Zorgzame buurten
De Koning Boudewijnstichting coördineert een tijdelijk consortium om voor de projecten Zorgzame Buurten een begeleidings-en ondersteuningsprogramma te realiseren.
Waarover gaat het?
In juni 2021 lanceerde Vlaams Minister van Welzijn, Volksgezondheid, Gezin en Armoedebestrijding twee projectoproepen Zorgzame Buurten: één in Vlaanderen en één in Brussel, in samenwerking met de Vlaamse Gemeenschapscommissie. Welzijns- en zorgorganisaties, lokale besturen (in Vlaanderen) en zorgraden van eerstelijnszones konden samen met hun netwerk een project indienen. Binnen deze oproep worden 132 Zorgzame Buurten in Vlaanderen en Brussel ondersteund. Deze lokale initiatieven krijgen naast middelen ook een intensieve begeleiding. De begeleidings- en ondersteuningsopdracht werd aan de Koning Boudewijnstichting toevertrouwd en wordt gerealiseerd in samenwerking met een consortium en met een team van 12 coaches.
Vragenwaaier voor zorgzame buurten
Een zorgzame buurt is een buurt waar met oog voor mekaar wordt samengewerkt en samengeleefd. Dat ontstaat niet vanzelf, al is het engagement nog zo groot. Je moet er samen over nadenken, je ideeën, plannen en aanpak op mekaar afstemmen, en daar (veel) tijd in stoppen. Ontdek de vragenwaaier Denken en doen. Deze geeft de aanzet om na te denken, en zo tot een doordachte, betekenisvolle aanpak te komen in jullie zorgzame buurt.
De twaalf coaches ondersteunden twee jaar lang de 132 buurten en bundelden een selectie van relevante vragen die ze tijdens hun coaching tegenkwamen, om bestaande en nieuwe buurten op weg te helpen met hun zorgzame buurt.
Bekijk ook zeker de toolbox, gemaakt door het Steunpunt Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, waarin je allerhande ondersteunende methodieken, vormingen, voorbeelden etc. terugvindt die je verder op weg helpen in de uitbouw van jullie zorgzame buurt.