Roerend erfgoed

De belangstelling voor de bescherming van roerend erfgoed stimuleren.

Beeldhouwwerken, schilderijen, decoratiestukken… Allemaal meesterwerken die getuigen van ons rijke erfgoed. De Koning Boudewijnstichting zet zich in voor de bescherming van betekenisvolle werken van ons roerend erfgoed om die te bewaren voor toekomstige generaties, via aankopen en schenkingen. Het Erfgoedfonds, dat beheerd wordt door de Stichting, maakt meer dan 25.000 werken en duizenden historische documenten toegankelijk, tentoongesteld in publieke collecties in het hele land. Verzamelaars die hun collecties in stand willen houden en de zichtbaarheid ervan garanderen, vinden in de Stichting een betrouwbare en nauwgezette partner, die luistert naar hun behoeften.

• de collectie van het Erfgoedfonds in België en in Europa ontsluiten, via de beurs BRAFA, tentoonstellingen, publicaties, digitale communicatie…;
  • steun aan projecten van musea en verenigingen actief op het vlak van erfgoed voor aankopen, restauraties, publicaties en opleidingen;
  • bevorderen van filantropie van mecenassen en verzamelaars;
  • vernieuwende projecten uitvoeren met Belgische en buitenlandse partners.

Roerend erfgoed maakt deel uit van het programma Erfgoed en cultuur

Meer informatie op erfgoed-kbs.be

Culturele Mecenaatsrekening - Museum - 2024B

Geld inzamelen voor de herwaardering van uw openbare erfgoedcollectie door een project dat binneneen duidelijke tijdspanne en budget wordt gerealiseerd.

Prix Robert Beaujean 2024- Projectoproep voor individuen

Het belonen van de verwezenlijker van een waardevol werk op het gebied van de Waalse archeologie of geschiedenis.

Prix Robert Beaujean 2024 - Projectoproep voor organisaties

Université de Liège-Communauté française

Restauratie Wittert-manuscript, uniek voorbeeld van 12e-eeuwse verluchting in Maasstreek

Restauratie van de slecht bewaarde miniaturen voorbereiden via wetenschappelijk onderzoek/testen, om de geklasseerde Schat van de FW-B (2018), duurzaam te bewaren.

Stichting voor architectuur en kunst (STAK)

Wandschildering in het auditorium van het Paviljoen Vandenhove

Steun voor een wandschildering van Koen van den Broek in het Paviljoen Vandenhove, interfacultair centrum rond architectuur en kunst, naast de Boekentoren van de UGent.

Université de Liège-Communauté française

Grants 2021 Fonds David Constant

Een reeks uitmuntende wetenschappelijke activiteiten organiseren in de Rechtsfaculteit van de Universiteit Luik, met de steun van het Fonds David Constant.

Evenementen

Reizen/Landschappen – Christian Dotremont. Een fototentoonstelling van Georges A. Bertrand

11/06/2022 10:00 Tot 02/10/2022 17:00

Fotografische tentoonstelling naar aanleiding van het 100e geboortejaar van Christian Dotremont waarbij foto’s van Georges Bertrand in dialoog treden met gedichten van Dotremont.

Filmavond ter nagedachtenis van Myriam Garfunkel 2022

07/10/2022 19:00 Tot 07/10/2022 20:50

Vertoning van de film The Old Homestead, James Cruze, Verenigde Staten, 109'

BRAFA Art Fair 2023

29/01/2023 10:00 Tot 05/02/2023 19:00

De Koning Boudewijnstichting neemt deel aan de BRAFA Art Fair en presenteert er haar recentste aanwinsten, om haar acties rond erfgoed en cultuur kenbaar te maken.

Partnerschappen, opdrachten en specifieke initiatieven

Erfgoedfonds

Sinds 1988 zet het Fonds zich in om kunstwerken in België te houden, te conserveren en onder de aandacht van een breed publiek te brengen. Aangekochte werken en documenten worden…

Pierre en Colette Bauchau (Fonds)

Het sierstel van Rubens gerealiseerd door Théodore I de Rasier (1635-1636) bewaren en promoten in België en in het buitenland.

Sophie Wittemans (Fonds)

De doelstelling van het Fonds is het aanmoedigen van onderzoek naar de geschiedenis van de gidsen- en scoutsbewegingen in België, met het oog op publicaties.

Grenadiers van Montenaken Burgerzin, volharden en mededogen - Landen (Projectrekening)

Aankopen/laten maken van Belgische legeruniformen, model 1830, op vraag van de Grenadiers van Montenaken, met als slogan 'Volharden, doorzetten, medeleven en herdenken'.

De Schat van Oignies, een uitzonderlijke verzameling edelsmeedkunst uit de 13de eeuw, voor het eerst bijna volledig te zien buiten België

08 02 2024

Van 19 maart tot 20 oktober 2024 presenteert het Musée de Cluny in Parijs een selectie van de mooiste edelsmeedwerken uit de Schat van Oignies, eigendom van de KBS.

Van een zeldzame ‘Madonna met Kind’ uit de 17de eeuw tot meesterwerken van Rops en Khnopff en een uniek magazine van de Belgische surrealisten: de Koning Boudewijnstichting toont een selectie van diverse topstukken op BRAFA

10 01 2024

Dit jaar kunt u op de stand van de KBS opnieuw enkele topstukken ontdekken uit het Belgisch erfgoed, die de KBS recentelijk verwierf voor haar publieke collecties.

17de-eeuws beeldhouwwerk van Jan van Delen keert terug naar de Zavelkerk

22 11 2023

Het 17de-eeuws beeldhouwwerk 'Barmhartigheid' van Jan van Delen keert terug naar haar oorspronkelijke plaats in de Sint-Ursulakapel in de O.L.V. Ter Zavelkerk te Brussel.

Ere wie ere toekomt

Roerend erfgoed

"In de 15de en 16de eeuw produceerde Brussel veel van deze zogeheten Brabantse retabels die toen in heel Europa enorm populair waren."
Emmanuelle Mercier
verantwoordelijke van de afdeling voor onderzoek en conservatie/restauratie van beeldhouwwerken van het KIK

‘De Wonderbare Visvangst’ hersteld in zijn oorspronkelijke glorie

Roerend erfgoed

“Er is maar een beperkt aantal schilderijen waarvoor Rubens een directe opdracht kreeg voor een specifieke kerk. Dit is er een van.”
Wim Hüsken
projectleider van de restauratie

De man met de hamer: Sam Matthijs volgt opleiding tot kunstsmid

Roerend erfgoed

"Ik wil unieke objecten maken, geen serieproducten die je in elke winkel kan kopen."
Sam Matthijs
Kunstsmid in opleiding, bursaal Platform voor Opleiding en Talent