Praktische gids helpt familiale bewindvoerders op weg
Gerechtelijke bescherming kan de beste manier zijn om een familielid te helpen met beslissingen over zijn/haar financiën of over zichzelf die hij/zij niet (meer) alleen kan nemen. In samenwerking met de Federatie van het Notariaat en de FOD Justitie gaf de Koning Boudewijnstichting een update aan haar praktische gids voor mensen die de rol van bewindvoerder op zich nemen.
Een naaste onder gerechtelijke bescherming brengen is niet evident. Het is een ingrijpende en soms emotionele beslissing voor alle betrokkenen. De wet biedt de mogelijkheid om een bescherming op maat uit te werken. De autonomie van de te beschermen persoon blijft centraal. Het bewind kan mee evolueren met de situatie van een persoon.
Dan rijst de vraag wie de zaken van de te beschermen persoon zal beheren. Voor de regeling van de persoonlijke zaken van een te beschermen persoon is de bewindvoerder vaak een familielid of een naaste. Veel mensen willen dat wel doen, maar ze schrikken terug voor deze rol. Nochtans zijn er geen bijzondere eisen om bewindvoerder te worden. Wel is er tijd en organisatie nodig.
Toch is het logisch dat ze met vragen zitten. Wat is gerechtelijke bescherming? Welke alternatieven zijn er? Wat doet een bewindvoerder? Hoe verloopt een gerechtelijke bescherming? Wat als de beschermde persoon niet wil meewerken? Op deze en andere vragen geeft de ‘Praktische gids voor familiale bewindvoerders’ een antwoord.
De gids richt zich tot mensen die over een vorm van bescherming nadenken voor zichzelf of voor een familielid. Hij is geactualiseerd om de recentste wetswijzigingen op te nemen en geeft uitleg over de digitale aanvraag en het digitale dossierbeheer via het Centraal Register van bescherming van de personen.