Telling van dak- en thuisloosheid in 9 nieuwe zones in het land
Voor het derde opeenvolgende jaar vinden tellingen van dak- en thuisloze personen plaats op initiatief van de Koning Boudewijnstichting. In de nacht van 27 op 28 oktober 2022 tellen de onderzoekers van LUCAS KU Leuven en UCLouvain dak- en thuisloze personen in 9 nieuwe zones in Vlaanderen, de Duitstalige Gemeenschap en Wallonië. Met haar financiële bijdrage ondersteunt de Vlaamse regering de tellingen in Vlaanderen. In alle regio’s wordt voor de tellingen nauw samengewerkt met lokale overheden, openbare diensten, verenigingen, instellingen en vrijwilligers.
Om dak- en thuisloosheid efficiënt te bestrijden zijn heldere, betrouwbare vergelijkbare gegevens nodig. Daarom zet de Koning Boudewijnstichting zich sinds 2020 in, samen met onderzoeksteams, voor regelmatige en uniforme tellingen van dak- en thuisloze personen in Vlaanderen en Wallonië. Door deze oefening konden gegevens over de omvang en het profiel van het doelpubliek in de steden Aarlen, Charleroi, Gent, Leuven, Luik en Namen, in de provincie Limburg, in Zuid-West-Vlaanderen en de eerstelijnszone BraVio verzameld worden.
(Leuven telde, op eigen initiatief als eerste stad in Vlaanderen in samenwerking met LUCAS – KULeuven.)
9 nieuwe zones
Om bijkomende gegevens te verzamelen heeft de KBS de onderzoekers van LUCAS KU Leuven en UCLouvain gevraagd om het proces van de tellingen van dak- en thuisloze personen uit te breiden naar andere steden en regio’s. In de nacht van 27 en 28 oktober 2022 worden daarom tellingen georganiseerd in 6 nieuwe regio’s in Vlaanderen (Boom-Mechelen-Lier, arrondissement Brugge, Midwest, Middenkust, (zorg)regio Kempen, Waasland). In Vlaanderen komen de tellingen 2022 er op initiatief van het departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, medegefinancierd door de KBS.
Dit jaar vinden ook tellingen plaats in de Duitstalige Gemeenschap en in Wallonië (Doornik, Geldenaken, Waver, Grez-Doiceau, Ottignies – Louvain-la-Neuve, Chaumont Gistoux, Walhain, Nijvel, Tubize, Rebecq).
Over de resultaten van deze nieuwe tellingen zullen we in 2023 communiceren.
Impact
De onderzoeksteams hebben een impactevaluatie gedaan bij de steden die hebben deelgenomen aan de tellingen van 2020 en 2021. De resultaten hiervan worden ook in 2023 gepubliceerd.
De tellingen hebben geholpen bij de uitwerking van initiatieven en lokale beleidsmaatregelen in de strijd tegen dak- en thuisloosheid. Het gaat onder andere om: stedelijke/gewestelijke actieplannen voor dak- en thuisloosheid, memoranda over de uitroeiing van dakloosheid, maar ook overleg tussen organisaties, lokale werkgroepen en de uitwerking of de ondersteuning van ‘Housing First’ initiatieven.
Door de gegevens te combineren met kwalitatief onderzoek kon ook ingezoomd worden op specifieke doelgroepen zoals dak- en thuisloze jongeren. Het gaat om 1.208 van de 6.286 getelde personen in 2020 en 2021 – bijna een op de vijf dak- en thuisloze personen. Deze jongeren zijn het onderwerp van een aparte studie, om beter te begrijpen wie ze zijn, waarom ze dak- of thuisloos zijn, de obstakels op hun weg, hun behoeften en hun verwachtingen.
Dakloze- en thuisloze jongeren waren voor de KBS ook de focus van haar projectoproepen in de strijd tegen dit probleem. In 2021 kende het Fonds van Oldeneel tot Oldenzeel 310.000 euro toe aan zeven organisaties die huisvesting creëren voor dak- en thuisloze jongvolwassenen. In 2022 werkten verschillende woningfondsen samen om negen organisaties te ondersteunen voor een totaal van 650.000 euro. Het Fonds Kornelia Dirichs, actief in het Brusselse Gewest, kende ook 400.000 euro toe in 2022 aan organisaties die werken met dak- en thuisloze vrouwen of vrouwen die dreigen dak- of thuisloos te worden.