Vijf scholen boosten de financiële opvoeding van jongeren en hun ouders

Video’s, podcasts, gezelschapsspellen, EDUbox, leerplatformen: er zijn genoeg middelen om jongeren financiële concepten en begrippen bij te brengen. Vijf projecten van scholen die de financiële opvoeding van jongeren en hun ouders op een creatieve en originele manier versterken, krijgen steun van het Fonds voor Financiële Geletterdheid, beheerd door de Koning Boudewijnstichting.
Budget, consumptie, salarissen, belastingen… In het dagelijks leven struikel je over de financiële concepten. Hoe jonger je begrijpt wat ze betekenen, hoe beter. Financiële opvoeding maakt deel uit van de basiscompetenties die leerlingen op school moeten verwerven. Ze moeten zo de nodige kennis en het nodige vertrouwen opdoen om op verschillende momenten in hun leven doordachte keuzes te kunnen maken. De betrokkenheid van ouders bij de financiële opvoeding van hun kinderen is een meerwaarde, en kan aanleiding geven tot een constructief gesprek over dit thema.
Om middelbare scholen aan te moedigen om financiële vragen en concepten tot bij jongeren en hun ouders te brengen, lanceerde het Fonds voor Financiële Geletterdheid dit jaar een nieuwe projectoproep. Het Fonds werd opgericht in 2018 binnen de Koning Boudewijnstichting op initiatief van ING België en de partners Amundi Asset Management, AXA Investment Managers, BlackRock Investment Managers, NN Investment Partners en Schroders Investment Management. Het wil de Belgische bevolking informeren en opleiden over financiële kwesties, met extra aandacht voor de jonge generaties. Ambitie: het risico op uitsluiting verminderen.
Creativiteit en originaliteit
De vijf projecten die een jury van onafhankelijke experten selecteerde willen de financiële opvoeding van leerlingen van de middelbare school versterken op een originele en creatieve manier, door er ook de ouders bij te betrekken. Ze krijgen samen 22.589 euro.
- In Sint-Niklaas ontwikkelt de middelbare school VTS3 BuSO een leerplatform dat alledaagse situaties met financiële transacties simuleert. De school werkt samen met leraars, leerlingen en ouders. Het doel is om kwetsbare jongeren en hun gezin vertrouwd te maken met deze begrippen in een digitale en veilige omgeving. Het Fonds steunt de softwareontwikkeling voor de app.
- In Merksem ontwikkelt en verspreidt het Atheneum MXM een reeks podcasts over thema’s die verband houden met het gezinsbudget: uitgaven, sparen, zakgeld, krediet… In de podcasts komen leerlingen, leraars, ouders en experten aan het woord. Ze bevatten telkens kleine opdrachten die de leerlingen moeten uitvoeren met de hulp van hun ouders. Met dit hulpmiddel wil de school de dialoog over onderwerpen die soms taboe zijn, voeren tijdens de les én binnen gezinnen. Het Fonds ondersteunt de technische uitwerking van het project.
- In Overijse heeft Gito Overijse voor de leerlingen en hun ouders tweeinteractieve online EDUboxen over financiële opvoeding gepland: ‘Geld in de wereld’ en ‘Geld en ik’. De bestaande inhoud wordt uitgebreid met voorbeelden uit de leefwereld van de ouders. Spelelementen worden toegevoegd zodat ouders en leerlingen al spelenderwijs hun financiële kennis testen. Het Fonds steunt de technische en grafische uitwerking van het project.
- In Jette lanceerde het Sint-Pieterscollege tijdens de gezondheidscrisis een YouTubekanaal met video’s van lessen economie voor leerlingen van het vijfde en zesde middelbaar en hun ouders. De interesse is er: meer dan 1.000 leerlingen zijn al geabonneerd op deze lessen. Met de steun van het Fonds kan de school het kanaal professionaliseren (geluid, beelden) en nieuwe video’s opnemen.
- In Sint-Jans-Molenbeek creëren de leerlingen van de École secondaire plurielle Maritime, met de steun van het Fonds en samen met de ULB, een coöperatief gezelschapsspel geïnspireerd op escape games, dat jongeren kunnen spelen met hun ouders. Bij dit active learning project zijn verschillende spelers betrokken (leraren economie, Frans, informatica, kunst…). De leerlingen zullen het spel verspreiden bij andere scholen of jongerenverenigingen.
Voor meer informatie: aarzel niet om contact op te nemen met Thierry Van Noppen (02 549 02 56, 0479 31 85 56). We brengen u graag in contact met de projectverantwoordelijken van de scholen.