Verhaal

Goods to Give: sport voor iedereen

Meer dan 11.000 nieuwe sportartikelen werden verdeeld onder jongeren in moeilijkheden tijdens de eerste editie van ‘Back to Sport with a Smile’, dankzij 50.000 euro van het Fonds Michel Vermeulen & Renée Martin, beheerd door de Koning Boudewijnstichting. Een succes voor de vzw Goods to Give, die de schakel is tussen bedrijven en armoedeorganisaties.

2018, de Wereldbeker voetbal was in volle gang. De Rode Duivels versus Engeland. De vereniging Play4Peace organiseerde een ‘frietavond’ in een Brusselse volkswijk, voor een reuzescherm. Ze maakte van de gelegenheid gebruik om alle achtergestelde jongeren in hun sportieve programma’s of programma’s voor persoonlijke ontwikkeling samen te brengen. “Wij gebruiken sport om sociale en culturele obstakels uit de weg te ruimen”, zegt Ayman Ramdani, directeur van de vereniging. “Sport maakt ontmoeting mogelijk en zorgt er vooral voor dat mensen zichzelf kunnen zijn.” Boksen, rugby, basket, voetbal. De activiteiten van Play4Peace zijn gratis, om te vermijden dat geldgebrek een rem zet op sporten, en worden omkaderd door begeleiders die uitblinken in hun sport.

Die avond, na de Belgische overwinning, gingen de jongeren naar huis met een glimlach… en met een sporttas, aangeboden door de vereniging. “Die tassen hadden we met eigen middelen gekocht”, herinnert Ayman Ramdani zich. “Een bestuurslid van de vzw Goods to Give was er toen ook en hij zei: ‘Goods to Give heeft materiaal voor verenigingen.’ Zo is de band tussen de twee organisaties ontstaan.”

Solidaire brug

Goods to Give brengt twee werelden samen die vaak vreemden blijven voor elkaar: die van grote bedrijven en die van verenigingen voor mensen in armoede. De vzw vecht tegen ‘industriële verspilling’. Bij grote bedrijven en verdelers zamelt Goods to Give non-food-items in die niet verkocht kunnen worden – kleren, ondergoed, hygiënische producten. Ze brengt die dan tot bij ruim 360 organisaties die mensen in armoede helpen over heel België. Sociale kruideniers, OCMW’s, wijkhuizen, solidariteitsverenigingen: ze ‘shoppen’ via een webshop, het onlineplatform van Goods to Give.

De vereniging heeft twee opslagplaatsen. Een in de haven van Antwerpen, waar diverse goederen in bulk passeren. De tweede is in handen van maatwerkbedrijf Atelier Gambier in Charleroi. “We zijn echte logistiekbeheerders,” bevestigt Remco Ruiter, directeur van Goods to Give. Via dit ruime netwerk worden jaarlijks zowat 280.000 personen geholpen. Zes jaar geleden zette de vereniging het programma ‘Back to School with a Smile’ op om schoolmateriaal te leveren aan kinderen van gezinnen in armoede.

Terug sporten, met de glimlach

“Daarop contacteerde de Koning Boudewijnstichting ons. Ze had een reeks obstakels geïdentificeerd die sport voor iedereen in de weg stonden, en ze dacht dat een pilootproject een goed begin zou zijn”, zegt Remco Ruiter. Te weinig geld om zwemspullen te kopen voor school, een beperkt budget waardoor jongeren niet kunnen kiezen voor de sport die ze leuk vinden: deze vooral materiële remmen weerhouden gezinnen in armoede ervan om te sporten.

"We merkten dat meer en meer armoedeorganisaties sportmateriaal zochten voor de kinderen in hun netwerk die het niet zelf kunnen kopen, waardoor ze niet mee kunnen sporten. Sommige organisaties zetten sport ook in als wapen tegen sociale uitsluiting”, zegt Remco Ruiter. Naar het voorbeeld van ‘Back to School with a Smile’ lanceerde Goods to Give dus het pilootproject ‘Back to Sport with a Smile’. Het concept is hetzelfde: zich concentreren op een specifiek product waaraan een grote behoefte is – hier bijvoorbeeld de inzameling van sportmateriaal – en dit herverdelen onder jongeren in armoede.

In 2019 maakte het Fonds Michel Vermeulen & Renée Martin, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, 50.000 euro vrij, gespreid over drie jaar; 25.000 euro werd besteed in 2021, het eerste jaar van het project. Ook AG Verzekeringen is betrokken. Deze steun gaf de beweging vleugels. Het team van Goods to Give sprak mogelijke partners aan (Decathlon, Cortina Group, All Sport, Speedo, Torfs of Megaform) en stelde hun voor om het sportmateriaal te kopen tegen voordelige prijzen. “Het idee is om eerst een vertrouwensrelatie op te bouwen met deze bedrijven, zodat ze ons vervolgens onverkocht materiaal schenken”, zegt Remco Ruiter. En dat werkt. In het kielzog van de aankopen door Goods to Give beginnen de giften van bedrijven toe te stromen. Die kunnen zich zo ontdoen van nieuwe maar onbruikbare goederen – door een nieuw logo, een omgegooide marketing, een productiefoutje – zonder ze weg te gooien; het levert hun imago bovendien bonuspunten op. “We hebben voor 25.000 euro producten gekocht, maar we hebben er verdeeld voor een waarde van 125.000 euro”, zegt Remco Ruiter.

