Navigeren naar een gezondheidsvaardige eerstelijnszorg: learnings en aanbevelingen voor organisaties en beleid

Waarover gaat het?
Inschrijvingen zijn nu gesloten.
Van 2022 tot 2024 steunde het Fonds Dr. Daniël De Coninck (beheerd door de Koning Boudewijnstichting) 18 organisaties over heel België die hun gezondheidsvaardigheden wilden ontwikkelen, versterken en verankeren.
Op dit slotevenement zullen deze pioniers hun belangrijkste lessen en aanbevelingen delen om andere organisaties en overheden te inspireren.
Voorlopig programma:
10.30 - Onthaal - Christophe Deborsu, moderator
10.35 - Welkom - Patricia Adriaens, voorzitter van het Fonds Dr. Daniël De Coninck
10.45 - Gezondheidsvaardige organisaties: van individuele gezondheidsvaardigheden naar vaardigheden op organisatieniveau - Stephan Van den Broucke, professor of Health Psychology and Prevention, UCLouvain, Vice-President for Scientific Affairs, International Union for Health Promotion and Education
11.10 - Learnings vanuit het leernetwerk van 18 pilootprojecten die werden ondersteund via de oproep ‘Gezondheidsvaardige eerstelijnsorganisaties’ - shiftN en Cultures & Santé in dialoog met de projecten
12.10 - Vraag en antwoord
12.45 - Lunch
13.30 - Panelgesprek en vraag en antwoord
14.45 - De ontwikkeling van vormingspakketten ‘gezondheidsvaardige eerstelijnsorganisatie’ - Het Vlaams Instituut Gezond Leven en Cultures & Santé
15.00 - Slotbeschouwingen - Sofie Bekaert, Senior Health Program Coordinator, Koning Boudewijnstichting
15.15 – Slot
In ons complexe zorg- en welzijnsveld is het soms moeilijk om de juiste informatie en dienstverlening te vinden, te begrijpen en te gebruiken. Dat is nochtans essentieel om goede keuzes met betrekking tot je gezondheid te kunnen maken. In deze context spreekt men ook wel over ‘gezondheidsvaardigheden’, die hoog dan wel (te) laag kunnen zijn. Inzetten op gezondheidsvaardigheden werd een belangrijk aandachtspunt voor iedereen die werkt in zorg en welzijn en zelfs breder.
Internationaal onderzoek en praktijk tonen echter aan dat zich hier een verschuiving opdringt, waarbij de klemtoon van het individuele niveau evolueert naar organisatorische en systemische aspecten. Men stelt namelijk vast dat binnen gezondheids- en welzijnsorganisaties en op het beleidsniveau essentiële sleutels liggen om structureel bij te dragen aan een gezondheidsvaardigere samenleving.
‘Gezondheidsvaardige organisaties’ delen een aantal kenmerken:
· Ze verankeren de aandacht voor gezondheidsvaardigheden in hun missie, structuur en werking.
· Ze waken erover dat er voldoende middelen en personeel voor worden ingezet.
· Ze hebben aandacht voor toegankelijke communicatie en voor een fysieke én online omgeving die geen drempels opwerpt.
· Ook in hun samenwerkingsverbanden hebben ze aandacht voor gezondheidsvaardigheden en delen ze hun ervaringen en learnings.
· (Zelf)evaluatie en nauwe samenwerking met de einddoelgroep dragen ertoe bij dat ze voortdurend alert blijven voor mogelijke obstakels én voor kansen tot verbetering.