Lokaal en regionaal burgerengagement

Lokale en regionale burgerinitiatieven ondersteunen, met extra aandacht voor landelijke gebieden, en de lokale filantropie faciliteren.

Of het nu om een streek, een stad, een dorp of een wijk gaat: overal zetten burgers zich massaal in voor beter samenleven. De filantropen die zich willen engageren voor de plek waar ze zijn opgegroeid of waar ze nu wonen, zijn al even talrijk. De Koning Boudewijnstichting moedigt dit burgerengagement aan en faciliteert individuele of collectieve filantropische initiatieven die een streek of een specifiek geografisch gebied ondersteunen.

Onze acties

  • lokale en regionale burgerinitiatieven voor meer sociale cohesie ondersteunen, met extra aandacht voor landelijke gebieden (o.a. via het programma Buurten op den Buiten);
  • Fondsen beheren en uitbouwen die de sociaaleconomische krachten in hun regio aanwenden voor streekontwikkeling;
  • onze competenties en onze netwerken ten dienste stellen van filantropische buurtinitiatieven.

Lokaal en regionaal burgerengagement maakt deel uit van het programma Maatschappelijk engagement

Projectoproepen

2023B - Solidariteitsrekening Scholen in de schoot van de Koning Boudewijnstichting

Als school giften inzamelen om leerlingen uit kwetsbare gezinnen discreet financieel tegemoet te komen en het hen zo mogelijk maken met gelijke kansen het schooljaar te doorlopen…

Open

2023A - Solidariteitsrekening Scholen in de schoot van de Koning Boudewijnstichting

Als school giften inzamelen om leerlingen uit kwetsbare gezinnen discreet financieel tegemoet te komen en het hen zo mogelijk maken met gelijke kansen het schooljaar te doorlopen…

Bekendgemaakt

Vis mon village !

Projecten met een lokale, participatieve dynamiek die de levenskwaliteit in een dorp ten goede komen en de contacten tussen uiteenlopende bevolkingsgroepen stimuleren

Bekendgemaakt

Kregen steun

Freundeskreis RSI Eupen

Avonturentocht naar de Ardèche voor studenten van het Robert-Schuman-Instituut (RSI), Eupen

Een uitdagend avonturenkamp als onderdeel van ervaringsgericht onderwijs inzetten om leerlingen technisch/beroepsonderwijs fysiek, emotioneel en mentaal te versterken.

OCMW Wielsbeke (Woon-en Zorgcentrum "Ter Lembeek")

Aanvraag steun woonzorgcentra West-Vlaanderen in de covid-19 crisis

Ondersteuning van woonzorgcentra in West-Vlaanderen die getroffen worden door de coronacrisis. Met de steun van de Provincie West-Vlaanderen.

Verkehrs- und Verschonerungsverein Ommerscheid

Begegnungszone Medell- Meyerode , einen Platz schaffen, wo Menschen sich in aller Ruhe in Waldesnähe ausruhen, treffen und begegnen können.Die Behinderten der Beschützenden Werkstätte, die dort täglich vorbeigehen können sich dort ausruhen.

Creëren van een ontmoetings- en rustplek met een tafel, meerdere banken en een windscherm, aan een wandelknooppunt in het buurt van een bos; en de plek ook toegankelijk maken voo…

Evenementen

20 jaar Streekfonds

22/06/2022 18:30 Tot 22/06/2022 23:55

Het Streekfonds West-Vlaanderen viert 20 jaar waardevol maatschappelijk engagement en solidariteit met haar partners en gaat in gesprek over 'hoe samen investeren in de toekomst'…

Partnerschappen, opdrachten en specifieke initiatieven

Steunraad Oost-Vlaanderen

Steunraad Oost-Vlaanderen is het beschermcomité van Streekfonds Oost-Vlaanderen, voorgezeten door Gouverneur Van Cauter. https://streekfondsoostvlaanderen.be/over-ons/steunraad/

Vis mon village

Concrete projecten met een lokale participatiedynamiek die de levenskwaliteit in het dorp verbeteren en contacten en solidariteit tussen diverse bevolkingsgroepen bevorderen.

Générations Solidaires

Voor solidaire, innovatieve burgerinitiatieven die het sociale weefsel tussen de generaties versterken en die het dagelijks leven aangenamer maken.

Fondsen en filantropieformules

G1000 (Fonds Vrienden van)

Filantropen steunen projecten van het platform G1000, een onafhankelijk kenniscentrum voor democratische innovatie in België.

't Muzenestje (Fonds)

Het Fonds steunt projecten die een warme, menselijke boodschap brengen voor de lokale bevolking in de streek van Roeselare.

Press Releases

Minister Demir bezoekt project ‘Ovenbuur’ in Bocholt

Op zaterdag 22 oktober bezocht Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir het project ´Ovenbuur´, een gemeenschapsinitiatief in Bocholt bij een unieke windmolen.

‘Wat te doen… wanneer een naaste overlijdt?’, een praktische gids in moeilijke tijden

De praktische gids ‘Wat te doen … wanneer een naaste overlijdt?’, opgesteld door de KBS en de Federatie van Notarissen werd geüpdatet.

1 jaar na de overstromingen: een overzicht van de solidariteitsbeweging via de KBS

Een jaar na de overstromingen van 2021 maakt de KBS de balans op van de vrijgevigheid van de vele schenkers die hun solidariteit met de slachtoffers kwamen betuigen.

Verhalen

Samen brood bakken en tijd maken om verhalen, zorgen en dromen te delen

Lokaal en regionaal burgerengagement

“Dit project biedt me de kans om bezig te zijn met het mooiste ambacht dat er is. Meer nog, ik kan de kennis en kunde doorgeven aan volgende generaties!”
Giel Creemers
drijvende kracht achter het project

Integratie als hart onder de riem

Lokaal en regionaal burgerengagement

"Het buurthuis Cardijn speelt een bijzonder belangrijke rol bij het samenbrengen van mensen in deze moeilijke tijden."
Brieuc Van Damme
CEO van de KBS

Den Horenbos in Lubbeek: een groene ontmoetingsplek voor de buurt

Lokaal en regionaal burgerengagement

“Samen hebben wij het bos gekocht, niet als investering, wel om er een mooi stukje natuur van te maken én dat open te stellen voor publiek.”
Liesbeth Smeyers
mede-eigenaar van den Horenbos