Succes

Het eerste jaar van ‘Back to Sport with a Smile’ is dus een succes. De vereniging recupereert, stockeert en verdeelt alle soorten materiaal, maar vooral ook spullen die kinderen het vaakst nodig hebben. Ballen, badpakken en badmutsen, ondergoed, gymschoenen. In 2021 hebben 63 sociale organisaties die kinderen en jongeren in armoede helpen, zich aangemeld voor het project. Meer dan 11.000 sportartikelen werden verdeeld onder jongeren in moeilijkheden.

De verenigingen op het terrein kopen de spullen tegen een symbolische bijdrage van 10% van de verkoopwaarde. Het gaat om jeugdvoorzieningen, wijkhuizen, huiswerkscholen, … waar organisaties als Play4Peace hun sociale en sportieve projecten aan vastgehaakt hebben. Het geld dat niet naar sportmateriaal hoeft te gaan, wordt meteen weer geïnvesteerd ten voordele van jongeren in moeilijkheden. “We kunnen dit bijvoorbeeld gebruiken om de huur van sportzalen te betalen”, zegt Ayman Ramdani van Play4Peace.

"Sommige organisaties gebruiken sport als een wapen tegen sociale uitsluiting.”
Remco Ruiter
directeur van Goods to Give

Het pilootproject Goods to Give kende een vliegende start. Een nieuwe editie van ‘Back to Sport with a Smile’ wordt eind juni 2022 gelanceerd. In de hoop dat partnerbedrijven hun engagement voortzetten en nog opdrijven.

Andere verhalen
Engagement dat inspireert!

Casa Legal: een vereniging van advocaten die betere toegang tot justitie biedt

Kansarmoede en uitsluiting

"Mensen kloppen hier aan voor juridische hulp. Maar we bieden veel meer dan dat. We werken interdisciplinair.”
Noémie Segers
medeoprichtster

Forbidden Colours: een veilige haven voor iedereen

Kansarmoede en uitsluiting

"Bij Forbidden Colours zie ik diezelfde drang om een plek te creëren waar mensen niet worden uitgesloten. Een plek waar het niet is ‘wij tegen zij’, maar ‘wat verbindt ons met hen?’"
Lukas Dhont

De kracht van “samen”

Kansarmoede en uitsluiting

“Het doet je iets als je hoort dat een gezin voor het eerst in een week een goeie maaltijd krijgt.”
Laurent Dupon
coördinator Voedselwinning Jeugdhulp vzw

Andere projectoproepen

Fonds Piet Cleemput - oproep 2024 (bachelors)

Prijs voor een Vlaamse scriptie sociaal werk over efficiënte dienstverlening in de welzijnszorg, sociaal-cultureel werk, opbouwwerk, sociale en personeelsdiensten.

Open

DigitalForYouth.be - 2024/A

Voor educatieve projecten die de digitale vaardigheden van kwetsbare jongeren (van 6 tot 25 jaar) ontwikkelen via de levering van computers en financiële steun.

Bekendgemaakt

Vrienden van Sint-Vincentius Limburg (Fonds) - 2023

Steun aan sociaal innoverende projecten, geleid door Sint-Vincentius conferenties uit Limburg, die zich inzetten voor kwetsbare mensen in de provincie Limburg die in armoede leve…

Bekendgemaakt

Andere Fondsen en filantropieformules

Petites Soeurs des Pauvres (Projectrekening)

Vervanging van de software voor ziekmeldingsbeheer en een gerationaliseerd systeem om als gevolg een algemene installatie en bewonersherfacturering te hebben

Andere persberichten

Vijf projecten die financiële kennis en vertrouwen bevorderen, ontvangen steun van het ING Fonds voor Financiële Geletterdheid

Vijf initiatieven die op een creatieve en originele manier financiële opvoeding bij diverse groepen versterken, ontvangen steun van het Fonds voor Financiële Geletterdheid.

345.000 euro voor 15 verenigingen die strijden tegen elke vorm van uitsluiting

Vijftien verenigingen, die de samenleving verbeteren, krijgen in totaal meer dan 345.000 euro steun van het Fonds Vinci.

Een Hart voor West-Vlaanderen steunt dit jaar 44 projecten die zich inzetten voor kanszoekende kinderen en jongeren in onze provincie

Na een projectoproep waar opnieuw massaal werd op ingetekend, steunt Een Hart voor West- Vlaanderen, een project van het Streekfonds West-Vlaanderen, in 2023 44 organisaties die …