven. In volle coronacrisis zijn vzw’s als Sportpret de missing link tussen kinderen en school.

Over de Nike Community Fondsen

Via de projectoproep Nike COVID-19 Community Youth Sport Fund, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, krijgen partnerorganisaties van Nike steun om de dringendste noden ten gevolge van de coronacrisis voor maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren te lenigen. Sportpret is een van deze organisaties. Daarnaast lanceert de Koning Boudewijnstichting ook jaarlijks een oproep van het Nike Community Impact Fund om initiatieven te steunen die sport en bewegen inzetten om kwetsbare kinderen en jongeren (nog) beter te integreren in de samenleving. Sinds 2015 ondersteunde het Nike Community Impact Fund in België 84 projecten voor een totaalbedrag van 473.500 euro.

https://communityimpact.nike.com/ncif

Andere verhalen
Engagement dat inspireert!

“Ik stond er niet alleen voor”

Kwaliteit en innovatie

“Het Fonds Lisa heeft me niet enkel extra zelfvertrouwen gegeven, het heeft me ook gemotiveerd om net dat tikkeltje beter te doen.”
Maroi Ayadi

Boost Oostende heeft me laten openbloeien

Kwaliteit en innovatie Opleiding en ontwikkeling van talenten

“Door Boost wil ik me actief engageren voor vrouwenrechten.”
Stefanie

Ines: voorbestemd voor grootse dingen

Kwaliteit en innovatie

“Boost is een geweldig avontuur. Er gaat een hele wereld voor mij open, en ik ga vooruit, zowel op persoonlijk als op schools vlak.”
Ines Lamallem
Deelneemster aan Boost, laureate van de Prijs Laure Nobels – Waals-Brabant

Andere projectoproepen

Professionele leergemeenschappen rond verlies van talent bij leerkrachten

Professionele begeleiding van schooloverstijgende PLG's die werken aan concrete acties rond een innovatief HRM-beleid op school.

Open

Prijs Rita Ghesquiere

Prijs voor een persoon of groep van personen die zich inzet voor leesbevordering bij kinderen en jongeren, waarbij kinder- en jeugdboeken een centrale rol spelen.

Open

Steun aan erkende Vlaamse jeugdbewegingen

Steun aan erkende Vlaamse jeugdbewegingen

Open

Andere evenementen

Prince Albert Fund - Open door session 2024

18/11/2024 19:00 Tot 18/11/2024 22:00

Infosessie voor talentrijke Belgische professionals die ervaring willen opdoen bij het beheer van internationale ‘business development’projecten voor een Belgisch bedrijf.

Andere Fondsen en filantropieformules

Rita Ghesquiere (Fonds)

Creatief lezen en schrijven van kinderen en jongeren bevorderen, met een bijzonder aandacht voor projecten in binnen-en buitenland die kansarme jongeren via verhalen groeikansen …

Frankrijk België voor culturele, wetenschappelijke, academische en taalkundige samenwerking (Fonds)

Het doel van het fonds is bij te dragen aan projecten die door de Dienst Culturele Actie en Samenwerking van de Franse ambassade zijn aangewezen.

Andere persberichten

Diny De Vits en Heleen Delanghe winnen eerste scriptieprijs ‘Lokale Besturen en Maatschappelijke Dienstverlening’

Diny De Vits en Heleen Delanghe winnen de eerste scriptieprijzen ‘Lokale Besturen en Maatschappelijke Dienstverlening’ van de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten en KBS.

Jani Lambrechts en Max Romain winnen 19de editie van Belgodyssee-wedstrijd voor jonge journalisten

Jani Lambrechts (Thomas More) en Max Romain (IHECS) winnen dit jaar de Belgodyssee Prijs voor beloftevolle journalisten in spe.

Lucas Leffler wint een prijs voor zijn fotoproject in de Democratische Republiek Congo

Lucas Leffler wint de tweejaarlijkse prijs van het Fonds Sébastien van der Straten voor zijn fotoreportage in de kobaltmijnen in de Democratische Republiek Congo.