OverHoop - Samen voorbij trauma, van preventie tot herstel
Oproep voor organisaties die willen bijdragen aan de ontwikkeling van een ondersteunend aanbod voor de eerste lijn
Waarover gaat het?
De oproep richt zich tot organisaties die willen bijdragen aan praktijkmodellen die de eerste lijn versterken in de aanpak en preventie van ontwikkelingstrauma. Sleutel mee aan een samenwerkingsmodel, een zorgpad, een methodiek … en draag zo bij aan een samenleving die kinderen helpt op te groeien in balans met zichzelf en hun omgeving.
Kinderen worden groot met vallen en opstaan. Maar wat als opstaan plots moeilijker gaat door een ingrijpende stressvolle gebeurtenis? Bijvoorbeeld omwille van een ouder met een verslavingsproblematiek, emotionele of fysieke verwaarlozing, een echtscheiding of een ouder die overlijdt?
Onderzoek leert dat 12% van de kinderen vier of meer negatieve ervaringen meemaakt. De opeenstapeling van ingrijpende gebeurtenissen kan leiden tot ernstige verstoring van het stresssysteem van kinderen. Zonder preventie of tijdige hulp van buitenaf, worden vertrouwensrelaties dan een mogelijke bron van angst, stress en onveiligheid en komt de goede ontwikkeling van kinderen in het gedrang. Ontwikkelingstrauma hypothekeert de levenskwaliteit en de gezondheid, ook op latere leeftijd, en kan worden doorgegeven van generatie op generatie.
OverHoop is een project van de Koning Boudewijnstichting dat in opdracht van de Vlaamse Overheid en met de hulp van professionele en informele actoren in Vlaanderen bouwt aan meer preventie en een versterkte aanpak van ontwikkelingstrauma en de ingrijpende gebeurtenissen die daaraan voorafgaan.
OverHoop wil eerstelijnsactoren houvast bieden om zelf via gerichte samenwerking en met werkzame methodes en interventies aan de slag te gaan rond ontwikkelingstrauma en dit van preventie tot herstel. Want waar negatieve ervaringen diepe sporen nalaten, doen positieve dat evenzeer. De eerste lijn kan daarin samen met andere partners een belangrijke rol spelen maar heeft nood aan werkzame en aangepaste tools en methoden.
De oproep nodigt uit om bij te dragen aan de ontwikkeling van breed inzetbare instrumenten. De methodes die effectief blijken, zullen breed ter beschikking worden gesteld van de eerste lijn vanaf 2025.
Vergeet zeker niet om onderaan deze pagina, bij bijkomende informatie, de projectoproep en de inspiratienota te lezen.
De kandidaten die geselecteerd zijn worden uitgenodigd voor een selectiegesprek. Deze gesprekken vinden plaats op donderdag 19 en vrijdag 27 oktober 2023. Gelieve in de mate van het mogelijke deze data vrij te houden.
We nodigen alle geïnteresseerden ook van harte uit op de twee online infosessies op 06/07/2023 en op 12/09/2023:
o 06/07/23 van 12u tot 14u: korte toelichting bij de oproep en mogelijkheid tot het stellen van vragen. U kan de opname van de sessie herbekijken via de link rechts of onderaan op deze pagina.
o 12/09/23 van 13u tot 15u: uitgebreide online infosessie met diverse presentaties en de mogelijkheid tot het stellen van vragen: Click here to join the meeting
U hoeft niet op voorhand in te schrijven voor de infosessie. U kan rechtstreeks volgen via de link hierboven en in het document van de projectoproep (onderaan deze pagina).