Verhaal

Filantropie ten dienste van jonge muzikanten

Wanneer de liefde voor muziek en de goesting om jonge getalenteerde musici te helpen elkaar vinden, heb je een mooi verhaal: dat van het Fonds Fravanni. Dit Fonds, dat werd opgericht in de schoot van de Koning Boudewijnstichting op initiatief van een gepassioneerde filantroop, lanceerde al de internationale carrières van twee pianisten en een violiste. De recentste laureaat, Quatuor Akos, bestormt de scene in Parijs of Berlijn in 2021, wanneer hun nieuwe cd uitkomt.

Sommige mensen laten zich door niets of niemand tegenhouden. François Van Impe is zo iemand. Deze jazzmuzikant met een groot hart had altijd gezegd dat hij “iets zou doen voor jonge getalenteerde muzikanten” zodra hij er de tijd en de middelen voor had. Een droom die hij nooit uit het oog verloren is. “Eerst wilde ik een muziekschooltje oprichten”, vertelt François Van Impe. Thibaut Maillard, vriend van de familie en klankingenieur en artistiek directeur voor cd-opnames, stelde hem echter voor om te kiezen voor een kleine stichting. “Maar als je klein en onbekend bent, is dat niet evident”, zegt de filantroop. “Ik kreeg dan het advies om de Koning Boudewijnstichting te contacteren. Ik werd er goed opgevangen en begrepen.”

In 2013 zag het Fonds Fravanni het licht; het wordt beheerd door de Stichting. De ambitie: jonge, getalenteerde musici een opstapje geven. “We hebben een systeem opgezet: we kiezen een of meerdere muzikanten, we nemen een eerste plaat op met hen en we zorgen voor de verdeling. We organiseren voor hen een lanceringsconcert in Parijs. In die stad gebeurt alles: ons label NoMadMusic, de opnamestudio, de persdienst, het concert.” Dit alles geeft de carrière van de jonge talenten een stevige boost.

Vier laureaten

Valentine Buttard was de eerste begunstigde van het Fonds in 2014-2015. “Een cd opnemen is een belangrijke stap voor een jonge muzikante, het is een troef die je kan uitspelen bij organisatoren van concerten en festivals”, zegt ze. De pianiste wilde de muziek van Philippe Hersant opnemen, een van de belangrijkste hedendaagse Franse componisten. “Voor mij was dat evident: ik speel zijn muziek al lang, ze leeft in mij. Met een cd kon ik dat eindelijk overdragen.” Het Fonds Fravanni volgde haar in haar keuze. “Het gebeurt niet vaak dat je voor een eerste opname zoveel vertrouwen krijgt, vooral bij een stoutmoedig project als het mijne”, beklemtoont de pianiste. Haar buikgevoel werd beloond: begin 2016 kreeg de cd van Valentine Buttard 4 Diapasons (van Diapason Magazine, een toonaangevend Frans muziekmagazine). Een mooie erkenning in Frankrijk voor een getalenteerde artieste.

Op hetzelfde moment produceerde het Fonds ook de plaat van de pianist Hugues Chabert, de tweede laureaat. “De recensies voor de twee platen waren erg lovend. Voor de cd van Hugues Chabert was er zelfs een extreem positieve recensie van Universal London”, zegt François Van Impe verheugd. “Begin 2016 organiseerden we een promoconcert in de Cortot-zaal in Parijs. De zaal was tot de nok gevuld. Valentine Buttard en Hugues Chabert hebben er een repertoire gespeeld uit hun platen. We waren zeer vereerd dat Philippe Hersant – die vervolgens de Victoire van de Muziek voor Beste Componist 2015-2016 in de wacht sleepte – erbij kon zijn.”

In 2018 bereikte violiste Anna Göckel, de derde begunstigde van het Fonds Fravanni, de halve finale van de Koningin Elisabethwedstrijd. “Anna is een extreem getalenteerde artieste, met een uitzonderlijk karakter en wilskracht. We zijn trots dat we haar eerst hebben ontdekt. Bij haar openingsconcert in Parijs begin 2018 kreeg ze een zeer lange staande ovatie. Haar plaat is de eerste die vijf sterren kreeg in het Parijse tijdschrift ‘Classica’. Dat geeft normaal nooit meer dan 4 sterren.”

“We beginnen nu aan ons vierde project, deze keer met een muzikale formatie: het Quatuor Akos”, gaat François Van Impe verder. Dankzij de steun van het Fonds neemt deze laureaat voor 2019-2021 dit jaar hun eerste plaat op: een dubbel-cd die geheel gewijd is aan opus 76 van Joseph Haydn, dat ze spelen op historische snaarinstrumenten. “We plannen een lanceringsconcert in Parijs begin 2021 en – en dit is nieuw – nog een concert in Berlijn. Dat verhoogt de inzet nog.”

