Circulaire economie: 250.000 euro voor zes vernieuwende initiatieven
Het ING Fonds voor een meer Circulaire Economie, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, ondersteunt al enkele jaren projecten voor opleiding en tewerkstelling in beroepen die natuurlijke hulpbronnen optimaal gebruiken. Het Fonds selecteerde zes vernieuwende initiatieven. Ze krijgen in totaal 250.000 euro. Deze projecten willen mensen aan het werk helpen, die het moeilijk hebben op de arbeidsmarkt en tevens ook de levensduur van voorwerpen en materialen verlengen.
Zes organisaties die ijveren voor een meer circulaire economie, verspreid over heel België, krijgen in totaal 250.000 euro – elk project wordt ondersteund voor een bedrag tussen 35.000 en 50.000 euro. Dit brengt het aantal projecten dat sinds de oprichting in 2018 van het ING Fonds voor een meer Circulaire Economie steun kreeg op 67, voor een totaalbedrag van ruim 1,6 miljoen euro.
Hieronder vindt u een overzicht van drie Vlaamse projecten:
• In Leuven stimuleert AtelierCirculer de transitie naar een circulaire bouw door bouwmaterialen een tweede leven te geven. Samen met een kenniscentrum in sociale economie wordt professionalisering ondersteund en opschaling gefaciliteerd. AtelierCirculer focust op de (schaal)voordelen van samenwerking en dienstverlening voor atelierverhuur, verkopen van en bouwen met recuperatiemateriaal.
• In Kortrijk gebruikt Vlaskoestiek Vlastic, een nieuw materiaal uit een reststroom van de vlasindustrie. Het materiaal is 100% natuurlijk, composteerbaar, licht en poreus, en daardoor ook akoestisch. Vlaskoestiek wil akoestische en duurzame toepassingen in de breedste zin uitbouwen. Het zet in op sociaal ondernemen met hands-on circulaire ontwerpen.
• In Antwerpen maakt ERTS nieuwe stads- en racefietsen op basis van weesfietsen. Ze ontmantelen oude frames en passen deze aan zodat ze uniform geüpgraded kunnen worden naar nieuwe fietsen met hedendaagse technologie (elektrische fietsen).
Over de Fondsen waarmee ING België aan de samenleving bijdraagt
In 2005 richtte ING België een eerste filantropisch Fonds op bij de Koning Boudewijnstichting, om sociale actoren te ondersteunen die hun energie en creativiteit inzetten voor een reeks maatschappelijke kwesties. Later kwamen daar andere Fondsen bij. In 2023 heeft ING België haar bijdrage gedaan via het ING Fonds voor een meer Circulaire Economie, het ING Fonds voor een Digitale Inclusieve Samenleving, het Fonds voor Financiële Geletterdheid en het ING Fonds voor Duurzame Gebouwen. Sinds 2005 zijn via de Fondsen waaraan ING heeft bijgedragen, al 787 projecten ondersteund via projectoproepen en andere activiteiten voor in totaal 9,7 miljoen euro.