Met Europese eenheid en empathie tegen COVID-19
Goed nieuws uit Europa in het midden van de pandemie: de Europeanen zijn zeer bereid de regels voor de bestrijding van COVID-19 na te leven en als één geheel op te treden om de crisis te boven te komen. Dat is de conclusie van een eupinions-onderzoek dat 13.000 EU-burgers heeft ondervraagd. eupinions is een initiatief van de Bertelsmann Stiftung om de publieke opinie in Europa te onderzoeken. Het heeft hiervoor een partnerschap met de Koning Boudewijnstichting.
89 procent van alle Europeanen vindt dat de EU een grotere rol moet spelen in de bestrijding van de pandemie en 91 procent vindt dat de lidstaten tijdens de crisis nauwer moeten samenwerken.
Een selectie van de grafieken wordt hier gepresenteerd.
In heel Europa is er weinig neiging om één land de schuld te geven voor het uitbreken van de pandemie. In tegenstelling tot de eurocrisis - toen de inspanningen om de crisis te beheersen lang werden afgeremd door destructieve pogingen om schuldigen aan te wijzen - zijn de Europeanen deze keer niet geneigd om andere landen met de vinger te wijzen. In totaal wijst 72 procent niet één land als schuldige aan. In België denkt 63 procent er zo over.
De Europese gedachte krijgt een extra impuls door een andere factor die is bevraagd in de eupinionsenquête, die in juni 2020 is gehouden: Europeanen met een hoog niveau van empathie zijn meer bereid om deel te nemen aan collectieve inspanningen. Dat geldt zowel voor de individuele inspanningen als voor de inspanningen van Europa als geheel. In het algemeen zegt 90 procent zich te houden aan de COVID-19 regels die door hun regering zijn opgesteld, terwijl 70 procent zegt een masker te dragen als er veel andere mensen aanwezig zijn. Van de Europeanen die een hoog niveau van empathie tonen, zegt 93 procent zich te houden aan de regels voor de bestrijding van COVID-19, tegenover 86 procent voor de minder empathische mensen. Ook zegt 76 procent van de zeer empathische respondenten consequent een masker te dragen, terwijl 64 procent van de minder empathische respondenten hetzelfde zegt.
Politici hebben een bijzondere verantwoordelijkheid
Dat betekent dat de Europese staatshoofden en regeringsleiders erop kunnen blijven rekenen dat de overgrote meerderheid van de Europeanen hun brede beleid ter bestrijding van de crisis zal steunen. "Empathie is een waardevolle hulpbron om de steun van de Europese burgers te krijgen voor een gemeenschappelijk Europees beleid", zegt Isabell Hoffmann, co-auteur van de studie en initiatiefnemer van eupinions.
In de hele EU zijn er iets meer mensen met een hoog empathisch niveau (55 procent) dan met een laag niveau (45 procent). Vrouwen (65 procent), mensen die ouder zijn (61 procent van de 56 tot 70-jarigen) en mensen die zich identificeren als politiek links van het centrum (61 procent) zijn empathischer dan mensen die jonger, welvarender zijn of zichzelf zien als politiek rechts van het centrum.
De niveaus van empathie variëren ook met de partijvoorkeur. In België is de empathie het grootst bij de aanhangers van de PvdA-PTB (Belgische Arbeiderspartij) aan beide zijden van het land en het laagst bij de aanhangers van de N-VA en het Vlaams Belang in Vlaanderen en DéFI in de Federatie van Wallonië en Brussel.
Zoals onderzoek heeft aangetoond, is het inlevingsvermogen een eigenschap die van persoon tot persoon verschilt, maar die ook kan worden versterkt of verzwakt door externe triggers. "Politici zouden er dus goed aan doen om effectief gebruik te maken van deze factor", zegt Hoffmann. "Ze dragen een bijzondere verantwoordelijkheid, omdat ze door hun stijl en retoriek de toon van het publieke debat kunnen bepalen en zo de houding van het publiek aanzienlijk kunnen beïnvloeden. Veel mensen zijn maar al te graag bereid te geloven dat de wereld vol egoïsten zit, maar de pandemie heeft ons laten zien dat mensen zich graag willen inzetten voor het algemeen belang."
Aanvullende informatie
eupinions is het instrument van de Bertelsmann Stiftung om de publieke opinie in Europa te onderzoeken en werd ontwikkeld in samenwerking met Prof. Catherine de Vries van de Bocconi Universiteit in Milaan en Dalia Research in Berlijn. Het werkt in partnerschap met de Koning Boudewijnstichting. Vier keer per jaar worden EU-burgers ondervraagd over Europese kwesties. De enquête waarvan hier sprake, vond plaats in juni 2020 en is met 12.956 respondenten representatief voor de EU als geheel en voor zeven lidstaten: Duitsland, Frankrijk, Italië, Polen, Spanje, Nederland en België. Gedetailleerde informatie over de gebruikte methodologie is te vinden in de bijlage bij het onderzoek.
De studie en andere gegevens van de enquête in de hele EU zijn tevens beschikbaar op www.eupinions.eu.
Over de Bertelsmann Stiftung: Mensen inspireren. De toekomst vormgeven.
De Bertelsmann Stiftung zet zich in voor maatschappelijke participatie voor iedereen - politiek, economisch en cultureel. De thema's die zij aansnijdt zijn onderwijs, democratie, Europa, gezondheid, waarden en economie. Daarbij richt zij zich op de mensen, want alleen zij kunnen de wereld veranderen en beter maken. De stichting deelt kennis, bevordert expertise en ontwikkelt oplossingen.