Culturele mecenaatsrekening voor musea

Fondsen werven om een collectie van publiek erfgoed te valoriseren.

Beheert uw vereniging of organisatie een collectie van publiek erfgoed in België? Heeft ze een project om dit erfgoed in de kijker te zetten en toegankelijk te maken voor het brede publiek (via een publicatie, tentoonstelling, video, website…)? Heeft ze bijkomende middelen nodig om dit project te realiseren?

Met een culturele mecenaatsrekening voor musea, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, zamelt u in alle transparantie fondsen in bij mecenassen. Uw project krijgt meer zichtbaarheid en uw schenkers zijn zeker dat hun giften goed terechtkomen.

Looptijd

De culturele mecenaatsrekening voor musea heeft een looptijd van anderhalf jaar. Ze wordt afgesloten zodra het bedrag dat nodig is voor het project bereikt is, of zodra de looptijd voorbij is.

Werking

De culturele mecenaatsrekening voor musea wordt geopend na goedkeuring door het Bestuurscomité van het Erfgoedfonds van de Koning Boudewijnstichting. Na de oprichting staat uw vereniging of organisatie in voor de fondsenwerving. Uw project krijgt niet alleen erkenning: de Stichting garandeert ook dat het geld wel degelijk aangewend wordt voor dat specifieke project en ze regelt de fiscale aspecten.

Budget

Het budget wordt bepaald in functie van het goedgekeurde project; er is een minimum noch een maximum. Om haar eigen activiteiten te financieren is de Koning Boudewijnstichting gemachtigd een afhouding van 100 euro te doen op de eerste giften overgemaakt voor projecten met een budget onder 10.000 euro, en 500 euro vanaf een budget van 10.000 euro.

Fiscaliteit

Giften vanaf 40 euro op rekening IBAN: BE10 0000 0000 0404 – BIC: BPOTBEB1 van de Koning Boudewijnstichting ten voordele van de culturele mecenaatsrekening voor musea geven recht op een belastingvermindering van 45% van het gestorte bedrag. Dit vindt u terug op het fiscaal attest dat de Koning Boudewijnstichting aflevert.

Contact

Laura Hérion
herion.l@kbs-frb.be
+32 2 549 03 02

Verhalen
Engagement dat inspireert!

“Voor wie digitaal niet mee is, kan de wereld erg klein worden”

Digitale inclusie

“In eerste instantie gaat het digitaal op weg helpen over luisteren en inleven in hun leefwereld. Van daaruit proberen we mensen sterker te maken.”
Mirjam Bonner
medewerker bij Welzijnsschakels

Forbidden Colours: een veilige haven voor iedereen

Kansarmoede en uitsluiting

"Bij Forbidden Colours zie ik diezelfde drang om een plek te creëren waar mensen niet worden uitgesloten. Een plek waar het niet is ‘wij tegen zij’, maar ‘wat verbindt ons met hen?’"
Lukas Dhont

Bewuste keuze voor filantropie: Forest Whitaker steunt ‘Be Philanthropy 2023’