De energieprestaties van sociale woningen in België verbeteren: kosten-baten analyse en aanbevelingen
Synthesenota over de aanbevelingen om de energie-efficiëntie van het sociale woningpark te verhogen en tegelijk de energiearmoede van de sociale huurders te verminderen.
Waarover gaat het?
De meest recente editie van de ‘Barometer Energiearmoede’, die jaarlijks gepubliceerd wordt door het platform, geeft aan dat in 2015 tot 21 % van de Belgische huishoudens getroffen wordt door minstens één vorm van energiearmoede.
Gezinnen met lage inkomens, vaak (sociale) huurders zijn erg kwetsbaar voor energiearmoede. Energiearmoede kan een enorme impact hebben op hun leven, niet alleen op financieel vlak, maar ook op hun sociale integratie in de maatschappij én op hun welzijn.
Eén van de belangrijkste oorzaken van energiearmoede bij sociale huurders is de verouderde staat van een deel van het sociale woningpark. Hoewel reeds grote inspanningen werden geleverd door de regionale overheden, huisvestingsmaatschappijen en privé-eigenaars blijft de energieperformantie van een deel van het sociale woningpark ondermaats. Alleen al het patrimonium van de sociale huisvestigingsmaatschappijen telt over heel België ongeveer 292 000 woningen. In Vlaanderen kan ongeveer 40 % van dit patrimonium momenteel nog geklasseerd worden als ‘zeer energieverslindend’. In Brussel loopt dit zelfs op tot 44 % en in Wallonië zou tot 63 % van het patrimonium van de huisvestingsmaatschappijen zeer energie-inefficiënt zijn. Bijkomend kan worden opgemerkt dat ook de energie-efficiëntie van woningen die niet als ‘zeer energie-inefficiënt’ ook voor verbetering vatbaar is.
Het Platform tegen Energiearmoede, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, heeft rond dit thema gewerkt. Deze synthesenota is het resultaat van de discussies van het platform. Deze nota omvat enerzijds aanbevelingen die moeten leiden tot het verbeteren van de energie-efficiëntie van sociale woningen en het terugdringen van energiearmoede bij sociale huurders. Anderzijds bevat de paper ook de belangrijkste resultaten van een onderzoek uitgevoerd door Isis Consult rond de “Kosten en maatschappelijke voordelen van de strijd tegen energiearmoede in het sociale woningpark”.