Roerend erfgoed

De belangstelling voor de bescherming van roerend erfgoed stimuleren.

Beeldhouwwerken, schilderijen, decoratiestukken… Allemaal meesterwerken die getuigen van ons rijke erfgoed. De Koning Boudewijnstichting zet zich in voor de bescherming van betekenisvolle werken van ons roerend erfgoed om die te bewaren voor toekomstige generaties, via aankopen en schenkingen. Het Erfgoedfonds, dat beheerd wordt door de Stichting, maakt meer dan 25.000 werken en duizenden historische documenten toegankelijk, tentoongesteld in publieke collecties in het hele land. Verzamelaars die hun collecties in stand willen houden en de zichtbaarheid ervan garanderen, vinden in de Stichting een betrouwbare en nauwgezette partner, die luistert naar hun behoeften.

Onze acties

  • de collectie van het Erfgoedfonds in België en in Europa ontsluiten, via de beurs BRAFA, tentoonstellingen, publicaties, digitale communicatie…;
  • steun aan projecten van musea en verenigingen actief op het vlak van erfgoed voor aankopen, restauraties, publicaties en opleidingen;
  • bevorderen van filantropie van mecenassen en verzamelaars;
  • vernieuwende projecten uitvoeren met Belgische en buitenlandse partners.

Roerend erfgoed maakt deel uit van het programma Erfgoed en cultuur

Meer informatie op erfgoed-kbs.be

Projectoproepen

Fonds Claire et Michel Lemay - Projectoproep 2024

Projecten die een onmiskenbare impact hebben op de sociaaleconomische ontwikkeling van Picardisch Wallonië. Trefwoorden zijn: creativiteit, vernieuwing, competenties en perspecti…

Open

Fonds Jean-Jacques Comhaire - Projectoproep 2023 - Steun aan projecten

Steun aan onderzoek op het gebied van archeometrie, waarbij men gebruik maakt van natuurwetenschappelijke methoden en technieken bij archeologisch en (kunst)historisch onderzoek.

Bekendgemaakt

Fonds Jean-Jacques Comhaire - Prijs Jean-Jacques Comhaire 2023

Prijs voor jonge onderzoeker (max. 35 jaar) die vernieuwend werk heeft verricht op het gebied van archeometrie.

Bekendgemaakt

Kregen steun

Cinematek/ Cinémathèque royale de Belgique

Fonds Myriam Garfunkel: Restaureren stille films door CINEMATEK

Restaureren van 'Laster der Menschheit' (1927, Rudolf Meinert) en 'The Old Homestead' (1922, James Cruze) door Digilab CINEMATEK i.s.m. Fonds Myriam Garfunkel.

Fondation Ars Mechanica

Fondation Ars Mechanica, erfgoed van de Herstal Groep, strategisch plan voor 2023

Het industrieel erfgoed van de Groep Herstal verzamelen, beschermen en opwaarderen om de herinneringen aan het rijke industriële verleden van Luik en de wereld te bewaren.

Middelheim Promotors

Beeldhouwwerk ‘Why does Strange Fruit always look so Sweet’

Aankoop van het beeldhouwwerk ‘Why does Strange Fruit always look so Sweet’ voor het Middelheimmuseum in Antwerpen.

Evenementen

Reizen/Landschappen – Christian Dotremont. Een fototentoonstelling van Georges A. Bertrand

11/06/2022 10:00 Tot 02/10/2022 17:00

Fotografische tentoonstelling naar aanleiding van het 100e geboortejaar van Christian Dotremont waarbij foto’s van Georges Bertrand in dialoog treden met gedichten van Dotremont.

Filmavond ter nagedachtenis van Myriam Garfunkel 2022

07/10/2022 19:00 Tot 07/10/2022 20:50

Vertoning van de film The Old Homestead, James Cruze, Verenigde Staten, 109'

BRAFA Art Fair 2023

29/01/2023 10:00 Tot 05/02/2023 19:00

De Koning Boudewijnstichting neemt deel aan de BRAFA Art Fair en presenteert er haar recentste aanwinsten, om haar acties rond erfgoed en cultuur kenbaar te maken.

Partnerschappen, opdrachten en specifieke initiatieven

Erfgoedfonds

Sinds 1988 zet het Fonds zich in om kunstwerken in België te houden, te conserveren en onder de aandacht van een breed publiek te brengen. Aangekochte werken en documenten worden…

Fondsen en filantropieformules

Mu.ZEE (Fonds)

Steunt de museale, wetenschappelijke, educatieve en participatieve werking van Mu.ZEE, het enige museum dat kunst in België vanaf 1860 tot nu verzamelt, presenteert en onderzoekt…

Abbé Manoël de la Serna (Fonds)

Restaureren, conserveren en verwerven van oude boeken en historische documenten voor de Koninklijke Biblioheek van België.

De Wilde Plas

Giften verzamelen voor het artistiek renoveren van 18 minigolfbanen op Linkeroever, om een fijne, speelse, culturele en laagdrempelige groene ontmoetingsplek te blijven.

Press Releases

De Schat van Oignies, een uitzonderlijke verzameling edelsmeedkunst uit de 13de eeuw, voor het eerst bijna volledig te zien buiten België

08 02 2024

Van 19 maart tot 20 oktober 2024 presenteert het Musée de Cluny in Parijs een selectie van de mooiste edelsmeedwerken uit de Schat van Oignies, eigendom van de KBS.

Van een zeldzame ‘Madonna met Kind’ uit de 17de eeuw tot meesterwerken van Rops en Khnopff en een uniek magazine van de Belgische surrealisten: de Koning Boudewijnstichting toont een selectie van diverse topstukken op BRAFA

10 01 2024

Dit jaar kunt u op de stand van de KBS opnieuw enkele topstukken ontdekken uit het Belgisch erfgoed, die de KBS recentelijk verwierf voor haar publieke collecties.

17de-eeuws beeldhouwwerk van Jan van Delen keert terug naar de Zavelkerk

22 11 2023

Het 17de-eeuws beeldhouwwerk 'Barmhartigheid' van Jan van Delen keert terug naar haar oorspronkelijke plaats in de Sint-Ursulakapel in de O.L.V. Ter Zavelkerk te Brussel.

Verhalen

Ere wie ere toekomt

Roerend erfgoed

"In de 15de en 16de eeuw produceerde Brussel veel van deze zogeheten Brabantse retabels die toen in heel Europa enorm populair waren."
Emmanuelle Mercier
verantwoordelijke van de afdeling voor onderzoek en conservatie/restauratie van beeldhouwwerken van het KIK

‘De Wonderbare Visvangst’ hersteld in zijn oorspronkelijke glorie

Roerend erfgoed

“Er is maar een beperkt aantal schilderijen waarvoor Rubens een directe opdracht kreeg voor een specifieke kerk. Dit is er een van.”
Wim Hüsken
projectleider van de restauratie

De man met de hamer: Sam Matthijs volgt opleiding tot kunstsmid

Roerend erfgoed

"Ik wil unieke objecten maken, geen serieproducten die je in elke winkel kan kopen."
Sam Matthijs
Kunstsmid in opleiding, bursaal Platform voor Opleiding en Talent