Verfraaiing van de openbare ruimte in Brussel: 10 jaar Fonds Matelart
Brussel heeft veel groene ruimtes, pleinen, parken en openbare tuinen waar inwoners een frisse neus halen en elkaar ontmoeten. Sommige van die plaatsen kunnen een opwaardering gebruiken. Het Fonds Suzanne en Louise Matelart, dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting, ondersteunt al tien jaar projecten voor het verfraaien en herinrichten van kleine openbare ruimtes, om ze gezelliger of mooier te maken door er een artistieke dimensie aan toe te voegen. Momenteel loopt er trouwens een nieuwe projectoproep van het Fonds.
Het Fonds Suzanne en Louise Matelart werd in 2011 opgericht binnen de Koning Boudewijnstichting en wil de openbare ruimte (pleinen, rotondes, parken en tuinen) in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest verfraaien en opwaarderen. Elk jaar lanceert het Fonds een projectoproep voor de negentien Brusselse gemeenten die kleine openbare ruimtes willen renoveren en verfraaien door er een artistieke dimensie aan toe te voegen (bijvoorbeeld met een kunstwerk of een schilderij) of die er een gezelligere plek willen inrichten. Sinds zijn oprichting heeft het Fonds al steun verleend aan tien projecten, voor in totaal 123.250 euro.
Om het tienjarig bestaan van het Fonds te vieren, gaan de leden van het Bestuurscomité van het Fonds langs bij de winnaars van de afgelopen jaren:
· In Ukkel werd de Florida-rotonde verfraaid met het beeldhouwwerk 'De Ring' van de Ukkelse kunstenaar Raymond Glorie. Er werd ook gezorgd voor een duurzame aanplanting en extra straatmeubilair. Dit project onderschrijft het artistieke erfgoed van Ukkel en draagt tegelijk bij tot het opwaarderen en verfraaien van een ontmoetingsplaats voor alle inwoners van de wijk en de gemeente.
· In Vorst is de ingang van het Bemptpark heringericht als een tuin met verfplanten, met in het midden een kunstwerk van de kunstenares Tatiana Bohm, dat kleur onderzoekt via lichteffecten. Op die manier is er een ontmoetingsplaats gecreëerd voor verschillende doelgroepen; tegelijk is het een plek om weetjes uit te wisselen over het (botanische) verleden.
· In Sint-Pieters-Woluwe personaliseert het project ‘Colormonbanc’ de banken in de Cité de l'amitié via verschillende artistieke technieken. Dit initiatief van het jeugdcentrum Le Bunker is bedoeld om de sociale cohesie te versterken, banden te smeden tussen de generaties en het imago van de Cité te verbeteren.
· In Anderlecht, in de wijk Kuregem brachten de bewoners van de wijk zelf een reusachtige kleurrijke schildering aan op de muren van het Liverpoolplein. Dit project van het jeugdcentrum Rezolution geeft buurtbewoners via street art een middel om de woon- en ontmoetingsruimte mee vorm te geven, en tegelijk mee te werken aan de verfraaiing van hun wijk.
Momenteel loopt er een nieuwe projectoproep van het Fonds Suzanne en Louise Matelart. Aanvragen kunnen worden ingediend tot 9 november 2021.