Naar beter grondstoffengebruik in voeding, textiel en bouw: steun voor drie innovatieve projecten
Bouwmaterialen, afgedankte kleding en ander textiel, voedseloverschotten: veel te veel waardevolle producten belanden dagelijks op de afvalberg. Het Fonds Duurzaam Materialen- en Energiebeheer, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, ondersteunt ook dit jaar innovatieve projecten die inzetten op een beter (her)gebruik van grondstoffen en het sluiten van kringlopen.
Meer dan 100 miljard ton per jaar: wereldwijd worden elk jaar meer en meer mineralen, fossiele brandstoffen, metalen en biomassa omgezet tot producten en diensten. Daarvan wordt minder dan 9% opnieuw in de kringloop gebracht. Dit heeft een enorme ecologische en sociale en impact. De circulaire economie houdt een fundamentele verandering in door het creëren van waarde (welvaart, jobs) los te koppelen van het gebruik van nieuwe grondstoffen, en zo ook de ongewenste vervuiling en milieuschade te vermijden.
Om het sluiten van materiaalkringlopen te stimuleren, en bij te dragen aan een circulaire samenleving, ondersteunt het Fonds Duurzaam Materialen- en Energiebeheer in Vlaanderen jaarlijks projecten die inzetten op innovatieve oplossingen en zo bijdragen tot een duurzamere samenleving De steun maakt het mogelijk modellen uit te proberen en op punt te stellen, waarna ze ook elders kunnen worden toegepast, wat hun hefboomeffect vergroot.
Meer impact
Het Fonds Duurzaam Materialen- en Energiebeheer lanceerde dit jaar een oproep voor projecten rond drie thema’s: textiel, voeding en (wijk)renovatie. Het steunbedrag per project werd opgetrokken tot 40.000 euro (voorheen 25.000 euro).
Drie ondersteunde projecten
De ruim samengestelde, onafhankelijke jury selecteerde drie projecten uit meer dan 50 ingediende dossiers. Indien u als persmedewerker graag in contact komt met de laureaten, bezorgen wij u graag contactgegevens.
De vzw Spit Tewerkstelling is een belangrijke inzamelaar van door burgers afgedankt textiel in het Leuvense. De organisatie wil een groter deel van wat niet in de Kringwinkels kan worden doorverkocht, beter valoriseren door fijnmaziger te sorteren. Zo kan men bijvoorbeeld textiel sorteren voor upcycling, of de waarde van de restfracties verhogen door te sorteren op specifieke grondstoffen (vb. zuiver polyester). Met o.a. onderzoeksinstellingen zoals de KULeuven en UCLL wordt gezocht naar bijkomende toepassingen. Het einddoel is meer lokale verwerking en hergebruik, en minder afvoer via opkopers naar het buitenland. Bovendien biedt men zo jobs aan mensen met een arbeidszorgstatuut die moeilijk aansluiting vinden bij de reguliere arbeidsmarkt.
Pomona vzw is een coöperatief boslandbouwbedrijf in het Waasland, waar consumenten en landbouwers samen investeren en samenwerken in één bedrijf. Het werkt volgens doorgedreven principes van herstellende landbouw en gesloten economische en ecologische systemen. Het wil dit model uitbreiden tot drie boerderijen, waaraan telkens ongeveer 200 gezinnen-coöperanten verbonden zijn, die 80% van hun voeding van de boerderij moeten kunnen krijgen. Daarnaast wil Pomona ook de drempels naar een duurzame landbouw wegwerken door zijn ervaringen professioneel te documenteren en ter beschikking te stellen van geïnteresseerden.
Atelier Circuler vzw baat een materialenbank uit in Leuven. Het verzamelt recuperatiematerialen uit de bouwsector, in samenwerking met de afvalintercommunale en aannemers. De materialen worden vervolgens verkocht aan non-profit organisaties en particulieren aan democratische prijzen, of er worden nieuwe producten mee gemaakt. Het project is sterk aan het groeien, en de steun zal worden gebruikt om te verhuizen naar een ruimere locatie, verder op te schalen en de materialenbank uit te breiden naar sanitair, buitenschrijnwerk en isolatie. Als een van de eerste dergelijke materialenbanken in Vlaanderen wil het ook zijn voorbeeldrol opnemen voor gelijkaardige initiatieven in andere provincies.
Het Fonds: de partners
Het Fonds Duurzaam Materialen- en Energiebeheer is een samenwerking tussen Indaver, Bond Beter Leefmilieu Vlaanderen vzw en het Actiecomité ter beveiliging van het Leefmilieu op de Linkeroever en in het Waasland (Abllo vzw) en wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting. Sinds zijn oprichting gaf het Fonds al meer dan 2 miljoen euro steun.
Meer informatie over de geselecteerde projecten en over het Fonds: www.fdme.be