Een echte trampoline

In enkele jaren tijd lijkt het Fonds Fravanni zijn doel al bereikt te hebben. “We stellen met plezier vast dat de jonge muzikanten die we ondersteund hebben een plek aan het veroveren zijn in de klassieke muziek. Ze geven in de hele wereld concerten en ze hebben ondertussen nog andere platen opgenomen, zonder de hulp van het Fonds”, zegt François Van Impe blij.

Valentine Buttard is vol lof. “Ik ben erg dankbaar voor de genereuze steun van het Fonds Fravanni! Muziek is een complexe wereld, het is erg moeilijk om er een plekje in te veroveren. Begeleiding en advies krijgen van professionals die ook vertrouwenspersonen zijn, was een buitenkans”, zegt ze. “Het selectiecomité van het Fonds hecht niet zoveel belang aan prijzen behaald bij wedstrijden, zoals dat vaak wel het geval is. Het baseert zich op de kwaliteit van de muziek en de originaliteit van de projecten.”

Het Fonds Fravanni zet zijn projecten voort, altijd met het doel om getalenteerde jonge muzikanten te ondersteunen, zodat ze hun potentieel kunnen realiseren. “Tot vandaag hebben we alleen projecten in de klassieke muziek ondersteund”, zegt de filantroop. “Maar we staan open voor andere muzieksoorten.” De liefhebbers zijn gewaarschuwd.

“Het gebeurt niet vaak dat je voor een eerste opname zoveel vertrouwen krijgt, vooral bij een stoutmoedig project als het mijne.”
Valentine Buttard
Pianiste, begunstigde van het Fonds Fravanni

Jonge muzikanten die interesse hebben kunnen hun kandidaatsdossier insturen via Ryelandt.V@Kbs-frb.be.

Andere verhalen
Engagement dat inspireert!

Muziekerfgoed tot leven gebracht

Muziek en cultuur

“Ik ben verrukt en vereerd dat ik deze cello toevertrouwd kreeg, na een lange zoektocht naar een muzikale metgezel.”
Pierre Fontenelle
Cellist, kreeg cello van N.F.Vuillaume uit 1860 in bruikleen

Andere projectoproepen

Fonds Famille Goethuys-Deheel - Projectoproep 2025

Ondersteuning van diverse culturele en sociale projecten in de gemeente Oudergem

Open

Fonds Denise Callewaert - Levend Mesen

Het Fonds Denise Callewaert ondersteunt sociale en culturele initiatieven die de sociale cohesie in de omgeving van stad Mesen versterken.

Loopt binnenkort af!

Fonds d’aide aux projets des étudiants de l’ENSAV La Cambre - Projectoproep 2024

Realisatie en promotie van het eindejaarsproject van de Masterstudenten (Master 2) van ENSAV La Cambre.

Bekendgemaakt

Andere Fondsen en filantropieformules

Vlaamse Literatuurprijs (Fonds Vrienden van)

Filantropen steunen projecten van vzw Vlaamse Literatuurprijs die de Boon literatuurprijzen beheren en uitreiken en aandacht genereren voor kwalitatieveNederlandstalige boeken.

Brussels Choral Society (Fonds Vrienden Van)

Filantropen steunen projecten van Brussels Choral Society, die bestaat voor het vieren van de schoonheid van koormuziek onder alle vormen.

FONDS VRIENDEN VAN BUDA

Filantropen steunen de sociale projecten van kunstencentrum BUDA, die stevig inzet op het bereiken van mensen en groepen die geen of weinig toegang hebben tot kunst en cultuur.

Andere persberichten

Partituur Poème nocturne van Eugène Ysaÿe in bruikleen gegeven aan de Koninklijke Bibliotheek van België

09 10 2023

Het Fonds Léon Courtin-Marcelle Bouché heeft de autografische partituur van het Poème nocturne voor viool, cello en orkest opus 29 van de Belg Eugène Ysaÿe (1858-1931) verworven.

Het muziekpatrimonium van Albert Dupuis toevertrouwd aan de Koninklijke Bibliotheek van België

09 02 2023

De KBS geeft het archieffonds van de Waalse componist en dirigent Albert Dupuis uit Verviers voor lange tijd in bewaring aan de Koninklijke Bibliotheek van België.

LIVE2020 blijft de sector steunen en kent bijna 200.000 euro toursupport toe

20 12 2022

Het LIVE2020 Fonds, opgericht voor en door de live muzieksector, maakt 200.000 euro vrij om binnenlandse concerttournees financieel te ondersteunen.