Meer dan 800 jongeren uit kwetsbare milieus met succes begeleid naar de arbeidsmarkt
Al meer dan tien jaar ondersteunt en begeleidt Boost jonge talenten uit kwetsbare milieus om hun slaagkansen op academisch en professioneel vlak te maximaliseren. Met succes: een van de programma’s voor talentontwikkeling van de Koning Boudewijnstichting is vandaag aanwezig in acht steden over het hele land, en telt meer dan achthonderd gemotiveerde jongeren. Deze jongeren hebben een gemiddeld slaagpercentage van 95% in het middelbaar onderwijs; 98% van hen doet voortgezette studies, die hen met succes leiden naar de arbeidsmarkt. Boost kijkt vastberaden vooruit: het programma wil de volgende vier jaar van start gaan in drie nieuwe steden. Op 8 november, tijdens een uniek event, viert Boost meer dan tien jaar positieve impact en licht een tip van de sluier op van zijn veelbelovende toekomst.
Jongeren uit sociaaleconomisch kwetsbare milieus kunnen behoorlijk wat obstakels vinden op hun weg naar de arbeidsmarkt. Studies tonen aan dat slechts 12% van de jongeren van wie de ouders hoogstens de middelbare school hebben afgemaakt, slaagt voor hogere studies. Oorzaken zijn onder meer beperkte financiële middelen, een te klein of onbestaand sociaal netwerk en de afwezigheid van inspirerende voorbeelden.
Succes bevorderen
Boost wil deze logica doorbreken. Opgericht in 2011 door de Koning Boudewijnstichting, in samenwerking met het Fonds Sofina Boël, wil het programma jong, gemotiveerd en veelbelovend talent ondersteunen en begeleiden, en dit vanaf het vierde middelbaar (15-16 jaar) tot hun diploma hoger onderwijs (23-25 jaar). Het doel is om hen te helpen hun potentieel voluit te benutten, hun slaagkansen op academisch en professioneel vlak te maximaliseren – en een inspirerend voorbeeld te worden voor andere jongeren. Om dit te bereiken werkt Boost samen met een aantal partners en bedrijven die haar visie en doelstellingen voor jong talent delen.
Concreet engageren de ‘Boosters’ zich om deel te nemen aan groepsworkshops, begeleid door ervaren coaches, en culturele activiteiten. Ze krijgen ook persoonlijke begeleiding op maat en materiële en schoolse ondersteuning met onder meer een beurs en een laptop om te helpen bij hun studie. Dankzij de Boost-ondersteuning kunnen de jongeren hun netwerk vergroten en een brede waaier aan vaardigheden ontwikkelen (zoals creativiteit, volharding en talenkennis). Allemaal troeven die ze op tafel kunnen leggen in een steeds competitievere arbeidsmarkt.
Impact en groei
Boost, uniek in zijn soort in België, begeleidt vandaag meer dan achthonderd jongeren in acht steden: Antwerpen, Bergen, Brussel, Gent, La Louvière, Luik, Oostende en Verviers. Het Boost-model is doeltreffend omdat het berust op een stevig netwerk van filantropen en partners, zowel nationaal als lokaal, die zich ten volle inzetten voor gelijke kansen en die dit programma, met zijn tastbare impact, vastberaden ondersteunen. Ongeveer 95% van de jongeren die tot nu deelnamen aan het programma slaagde voor zijn middelbaar onderwijs – de meesten stromen in de finaliteit door. Bovendien ging 58% van de ‘Boosters’ aan de universiteit studeren en 40% aan de hogeschool, met een slaagpercentage tussen 65% en 73%. De resultaten spreken voor zich; dankzij Boost zagen jongeren hun stoutste dromen vervuld en zijn ze ingenieur, dokter, advocaat of verpleger kunnen worden. Naast het eigen academisch en professionele succes kan het geslaagde traject van de Boosters andere jongeren inspireren en een impact hebben op de omgeving waarin ze zich ontwikkelen.
Een veelbelovende toekomst
Boost wil niet op de lauweren rusten. Het programma heeft de ambitie om nog te groeien en nog meer jongeren in België te helpen hun potentieel te optimaliseren, hogere studies te volgen en hun stap naar de arbeidsmarkt voor te bereiden. De komende vier jaar wil Boost het aantal ‘Boosters’ verdubbelen (tot 1.500 jongeren) en uitbreiden naar drie nieuwe steden: Charleroi, Eupen en Hasselt.
Brieuc Van Damme, CEO van de Koning Boudewijnstichting: “We leven in een complexe maatschappelijke context en daarom is het Boost-programma zo belangrijk. Boost helpt jong talent om hun volledige potentieel te realiseren en vergroot zo hun kansen op succes in het onderwijs en op de arbeidsmarkt. Elk talent draagt bij tot een meer inclusieve samenleving en dat is wat we nastreven met Boost.ˮ
Esra Ergün, alumni van Boost Brussel: “Boost heeft me geholpen om me voor te bereiden op de arbeidsmarkt - ik ben nu ergotherapeut bij het Kliniek Sint-Jan. Dankzij de workshops kon ik vaardigheden ontwikkelen om met mijn stress om te gaan en mezelf beter te organiseren. Tegelijkertijd heb ik me ook persoonlijk ontwikkeld en geleerd om mijn verlegenheid te overwinnen. Dankzij de steun van de Boost Community heb ik meer zelfvertrouwen gekregen en voel ik me nu op mijn gemak om in het openbaar te spreken en actief deel te nemen aan teamvergaderingen.ˮ
JIan Han Li, Boost jongere Antwerpen: “Ik vind het belangrijk jongeren aan te zetten om alle prioriteiten die ze krijgen rook te grijpen. Ik kijk al uit naar de komende jaren. Hopelijk zal ik via Boost mensen uit de bedrijfswereld kunnen ontmoeten die me voorbereiden op de grote stap naar de arbeidsmarkt.”
Meer informatie