Werken in de zorg. Naar een nieuwe toekomst.

Waarover gaat het?
Al geruime tijd krijgen we uit de zorgsector alarmsignalen: er zijn handen en hoofden te kort. Hoe kunnen we dat verhelpen? Hoe houden we de zorg toegankelijk en kwaliteitsvol? Twee nieuwe publicaties van de Koning Boudewijnstichting focussen op wat de diverse stakeholders kunnen doen.
De vraag naar meer handen aan het bed overschrijdt vandaag het aanbod: dat is kort samengevat het probleem van de (eerstelijns)zorg en dus ook van de thuiszorg in België. De zorgnoden nemen niet alleen toe, ze worden ook complexer. Ook de instroom in de sector volstaat niet langer om de uitstroom van medewerkers het hoofd te bieden. Door een tekort aan personeel in de zorg en op de arbeidsmarkt in het algemeen ontstaat er een enorme druk. Dat leidt tot een aantal knelpuntberoepen binnen de sector: door kwantitatieve tekorten (te weinig werkzoekenden), door kwalitatieve tekorten (werkzoekenden zonder de juiste competenties) en door de specifieke arbeidsomstandigheden. Hierdoor ervaart men een gestegen werkdruk. Dat veroorzaakt spanningen en leidt tot tekorten en wachtlijsten. Dit is overigens niet enkel een Belgisch probleem. Dit is spijtig want zorgen voor de medemens behoort tot de meest universele, belangrijke en gekoesterde waarden van de mens. Of zoals een zorgverlener het uitdrukt: ‘Dit is het mooiste vak in de wereld’.
De sector van de eerstelijnszorg en zijn vele organisaties zullen zichzelf moeten heruitvinden en herorganiseren, zoveel is duidelijk. We hebben al goede praktijkvoorbeelden van hoe het anders kan. Het Fonds dr. Daniël De Conick steunde reeds verschillende leerrijke pilootprojecten en ook uit de begeleidende rapporten kwamen tal van werkbare suggesties naar voren.
Deze nieuwe publicaties schetsen kort en overzichtelijk de zorgproblematiek in haar brede maatschappelijke context (met facts & figures) en reiken praktijkgerichte aanbevelingen aan: zowel voor de sector en voor de organisaties die er deel van uitmaken als voor het beleid. Ook de vraagzijde – wat verwachten mensen van de zorgverlener? – wordt onder de loep genomen.
De aanbevelingen van deze publicaties werden voorgesteld op de studienamiddag van 12 oktober 2023.
Herbekijk hier enkele sterke statements van deze bijeenkomst.