Business Partnership Facility: beurzen voor ondernemingen met sociale impact is een ‘succesmodel’
Het Business Partnership Facility (BPF) ondersteuningsprogramma van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking en de Koning Boudewijnstichting is een “succesmodel dat inspeelt op een duidelijke nood”, stelt de tussentijdse externe evaluatie. Het programma steunde al tientallen ondernemersprojecten in ontwikkelingslanden die bijdragen aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen. BPF steunt nieuwe projecten tot eind 2023.
Het Business Partnership Facility (BPF) ‘Enterprises for SDGs’ programma, gelanceerd in 2018, wordt gefinancierd door de Directie-generaal Ontwikkelingssamenwerking (DGD) en beheerd door de Koning Boudewijnstichting. Het BPF geeft beurzen aan ondernemingsprojecten in ontwikkelingslanden die minstens een van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDGs) helpen te realiseren. Dat zijn de 17 doelen van de VN om extreme armoede uit te roeien en onze wereld duurzamer te maken tegen 2030.
Met gecofinancierde beurzen van 50.000 tot 200.000 euro ondersteunt het BPF momenteel 36 kleine en middelgrote ondernemingen met sociale impact in 20 landen – meer dan 70% in Afrika – voor in totaal ruim 5,8 miljoen euro. De bedrijven ontwikkelen zeer diverse activiteiten, gaande van digitale gezondheidstoepassingen tot zonne- en waterenergie, van duurzame landbouw tot recycling en van ecovriendelijke bouw tot veilig drinkwater.
Succesmodel
Volgens een evaluatie van het programma eerder dit jaar door ACE Europe en I&S Consulting (Mechelen, België) “is BPF een werkbaar en relevant model gebleken om de realisatie van de SDGs in landen in het Zuiden te ondersteunen”.
Positief is volgens de evaluatie onder andere de mix van niet-terugvorderbare beurzen en cofinanciering van een partner, omdat dit het doel van het programma goed dient en op de goedkeuring van de grantees kan rekenen. De beurzen zijn nuttig om innovatie te stimuleren en ondernemingen tezelfdertijd de kans te geven hun model en aanpak aan te passen in de overgangsfase van startup naar zelfredzame commerciële onderneming met een sociale en een positieve milieu-impact. Nog volgens de evaluatie zijn de uitvoering en de selectieprocedure, beheerd door de KBS, “efficiënt en goed georganiseerd”, met voldoende sluitende controles.
Goede praktijkvoorbeelden
Een van de projecten die lokale consultants bezochten was de sociale investeringsmaatschappij African Drive die de oprichting van nieuwe duurzame bedrijven in Afrika ondersteunt. Met de BPF-fondsen wil ze Baobab Energie oprichten in Benin. Deze onderneming wil een nieuw ecosysteem uitbouwen dat herlaadbare batterijen met een hoge capaciteit inzet om het gebruik van elektrische scooters te stimuleren én de luchtkwaliteit en de toegang tot elektriciteit te verbeteren.
In Tanzania is er een partnerschap met steun van het BPF tussen Guavay Company Ltd en Kilimo Trust Tanzania, dat de productie van biologische meststoffen wil opschalen voor een duurzame avocadowaardeketen in de zuidelijke hooglanden. De productie en de distributie via 25 leveranciers zal 90 banen opleveren en de productiviteit en het inkomen van de boeren verhogen.
Veel projecten met steun van het BPF mikken op meerdere SDGs van de VN, zoals het partnerschap met Congretix in Zimbabwe, een land dat gebukt gaat onder een hoge inflatie. Het project creëert lokale microbakkerijen op zonne-energie om betaalbaar brood te leveren. Ze zijn in handen van plaatselijke vrouwelijke ondernemers en leveren banen op voor werklozen. Tendani Madondo, een specialist in hernieuwbare energie die betrokken is bij dit project, zei: “Dit kon niet op een beter moment vallen. Er is een grote vraag naar gezond en betaalbaar brood in Zimbabwe. En wij gaan dat leveren, lokaal én duurzaam.”
Volgende oproepen
Het Business Partnership Facility ‘Enterprises for SDGs’ ondersteunt leefbare ondernemingsinitiatieven met een grote sociale impact die schaalbaar en repliceerbaar zijn. Er volgen nog vier oproepen voor het programma ten einde loopt eind 2023.
De geografische focus van de ondersteunde projecten is beperkt tot 26 Afrikaanse landen* en de Palestijnse gebieden. In de volgende oproep staan 3 dimensies centraal: klimaat, gender en waardig werk. Alle kandidaturen moeten in minstens een van deze drie categorieën vallen.
*Algerije, Benin, Burkina Faso, Burundi, Kameroen, Ivoorkust, DR Congo, Egypte, Ethiopië, Ghana, Guinée, Kenia, Madagascar, Malawi, Mali, Marokko, Mozambique, Niger, Nigeria, Rwanda, Senegal, Zuid-Afrika, Tanzania, Tunesië, Oeganda, Zambië.