Pure & Just: duurzame groei, zinvolle partnerschappen en economische empowerment
Dankzij een matching grant van 200.000 euro van de Business Partnership Facility, een initiatief van de Koning Boudewijnstichting, kon een jong Ghanees bedrijf zijn activiteiten in de verwerking van gedroogd fruit uitbreiden en op die manier tegelijk werkgelegenheid bieden en aandacht vragen voor nieuwe landbouwmethodes.
Yvette Tetteh en Emmanuel Ampadu startten hun bedrijfje in gedroogd fruit in 2018. Van bij het begin wilden ze graag nieuwe partnerschappen sluiten en knowhow, contacten en kennis delen met hun collega’s. Ze houden er een heel brede visie op na en willen niet alleen maar werk verschaffen.
“Onze motivatie ligt bij wederzijdse ontwikkeling en groei. We willen mensen ook economische mogelijkheden bieden voor meer zelfbeschikking”, stelt Yvette. “We zijn sterk gericht op het scheppen van werkgelegenheid, maar we willen ook dat mensen zich breed kunnen ontwikkelen. Daarom stellen we ons heel open. Samenwerking en wederzijdse hulp zijn zo essentieel en nuttig geweest, niet alleen voor onszelf maar ook in het algemeen, in de jonge Ghanese agro-industrie. Ik vind dat we hier een heel goede gemeenschap hebben.”
Vijf jaar na de oprichting groeit Pure & Just nog altijd en de subsidie van BPF biedt het duo de kans om enkele van hun ambitieuze plannen uit te voeren.
Het bedrijf beschikt nu over een verwerkingseenheid van 600 vierkante meter, waardoor het zijn productie voor de export heeft kunnen uitbreiden. Yvette en Emmanuel konden ook een aanbetaling doen op nieuwe machines en kregen toegang tot bijkomende financiering. Onlangs kochten ze een demonstratieboerderij van 2 acres, waar ze de boeren met wie ze samenwerken nieuwe technieken voor een duurzame ananasteelt kunnen laten zien.
“Toen we dit bedrijf opstartten, hadden we twee zaken voor ogen”, legt Yvette uit. “Meer economische kansen bieden in de hele waardeketen en het imago van de landbouw en de agro-industrie verbeteren. De landbouw is een soort spel van oude mannen geworden, waarbij je ofwel een arme, landelijke boer bent of een industrieel zakenman. Dat zijn allebei heel specifieke, uitsluitende identiteiten. Wij wilden aantonen dat er veel meer manieren zijn waarop iemand productief kan deelnemen aan de agrobusiness.”
Circulariteit is een ander belangrijk element voor het bedrijf, niet alleen om zoveel mogelijk waarde uit de grondstoffen te halen en de uitstoot tot een minimum te beperken, maar ook om de best mogelijke waarde op de plaatselijke markt te brengen.
“We begonnen op de lokale markt, door onze productieprocessen en het bedrijf te ontwikkelen en te verfijnen en nu kijken we in de richting van de export om de schaal te bereiken die we nodig hebben om te groeien”, zegt Yvette. Ze willen voldoende winst maken met de export, zodat het bedrijf de lokale markt op grote schaal kan voorzien van goedkope en gezonde voeding.
Momenteel is de export goed voor ongeveer 10% van de activiteiten, maar Yvette en haar partner hopen dat aandeel op te drijven tot 70%, om zo hun sociale en ecologische doelstellingen te kunnen bereiken. “Wij willen geen ‘business as usual’”, zegt ze. “We willen ook verschillende vormen van eigendom overwegen. Ik ben al lang geïnteresseerd in coöperaties of bedrijven die in handen zijn van de werknemers en we moeten dan ook nagaan of zoiets zinvol kan zijn in onze lokale context.”
Hoewel de werkgelegenheid schommelt naargelang van de seizoenen, blijft het team in Accra verder groeien, zowel voor de productieactiviteiten als het management. Sinds de begindagen van het bedrijf hebben de twee oprichters al een lange weg afgelegd.
“Het is altijd grappig om terug te denken aan de eerste dagen, toen we allebei letterlijk zelf bezig waren met het snijden van het fruit”, herinnert Yvette zich nog. “Ik reed met de 4x4 van mijn moeder naar de boerderij om fruit op te halen en dan sneden we het samen in een gehuurd atelier.”
Het succes van Pure & Just toont hoe innovatie en visie, met de hulp van BPF als katalysator, vandaag echte waarde kunnen creëren voor de gemeenschap, de economie en het milieu.
Andere verhalen
Engagement dat inspireert!
Andere persberichten
Business Partnership Facility: impact in ontwikkelingslanden door een cultuur van leren, innovatie en duurzaamheid te stimuleren
Het Business Parternship Facility initiatief toont impact in ontwikkelingslanden, door het stimuleren van leren, innovatie en duurzaamheid.
Business Partnership Facility: beurzen voor ondernemingen met sociale impact is een ‘succesmodel’
Volgens een tussentijdse externe evaluatie van het Business Partnership Facility ondersteuningsprogramma is steun voor ondernemingen met sociale impact een ‘succesmodel’.
8 ondernemingsprojecten in het Zuiden krijgen steun van Business Partnership Facility ‘Enterprises for SDGs’
Acht ondernemingsprojecten in het Zuiden die bijdragen tot de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen krijgen steun van Business Partnership Facility ‘Enterprises for SDGs’.